17/7/10

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο «Έθνος online»

17/07/2010





Η κατοχή της Κύπρου είναι φορτωμένη στους ώμους ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στο δημοσιογράφο κ. Νίκο Τσίτσα που δημοσιεύεται τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010 στο «Έθνος online».

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρεται στην πορεία των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, επαναλαμβάνοντας ότι «για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η λύση του Κυπριακού είναι στοίχημα ζωής».

Επίσης, αναφέρεται και στις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων:

· Διασύνδεση της συζήτησης τριών κεφαλαίων του Κυπριακού (εδαφικό, περιουσιακό και μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου).
· Να εφαρμόσει η Τουρκία το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε από το 1984 και προνοεί την παράδοση από την Τουρκία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Ταυτόχρονα να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όταν φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας ο Υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως η κρίση στην Ευρώπη την επηρέασε, καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση στις χώρες της Ευρωζώνης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου φτάνει στο 6%, αναφέρει, και διευκρινίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι θα πρέπει μέχρι το 2013 το δημόσιο έλλειμμα να είναι κάτω από το 3%, γι΄ αυτό και μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

Χαρακτηρίζει επίσης αρνητική εξέλιξη ότι δεν πέρασαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δύο νομοσχέδια για την αύξηση του εταιρικού φόρου και του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Ο κ. Συλικιώτης ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι παρά την οικονομική κρίση, η Κυβέρνηση συνεχίζει την κοινωνική πολιτική της και εξηγεί ότι αυξάνονται οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές και τα στεγαστικά προγράμματα, αναπτύσσονται έργα σε δήμους και κοινότητες, καθώς και ξένες επενδύσεις για μεγάλα έργα.

Εκτιμά ότι το 2011 θα πάει καλύτερα η οικονομία, εκφράζει την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και προσθέτει: «Υπάρχουν προβλήματα, αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική, είναι ελεγχόμενη».

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, τονίζει ότι έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος με τα εμπλεκόμενα μέρη και τα πολιτικά κόμματα, αξιοποιώντας την εμπειρία και της Ελλάδας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Συλικιώτης τονίζει ότι μέχρι το 2014 θα έχουν γίνει ολοκληρωμένες Μονάδες Διαχείρισης Στερεών και Οικιακών Απορριμμάτων σε όλες τις επαρχίες. Επισημαίνει, μάλιστα, τη λειτουργία στην Κόση της πρώτης Μονάδας με οπτικές ίνες, που καλύπτει τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, και τονίζει πως σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει στις περιοχές αυτές η αποκατάσταση των χωματερών.