29/7/10

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού

29/07/2010





Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κα Υπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση εστιάστηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα ποντιακής καταγωγής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στον τομέα της απασχόλησης, η οποία είχε ως συνέπεια μεγάλος αριθμός ατόμων ποντιακής καταγωγής που κατοικούν στην Πάφο να παραμένουν άνεργοι.

Η κα Υπουργός τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης, θα εστιάσει την προσοχή του στην εξατομικευμένη προσέγγιση των ανέργων αυτών με στόχο την ένταξή τους στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων τα οποία το Υπουργείο λειτουργεί, και ειδικότερα στο πρόγραμμα της επιχορηγούμενης κατάρτισης και εργασίας που έχει ως στόχο την αντικατάσταση των εργαζομένων από τρίτες χώρες από εγγεγραμμένους ανέργους.

Η κα Χαραλάμπους αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές όπως δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από άτομα ποντιακής καταγωγής.

Αναφορικά με το ζήτημα παροχής δημοσίου βοηθήματος σε δυσπραγούντες Ποντίους, η κα Υπουργός ανέφερε πως συμφωνήθηκε όπως όλες οι περιπτώσεις δυσπραγούντων Ποντίων υποβληθούν στα κατά τόπους Γραφεία Ευημερίας, Λειτουργοί των οποίων θα εξετάσουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων των Υπηρεσιών και εκεί όπου αυτό μπορεί να γίνει με βάση τη Νομοθεσία, είπε η κα Υπουργός, θα παρέχεται η ανάλογη στήριξη.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Αρωγής και Μελέτης Ποντιακού Ελληνισμού κ. Άγγελος Ασλανίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κα. Υπουργό για την κατανόηση που επέδειξε σε όλα τα θέματα που το Ίδρυμα έθεσε ενώπιόν της, καθώς και για την αγάπη και την κατανόηση με την οποία ο ποντιακός ελληνισμός αγκαλιάζεται από τον κυπριακό λαό.