19/9/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Απόστρατων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, στη Λευκωσία
19/09/2010





Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και τιμής που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Συνδέσμου Απόστρατων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, του αγαπητού φίλου, Αντιστράτηγου ε.α. Παύλου Παπαγεωργίου για να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί σας και αισθάνομαι συγκίνηση γιατί νιώθω και είμαι ένας από εσάς. Συνυπηρέτησα και βρέθηκα στις ίδιες επάλξεις των αγώνων με πολλούς από εσάς στην από κοινού μας προσπάθεια για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην πολύπαθη πατρίδα μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίδεται σήμερα για να σας συγχαρώ, για ακόμη μία φορά, εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού, για την επί πολλά έτη προσήλωσή σας στο ιερό χρέος της υπεράσπισης του τόπου μας. Η εκπλήρωση αυτού του χρέους απαιτεί σθένος και αυταπάρνηση, αρετές που αποδεδειγμένα σας χαρακτηρίζουν.

Δεν μπορεί κανείς να λησμονήσει το πόσο καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος και η συμβολή σας στη μεγάλη προσπάθεια για να ξαναγεννηθεί η Εθνική Φρουρά μέσα από τις στάχτες της, μετά την τραγωδία του καλοκαιριού του 1974, που μοίρασε στα δύο τη μικρή μας πατρίδα σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή.

Πικρές μέρες θλίψης και περισυλλογής ζωντανεύουν κάθε φορά στη μνήμη μας από το επάρατο προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Τις μέρες, όμως, εκείνες υπήρξαν και ξεχωριστές σελίδες τιμής και πίστης στον όρκο και στο καθήκον προς την πατρίδα, με την παλικαριά και την αυτοθυσία των αγωνιστών μας.
Αγαπητοί φίλοι απόστρατοι αξιωματικοί,

Βρισκόμαστε όλοι εδώ, στην υπηρεσία του εθνικού συμφέροντος, έχοντας συνείδηση της σχέσης μας με την ιστορία. Ο Κύπριος πολίτης πρέπει να νιώθει ότι υπάρχει ο πυρήνας που ενισχύεται και λειτουργεί αποτελεσματικά για την ασφάλειά του και αυτός δεν είναι άλλος από την Εθνική μας Φρουρά.

Γι΄αυτό και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά τον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία της ειρήνης και της διασφάλισης του διεθνούς δικαίου.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα θέματα ασφάλειας και άμυνας είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει αμυντική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχει προστασία της κυριαρχίας και της ακεραιότητάς μας αν δεν υπάρχει, παράλληλα, εσωτερική συνοχή, αν δεν υπάρχει εθνική ενότητα, αν δεν υπάρχει κοινωνική αλληλεγγύη, αν ο πολίτης δεν νιώθει ότι το κράτος λειτουργεί, ότι του παρέχει ασφάλεια τόσο σε σχέση με την ακεραιότητά του όσο και σε σχέση με τη γενικότερη έννοια των συνθηκών ζωής του.

Χρειάζεται, λοιπόν, ενότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή προκειμένου να αποδείξουμε τις δυνατότητές μας σαν λαός. Πρέπει να αντισταθούμε στο όποιο κλίμα απαισιοδοξίας προσπαθούν κάποιοι να μας επιβάλουν και να κωφεύσουμε στα όποια μηνύματα απαξίωσης πιθανόν να διοχετεύουν στην κοινωνία μας. Η πορεία μας σαν λαός δεν είναι καθηλωμένη ούτε στάσιμη, ούτε υπήρξε έτσι ποτέ. Έχουμε γνώση ότι η ιστορία μας γράφεται από εμάς τους ιδίους και όχι ερήμην μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι μέριμνά μου είναι η ασφάλεια, η αξιοκρατία, ο επαγγελματισμός και η ισονομία σε όλα τα επίπεδα του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς Ακριβώς επειδή ο μεγάλος πλούτος μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου εφαρμόζουμε κανόνες διαφάνειας σε όλα τα θέματα που αφορούν τον στρατό. Κάθε στρατευμένος πρέπει να νιώθει ότι εισέρχεται σε ένα χώρο δίκαιο, ορθολογικό και πολιτισμένο. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου σε όλες τις βαθμίδες της. Αυτό αφορά κάθε στέλεχος, κάθε πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στην Εθνική Φρουρά, αλλά και κάθε εθνοφρουρό χωρίς καμία εξαίρεση και σε αυτό είμαι απόλυτος.

Επισημαίνω ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες και προσκόμματα, προχωρούμε στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς με σκοπό να δημιουργήσουμε μικρές, ευέλικτες μονάδες, έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε αιφνιδιαστική ενέργεια του αντιπάλου, με πλήρη αξιοποίηση των πραγματικά διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω, για ακόμη μια φορά το μήνυμα ότι, ως πολιτεία κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτελεί η Εθνική Φρουρά, το βαρυσήμαντο έργο της. Ενόσω υπάρχει κατοχικός στρατός στην πατρίδα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε σε πολύ υψηλά επίπεδα τη μαχητική ικανότητα και επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνική Φρουράς, έτσι ώστε ως μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη ν’ αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις όποιες επιβουλές του αντιπάλου. Σε αυτό στοχεύουμε.

Γνωρίζετε τη διαδρομή, το έργο και τις απόψεις μου. Έκανα και θα κάνω πάντα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στην πολύπαθη πατρίδα μας.

Ποτέ άλλοτε να μη βρεθούμε στην ανάγκη να αντισταθούμε κατά φαινομένων κατάλυσης και ακραίου ευτελισμού θεσμών και αρχών της πατρίδας μας.

Τριάντα έξι χρόνια μετά συνεχίζουμε να βιώνουμε τις επιπτώσεις του δίδυμου εγκλήματος. Γι’ αυτό και όλοι μας θέλουμε να έχουμε ένα κοινό μέλλον σε μια επανενωμένη, ελεύθερη πατρίδα. Για να ζήσει, επιτέλους, αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός ειρηνικά σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Αυτό είναι και το χρέος που οφείλουμε να εκπληρώσουμε απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, καθώς και στις επόμενες γενεές μας.

Ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεχή και σταθερή στήριξη που προσφέρετε με τις δραστηριότητές σας στο Υπουργείο Άμυνας και στην Εθνική Φρουρά.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Ετήσιάς σας Γενικής Συνέλευσης και στον καθένα από εσάς εύχομαι ξεχωριστά προσωπική, οικογενειακή υγεία και ευτυχία.


Σημείωση: Την ομιλία, διάβασε εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Πατσαλίδης.