12/10/10

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ημερίδα του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου με θέμα «Ας εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον»
12/10/2010







Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση να είμαι σήμερα μαζί σας στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμός σας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Ρευματοπαθειών. Η απόφασή σας να μας τιμήσετε είναι ιδιαίτερα σημαντική για μένα προσωπικά και για τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Θέλω, όμως, να επισημάνω ότι εκείνο το οποίο πράξαμε δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά υλοποίηση της υποχρέωσής μας για εισαγωγή θετικών δράσεων για ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία, όπως εξάλλου είχαμε δεσμευθεί μέσα και από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και όπως επιβάλλει η σύγχρονη αντίληψη για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην εργασία.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της εργοδότησης των ατόμων με αναπηρίες σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν νέες προοπτικές για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους. Οι δράσεις του Υπουργείου βασίζονται πάντοτε στη φιλοσοφία και την πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν δυνατότητες για δημιουργία και προσφορά. Εμείς, ως Πολιτεία, έχουμε υποχρέωση, στα πλαίσια των κρατικών δυνατοτήτων, να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εφόδια κατοχυρώνοντας παράλληλα την αξιοπρέπειά τους και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα της διαβίωσης, προστασίας, φροντίδας, στήριξης, αποκατάστασης, κατάρτισης, απασχόλησης, προσβασιμότητας, ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο προωθήσαμε την ψήφιση του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμου και είναι μεγάλο το αίσθημα ικανοποίησης το οποίο νιώθω βλέποντας ότι αναγνωρίζεται η σημασία αυτής της νομοθεσίας. Πραγματικά πιστεύουμε ότι με το Νόμο αυτό, ο οποίος ρυθμίζει την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα ανοίξουν νέες προοπτικές στον τομέα της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρίες. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Νόμου έχουν γίνει ορατά. Παράλληλα, στον τομέα της ένταξης στην απασχόληση, το Tμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει σχέδιο κινήτρων για επιχορήγηση της πρόσληψης ατόμων με αναπηρίες.

Μια δεύτερη καινοτόμος δραστηριότητα που ξεκίνησε από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες είναι η εφαρμογή ενός συστήματος για την αξιολόγηση της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου. Η σωστή αξιολόγηση ενός ατόμου με αναπηρία αποτελεί, όπως είναι γνωστό, τη βάση για την προώθηση των κατάλληλων δράσεων για την κοινωνική και επαγγελματική του ενσωμάτωση. Μέσα από το νέο αυτό σύστημα κάθε άτομο με αναπηρίες θα έχει μια νέα ευκαιρία επαναπροσδιορισμού όχι μόνο των αδυναμιών του, αλλά και των δυνατοτήτων του, έτσι που να γνωρίζει το ίδιο αλλά και η Πολιτεία πώς θα αναπτύξει και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σημαντικό εργαλείο στην περαιτέρω προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρίες θα αποτελέσει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία θα κυρωθεί και θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία μέσα στο 2010 και θα καθοδηγεί στο εξής τις πολιτικές και τα μέτρα που θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται σε όλες τις πτυχές της ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Τα άτομα με ρευματικές παθήσεις τα οποία, λόγω της κατάστασης της υγείας και της λειτουργικότητάς τους, αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω μειωμένων δυνατοτήτων εξεύρεσης και διατήρησης κατάλληλης απασχόλησης, μπορούν τώρα πια να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον γιατί το σίγουρο είναι ότι ως Υπουργείο δεν θα πάψουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ένταξη όλων των ατόμων στην αγορά εργασίας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, παράγοντα σημαντικό για την επίτευξη των στόχων μας.

Η καταπολέμηση των διακρίσεων και η καλλιέργεια των κατάλληλων στάσεων και κουλτούρας όσον αφορά τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί για το Υπουργείο τον θεμέλιο λίθο για όλες μελλοντικές δράσεις για κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση.

Οι εθελοντικές οργανώσεις όπως ο Σύνδεσμός σας αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες για το Υπουργείο, αλλά και για την Πολιτεία. Σας συγχαίρω για τη σημερινή εκδήλωση αλλά και για το μέχρι τώρα έργο σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια.