16/7/10

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σε εκδήλωση για τις μαύρες επετείους της προδοσίας του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στη Λεμεσό
Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.





Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.

Αυτός ο μήνας, εδώ και 36 χρόνια, έχει σημαδευτεί στη μνήμη και στην καρδιά μας ως ο μαύρος μήνας της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ για την ανατροπή του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, υπήρξε η κορύφωση των αντικυπριακών σχεδιασμών πολλών χρόνων. Το φασιστικό πραξικόπημα έδωσε το πρόσχημα και την αφορμή στην Τουρκία, που αναζητούσε για χρόνια να εφαρμόσει τα επεκτατικά της σχέδια και εισέβαλε και κατέκτησε το 37% των κυπριακών εδαφών.

Το πραξικόπημα και η εισβολή οργανώθηκαν με μεθοδικότητα από συγκεκριμένα κέντρα και άτομα και είχαν συγκεκριμένους στόχους. Την κατάργηση της δημοκρατίας, την ανατροπή της νόμιμα εκλελεγμένης Κυβέρνησης και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Με τη σημερινή εκδήλωση, θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη όλων των πεσόντων που απέναντι στη βία και στα τανκς της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, όρθωσαν το ανάστημά τους και θυσιάστηκαν για τη διάσωση της αξιοπρέπειας του λαού μας και την προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του. Τραγικό κληροδότημα του διπλού προδοτικού εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, αποτελεί ο σημερινός διαχωρισμός, οι νεκροί και αγνοούμενοι μας, οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι και το πιο τραγικό, το αβέβαιο μέλλον της πατρίδας μας. Όσο και αν προσπαθούν μερικοί να μας πείσουν, κανένα πολιτικό λάθος ή παράλειψη δεν είχε ποτέ σαν αποτέλεσμα τις εγκληματικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος, του μεγαλύτερου εγκλήματος ενάντια στο λαό μας, στη σύγχρονη ιστορία του. Διαφορετική θα ήταν η Κύπρος σήμερα αν δεν την κτυπούσε η κατάρα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ευχαριστώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών που με προσκάλεσε ξανά να μιλήσω στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου, με την οποία μνημονεύουμε και αποτίνουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

Επιτρέψετέ μου να σας συγχαρώ για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου σας που έχουν ως βασικό στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η μνήμη. Ένας λαός που δεν ξεχνά, που διδάσκεται από την ιστορία του είναι λαός που δεν αποδέχεται να βυθιστεί στο σκοτάδι της ιστορικής αμνησίας. Λαός που ξεχνά, δεν έχει προσανατολισμό και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, εκμηδενίζει τις πιθανότητες επιβίωσής του. Και εμείς έχουμε ανάγκη και από ορθό προσανατολισμό, αλλά και για σωστή πυξίδα πορείας.

Παρά το ότι έχουν περάσει 36 χρόνια από το τραγικό καλοκαίρι και οι πληγές παραμένουν ακόμη ανοικτές και αιμάσσουσες, δεν χάνουμε τις ελπίδες μας για να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας, για τον τερματισμό της κατοχής και του παράνομου εποικισμού.

Συνεχίζουμε με επιμονή, συνέπεια και πολιτική βούληση να αγωνιζόμαστε για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια δέσμευση του Εθνάρχη Μακάριου, την οποία επαναβεβαίωσαν έκτοτε όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λύση θα είναι βασισμένη σε ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, στην οποία θα υπάρχει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λύση που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Λύση που να επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε κέντρο ειρήνης και ευημερίας όλων των Κυπρίων.

Απαιτείται απ΄ όλους μας η επίδειξη της μέγιστης δυνατής πολιτικής ωριμότητας, αλλά και αποφασιστικότητας για να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανένωση της Κύπρου μας. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε την τραγική σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και να δίνουμε την εντύπωση ότι έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τη λύση που μας αρέσει, μεταξύ πολλών επιλογών. Τέτοια πολυτέλεια, δυστυχώς, δεν υπάρχει και η μόνη ρεαλιστική οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων με στόχο ένα λογικό, εκ των πραγμάτων, ειρηνικό συμβιβασμό. Η αρνητικότητα δεν προσφέρει καμιά θετική υπηρεσία στον δύσκολο αγώνα του λαού μας. Απαιτείται εγρήγορση, ευελιξία στη διαπραγμάτευση και, την ίδια ώρα, υπεράσπιση αρχών.

Πρέπει όλοι μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να θέσουμε επιτέλους ως προτεραιότητα, τα κοινά μας συμφέροντα. Πρέπει να έχουμε ως όραμα τη λύση. Λύση κυπριακή, που θα επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους να ζουν ειρηνικά μαζί, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ειλικρίνεια και επιμονή. Η δική μας θέληση για τη λύση είναι αποδεδειγμένη. Είμαστε και παραμένουμε έτοιμοι για ένα δίκαιο συμβιβασμό. Όμως, για να επιτευχθεί η λύση, χρειάζεται η συμβολή της τουρκικής πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει ευελιξία και οι θέσεις της πρέπει να είναι στη βάση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι δυνάμεις που θέλουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό θα πρέπει, επιτέλους, να στραφούν προς την Τουρκία. Προς την Άγκυρα πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να συμβάλει ουσιαστικά στις συνομιλίες και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια επίρριψης ευθυνών. Η Τουρκία καλείται να αλλάξει πολιτική. Είναι απαραίτητο να κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν η άλλη πλευρά, και κυρίως η Τουρκία, όντως επιδιώκει λύση, βιώσιμη λύση, θα φανεί από τις θέσεις που θα καταθέσει στις συνομιλίες και όχι από επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η Τουρκία θα πρέπει να μετακινηθεί από μη ρεαλιστικές θέσεις, ώστε να μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με συνέπεια βασισμένος στις αρχές λύσης του Κυπριακού. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, θέτοντας υπεράνω όλων, το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια επανενωμένη πατρίδα για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Ουσιαστικό στοιχείο του αγώνα μας αποτελεί η ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο. Είναι με βαθιά θλίψη που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό τον κατακερματισμό του εσωτερικού μας μετώπου. Στον τόπο μας, μέσα από τραγικές εμπειρίες, έχει ωριμάσει και λειτουργεί σε υψηλό επίπεδο η δημοκρατία και οι θεσμοί. Είναι ύψιστη υποχρέωση όλων μας, όλων των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από ένα διάλογο, ανταλλαγή πολιτικών επιχειρημάτων, να επιδιώξουμε τη συναίνεση και την ελάχιστη δυνατή ομοφωνία. Οι συνεχείς επιθέσεις και η αμφισβήτηση των θέσεών του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή της δικής μας πλευράς στις συνομιλίες αποδυναμώνουν τις διαπραγματευτικές μας θέσεις, μειώνουν την αξιοπιστία των θέσεών μας. Αποδυναμώνουν τις προσπάθειές μας. Θέλω να επαναλάβω ότι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνειδητοποιώ τις ευθύνες μου σε ό,τι αφορά στην επίτευξη ενότητας και κοινής δράσης. Αναλαμβάνω πλήρως αυτή την ευθύνη. Είναι, όμως, απαραίτητο να αναλάβει ο καθένας από εμάς το δικό του μερίδιο ευθύνης. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος και να επιδειχθεί αλληλοσεβασμός και αλληλοανοχή. Διαφορετικά θα αποτύχουμε και πάλι και θα απογοητεύσουμε τον κόσμο που απαιτεί από εμάς να θέσουμε την Κύπρο και την υπόθεσή της πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες.

Καλώ όλους σε μια πανστρατιά ενότητας και ομοψυχίας. Καλώ όλους εσάς να συστρατευθούμε με κοινούς στόχους για τη δικαίωση των αγώνων μας.
Αγαπητοί Αντιστασιακοί,

Με τους αγώνες σας, δώσατε φωτεινό παράδειγμα αφοσίωσης στο δίκαιο, στη δημοκρατία και στην ελευθερία. Δώσατε μαθήματα τιμής, αξιοπρέπειας και αγάπης προς την πατρίδα.

Τιμούμε όλους όσοι αντιστάθηκαν.

Τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας.

Στο μυαλό και την καρδιά μας δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή η προσπάθεια εξίσωσης εκείνων που κατέλυσαν τη δημοκρατία με εκείνους που την υπερασπίστηκαν θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή τους. Αντλούμε θάρρος και δύναμη από τη δική τους θυσία για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη λύτρωση της Κύπρου, για να ανοίξουμε, όλοι μαζί, μια νέα εποχή συμβίωσης, ευημερίας και προόδου στον τόπο μας.