19/9/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στην εκδήλωση: «Larnaka Art Project, Past-Present-Future», στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας
19/09/2010

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6.30 μ.μ.



Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας να τεθεί υπό την αιγίδα μου η σημερινή εκδήλωση, η οποία είναι πολύ πρωτότυπη για την Κύπρο και, ειδικότερα, για τη Λάρνακα. Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο κ. Λευκαρίτη και όλα τα μέλη της Εταιρείας, τον Δήμαρχο της Λάρνακας κ. Αντρέα Μωϋσέως και τον ΚΟΤ γι’ αυτήν τη διοργάνωση, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φιλοξενούμε διεθνούς φήμης ξένους καλλιτέχνες γκράφιτι, εκτός από τους ταλαντούχους συμπατριώτες μας, για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό με θέμα, «Larnaka Art Project, Past-Present-Future». Οι άνθρωποι αυτοί θα αγγίξουν, μέσα από την καλλιτεχνική τους φύση και το δικό τους οπτικό πεδίο, την ιστορία και την κουλτούρα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν μας καλούν να ρίξουμε μια ματιά στα έργα τους και, κατ’ επέκταση, στον εσωτερικό τους κόσμο, ο οποίος έχει επηρεαστεί από την ιστορία του νησιού μας και των ανθρώπων του.

Στόχος της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση της εικόνας της συγκεκριμένης περιοχής, με τη μόνιμη έκθεση έργων τέχνης, που αφορούν τη Λάρνακα, κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας. Με αυτόν τον τρόπο, η περιοχή θα μετατραπεί σε υπαίθρια γκαλερί ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώκεται η περαιτέρω ανάδειξη της ιστορίας και της κουλτούρας της πόλης και επαρχίας της Λάρνακας μέσα από μια σύγχρονη μορφή τέχνης.

Μιας τέχνης, μέσω της οποίας οι καλλιτέχνες, με έκδηλες προσωπικές και άλλες ανησυχίες, επιδιώκουν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στην κοινωνία και στον κόσμο, στον οποίο θέλουν να ζήσουν.

Τα μηνύματα αυτά τα λαμβάνει και η Κυβέρνηση και επικροτούμε θερμά την πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας. Πιστεύουμε ότι τα γκράφιτι που θα φιλοτεχνηθούν κατά μήκος του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας θα δώσουν ένα άλλο χρώμα και ατμόσφαιρα, μέχρι τη μετακίνηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, και θα συμβάλουν στην τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη του Ζήνωνα.

Η Λάρνακα αποτελεί έναν αγαπητό τουριστικό προορισμό τόσο για τους Κυπρίους όσο και για τους ξένους και υπάρχουν δυνατότητες για ενίσχυση του τουριστικού της προϊόντος. Αυτός είναι ο στόχος μας και η Κυβέρνηση, πιστή σε όσα διακηρύττει, έχει δρομολογήσει σημαντικά έργα ανάπτυξης για την περιοχή, όπως η αναβάθμιση της μαρίνας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του λιμανιού, η δημιουργία γηπέδων γκολφ και η ανάπλαση της Λεωφόρου Πιαλέ Πασιά.

Επιτρέψετέ μου, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στεκόμαστε αρωγοί στις όποιες προσπάθειές σας για ανάδειξη και προβολή της πόλης σας. Εύχομαι το σημερινό παράδειγμά σας να ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις μας, έτσι που με διάφορους ευφάνταστους τρόπους και πρωτοβουλίες να δίνουν χρώμα στη ζωή των πολιτών και των επισκεπτών τους.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους καλλιτέχνες και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στις καλλιτεχνικές τους προσπάθειες και αναζητήσεις.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, προσκαλώ όλους να κάνουμε μαζί την περιδιάβαση στον όμορφο κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας των αξιόλογων αυτών καλλιτεχνών.