1/7/10

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της προκαταρκτικής ιστοσελίδας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ 2012, στη Δημοσιογραφική Εστία, ως ακολούθως:


Ν. Μαρκαντώνης: Αναφορικά με τις σχέσεις των μετεχόντων στην Κυβέρνηση, την απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει όλα τα μέτρα που προτείνονται για την οικονομία και τις δηλώσεις του ΔΗΚΟ ότι δεν θέλει ρόλο κομπάρσου στην Κυβέρνηση, δεν υπάρχει πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία της Κυβέρνησης;

Κ.Ε.: Η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη και θα έλεγα ότι είναι θλιβερή. Η Κυβέρνηση αναμένει να έχει στη στήριξη αυτών που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση και όχι διαρκώς να βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Θα ήθελα να ενδιατρίψω στο θέμα των οικονομικών μέτρων. Το ΔΗΚΟ ήταν κοινωνός των προθέσεων της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε φορολόγηση του πλούτου. Είχε λεχθεί και στη σύσκεψη που είχε γίνει τότε στο Προεδρικό. Είναι αλήθεια ότι από εκείνη τη στιγμή το ΔΗΚΟ είχε αντιδράσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και η Κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα, μαζί με όλα τα άλλα ζητήματα που ενδελεχώς συζητήσαμε και με το ΔΗΚΟ, να τα φέρει στη Βουλή.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν μας ευχαριστεί ιδιαίτερα η κατάσταση όταν ακούμε και για αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της Βουλής από κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, όπως το ΔΗΚΟ, για τις οποίες η Κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτα ή ήταν γνωστές οι θέσεις της. Αναφέρομαι για παράδειγμα στο θέμα των εκ μητρογονίας προσφύγων, στο «σταύρωμα» κονδυλίων. Αυτά τα αναφέρω για να επισημάνω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι και ότι χρειάζεται αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν ξανά, αλλά και ότι όταν συμμετέχεις σε μια Κυβέρνηση πρέπει να έχεις υπόψη σου και τα δικαιώματα, ασφαλώς, αλλά και τις υποχρεώσεις σου. Ποτέ δεν ζητήσαμε από το ΔΗΚΟ να είναι ουραγός και δεν νομίζω να είναι ουραγός. Συζητούμε με το ΔΗΚΟ, ζητούμε τις απόψεις του και αναμένουμε περισσότερη στήριξη και συνεργασία.

Ν. Μαρκαντώνης: Θα ζητήσει ο Πρόεδρος συνάντηση με τους Αρχηγούς των δύο κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση για να δείτε πώς προχωράτε από δω και πέρα;

Κ.Ε.: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες επιλύονται με διάλογο.

Θ. Κεττένης: Υπάρχει περιθώριο συνέχισης της συνεργασίας εφόσον πριν από τρεις μήνες είδαμε να γίνεται αυτός ο διάλογος με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ;

Κ.Ε.: Είναι και αυτό ένα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Μην μου πείτε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από στελέχη του ΔΗΚΟ δεν δημιουργούν μια κακή εικόνα για την Κυβέρνηση και τη συνοχή της. Να επαναλάβω ότι εμείς δεν είμαστε από αυτούς που βιαζόμαστε να κάνουμε κάτι που κάποιοι ενδεχομένως θέλουν, δηλαδή να διακόψουμε τη συνεργασία. Αυτά τα προβλήματα όμως πρέπει να τα συζητήσουμε διότι αυτή η εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση δεν μας ικανοποιεί.

Α. Βικέτος: Η Κύπρος έχει βρεθεί στο επίκεντρο με την υπόθεση κατασκοπίας. Έχει γίνει κάποιο διάβημα από αμερικανικής πλευράς προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για την εξέλιξη με τον καταζητούμενο; Δεν εκτίθεται η Κύπρος κατά κάποιο τρόπο εάν διέφυγε τελικά ο καταζητούμενος;

Κ.Ε.: Διάβημα δεν έχει γίνει. Σε σχέση με το πώς έγινε η διαχείριση του ζητήματος, είναι γνωστό ότι υπήρχε απόφαση του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο ζήτησε να υπάρξουν περιοριστικές προβλέψεις, δηλαδή να παρουσιάζεται ο ύποπτος σε συγκεκριμένη ώρα σε συγκεκριμένο αστυνομικό σταθμό. Η Αστυνομία έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και είναι ένα θέμα που το χειρίζεται εκείνη. Παραπέμπω στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Αστυνομίας ότι μια πιθανή παρακολούθηση θα αποτελούσε περιορισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων του υπόπτου. Καλύτερα αυτά τα ερωτήματα να τα απευθύνετε προς την Αστυνομία και όχι προς την Κυβέρνηση.

Α. Βικέτου: Ο οποιοσδήποτε έποικος ή ο οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να περάσει από τις Βάσεις, οι οποίες κάνουν τα στραβά μάτια. Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα κάποιων οδοφραγμάτων, δηλαδή να λειτουργούν τα οδοφράγματα μόνο εκεί όπου έχει τον απόλυτο έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία;

Κ.Ε.: Από τη στιγμή που υπάρχει η κατοχή και έχουμε αυτήν την κατάσταση με τα οδοφράγματα, υπάρχει και μια σειρά από προβλήματα τα οποία η Κυβέρνηση με όλους τους νόμιμους τρόπους προσπαθεί να τα επιλύσει. Δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα των οδοφραγμάτων, είναι ζητήματα σύνθετα και δύσκολα.

Ά. Χαραλάμπους: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση σε όλα τα οδοφράγματα για να μη διαφύγει ο ύποπτος;

Κ.Ε.: Δεν είμαι εκπρόσωπος της Αστυνομίας και η απόφαση για να μην προφυλακιστεί ο ύποπτος ήταν απόφαση του Δικαστηρίου. Απευθυνθείτε στο Δικαστήριο και στην Αστυνομία η οποία είναι αρμόδια να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Κ. Κωνσταντίνου: Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η Κυβέρνηση υπέκυψε σε πιέσεις και έτσι η Ισπανική Προεδρία άνοιξε ακόμη ένα κεφάλαιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;

Κ.Ε.: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει έξι κεφάλαια τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτό το κεφάλαιο που έχει ανοίξει δεν είναι ένα από τα παγωμένα, ούτε από τα έξι που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε από τα οκτώ που έχει παγώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτοί που λένε ότι θα έπρεπε να μην ανοίξει κανένα, διερωτώμαι εάν η θέση τους είναι ότι θα πρέπει να διακόψουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εμείς δεσμεύσαμε και παγώσαμε κεφάλαια τα οποία έχουν σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό, εξηγήσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους γιατί, βρήκαμε κατανόηση από τους εταίρους για την παγοποίηση των συγκεκριμένων κεφαλαίων και στη βάση αυτής της απόφασης λειτουργούμε.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ποια είναι η γενική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η γενική μας θέση είναι ότι η Κύπρος στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά αυτή η ενταξιακή πορεία δεν είναι a la carte – δεν είναι λευκή επιταγή – και δεν είναι η σημερινή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή. Θεωρούμε ότι μέσα από τη συγκυρία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μέσα από τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένα δεδομένα μπορεί να δημιουργηθούν και κίνητρα, να εξευρεθούν και μοχλοί άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία για να αλλάξει στάση και να λύσουμε το Κυπριακό. Αυτά τα είχαμε συζητήσει εν εκτάσει στο Εθνικό Συμβούλιο, πριν από τον Δεκέμβριο του 2009 και η απόφαση τότε ήταν ότι δεν θα πρέπει να διακόψουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει αλώβητη η Τουρκία εάν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Υλοποιήσαμε αυτήν την απόφαση πλήρως, δεσμεύσαμε ακόμα έξι κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και το Κυπριακό.

Εάν κάποιοι θέλουν να διακόψουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, να το πουν ανοικτά και όχι απλώς να λένε γιατί δεχθήκαμε να ανοίξει ένα κεφάλαιο που δεν είναι και μέσα σε αυτά που έχουμε παγώσει.

Α. Βικέτος: Η Κυπριακή Προεδρία πώς θα χειριστεί το θέμα;

Κ.Ε.: Αυτό θα το δούμε. Αντιλαμβάνεστε ότι μια προεδρεύουσα χώρα πάντοτε λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της ίδιας της Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εμείς ως χώρα θα πάψουμε να έχουμε αυτά τα δικαιώματα τα οποία έχουμε και τα οποία ασκήσαμε όταν δεσμεύσαμε και παγώσαμε τα έξι κεφάλαια το Δεκέμβριο του 2009.

Α. Βικέτος: Έχει κατατεθεί πρόταση νόμου από το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,5%, όμως μέσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχε η δέσμευση να παραμείνει η απλή αναλογική ανόθευτη.

Κ.Ε.: Αυτό που αναφερόταν ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται την απλή αναλογική. Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το θέμα του εκλογικού νόμου είναι ένα θέμα που πάνω από όλα ενδιαφέρει την ίδια τη Βουλή των Αντιπροσώπων και συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν θεωρούμε σωστό να εισέλθουμε σε αυτήν την έντονη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή.

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Ομήρου έχει στείλει επιστολή και αναφέρεται σε απόφαση του ΕΔΑΔ που λέει ότι τάχα η απόφαση αυτή των 55 σελίδων του ΕΔΑΔ απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία. Θα καλούσα όλους όσοι ισχυρίζονται αυτό το πράγμα να διαβάσουν προσεκτικά την απόφαση. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η προσφυγή που έγινε από κάποιον εβραϊκής καταγωγής και κάποιον καταγωγής ρόμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία. Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχει διάκριση όχι λόγω της εκ περιτροπής προεδρίας αλλά λόγω απαγόρευσης διεκδίκησης εκλογής σε συγκεκριμένες εθνότητες.

Με βάση το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δυνατότητα εκλογής έχουν οι Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Βόσνιοι. Άρα καμία σχέση δεν έχει η απόφαση με την εκ περιτροπής προεδρία.

Θα ήθελα επίσης να διαβάσουν ακόμα καλύτερα την απόφαση του ΕΔΑΔ για να δουν ότι σε κάποιο σημείο της απόφασης γίνεται αναφορά στην έκθεση μιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία γίνεται προτροπή όπως η συλλογική προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης αλλάξει σε εκ περιτροπής προεδρία και τις αποφάσεις να τις λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η δική μας πρόταση που έχουμε καταθέσει στις συνομιλίες.

Να επαναλάβω ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν έχει καμία σχέση με την εκ περιτροπής προεδρία. Έχει να κάνει με την απαγόρευση του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας και κατά δεύτερο λόγο κάνει και αναφορά σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μετατροπή της συλλογικής προεδρίας που υπάρχει στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε εκ περιτροπής προεδρία».