14/10/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τέλεσαν τα εγκαίνια της διάνοιξης του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου – Λιμνίτη
14/10/2010





Τη σημασία της σημερινής ημέρας πρωτίστως για τους ανθρώπους της περιοχής, τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του στα εγκαίνια της διάνοιξης του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου – Λιμνίτη, τα οποία τέλεσε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τη διάνοιξη του σημείου διέλευσης «τα οφέλη θα γίνονται ολοένα και πιο ορατά για όλους, αλλά πρωτίστως για τις κοινότητες που βρίσκονται στον οδικό άξονα από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τη Μόρφου και τη Λευκωσία».

Σημειώνοντας ότι απομένουν και άλλα να γίνουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ας εκτιμήσουμε τούτη την ώρα αυτό που επιτεύχθηκε».

Τονίζοντας ότι «ύψιστος στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει εντελώς τα πράγματα και θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου», ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «από δικής μου πλευράς θέλω να επαναβεβαιώσω για την αταλάντευτη προσήλωσή μου σε αυτό το όραμα που για εμένα αποτελεί στόχο ζωής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκλιπόντα Κοινοτάρχη του Λιμνίτη Γκιοκσέλ Καπαράν, ο οποίος, όπως είπε, «υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για διάνοιξη του σημείου διέλευσης». (Για πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν αρ.1).

Από πλευράς του ο κ. ΄Ερογλου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι
«κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τους Τουρκοκύπριους».

Ο κ. ΄Ερογλου εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου και πρόσθεσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η διάνοιξη του οδοφράγματος θα συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας κ. Στέφαν Φούλε είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΕΕ στηρίζει απόλυτα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είναι περήφανη που μπόρεσε να συμβάλει οικονομικά στην επίλυση κάποιων από τα σημαντικά ορόσημα».

Ο κ. Φούλε πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο επιτυγχάνεται πρόοδος και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό». Απευθυνόμενος στους δύο ηγέτες, είπε ότι «είμαι βέβαιος ότι θα θέσετε τέλος στη διαίρεση που ταλανίζει το νησί, να σβήσετε την πράσινη γραμμή».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Φρανκ Ουρμπάντσικ, στην ομιλία του είπε ότι η διάνοιξη του σημείου διέλευσης αποτελεί παράδειγμα κοινού οράματος και αποφασιστικότητας των ανθρώπων όταν συνεργάζονται προσθέτοντας ότι οι Κύπριοι έχουν εργαστεί για τους Κύπριους.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του UNDP κ. Hao Liang Xu εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικοινοτική συνεργασία, που αφορά στη διάνοιξη του οδοφράγματος.

Στη συνέχεια, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι πολλοί είχαν πει πως αυτό το έργο δεν θα γινόταν κατορθωτό.

Είπε ακόμη ότι το έργο αυτό έχει επιτευχθεί με την αποφασιστικότητα των δυο πλευρών. «Υπάρχει ελπίδα τώρα ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να πετύχουν την επανένωση της Κύπρου», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την πλήρη στήριξη του ΟΗΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειές τους για επίτευξη λύσης, η οποία για να επιτευχθεί θα χρειαστεί, όπως είπε, πολιτικό θάρρος και βούληση.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. ΄Ερογλου μετέβησαν στο καφενείο του Λιμνίτη, όπου τους υποδέχθηκε ο Κοινοτάρχης και κάτοικοι της κοινότητας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η διάνοιξη του σημείου διέλευσης «είναι κάτι καλό και για τις δύο κοινότητες. Και πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, της καλής θέλησης, για την τελική επανένωση του νησιού, χωρίς σημεία διέλευσης».

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μετέβησαν στον Κάτω Πύργο, όπου τους υποδέχθηκε ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου και συναντήθηκαν με κατοίκους της κοινότητας.

Μιλώντας στους κατοίκους Κάτω Πύργου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να καλωσορίζω στον Πύργο τον κ. ΄Ερογλου και τη συνοδεία του, τον αγαπητό φίλο κ. Στέφαν Φούλε, τον κ. Ντάουνερ και τους υπόλοιπους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών και να ευχηθώ, το συντομότερο δυνατόν, να μην υπάρχουν οδοφράγματα πουθενά στην Κύπρο. Αυτό προϋποθέτει να λύσουμε το πρόβλημα. Και θέλω να υποσχεθώ ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Απαντώντας σε αναφορές σχετικά με τη διάνοιξη του οδοφράγματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «σήμερα περίμενα να πούμε ένα ‘ευχαριστώ και πάμε παρακάτω, βλέπουμε τα προβλήματα’. Σήμερα δεν περίμενα να βάλουμε προβλήματα». Πρόσθεσε ότι «αυτό μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε, το κάναμε ολόχρονα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είπα στην ομιλία μου ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν, το συνειδητοποιώ και το γνωρίζω και θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε αυτά τα άλλα με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου. Για τούτο, συγχαρητήρια για το άνοιγμα του οδοφράγματος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει έκρηξη του τουριστικού ρεύματος στο χωριό σας, 50 λεπτά να έρθεις από τη Λευκωσία είναι ευλογία. Βεβαίως, βασανιστήκατε πολλά χρόνια. Και έκανα πολλά και πολλές παραχωρήσεις για να λυτρωθείτε. Το γνωρίζετε αυτό το πράγμα. Εύχομαι καλή χρήση του δρόμου. Και για την υγεία σας. Για τα εμπορεύματά σας θα το δούμε αργότερα. Αυτή την ώρα λέμε ‘ευχαριστώ’ και πάμε παρακάτω. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία σας».

Τέλος, από την πλευρά του, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. ΄Ερογλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι μαζί με τον Πρόεδρο Χριστόφια προσπαθούν να επιλύσουν το Κυπριακό και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει στους κατοίκους της περιοχής η διάνοιξη του δρόμου.