7/7/10

Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων

07/07/2010
Αναφορικά με ορισμένες δηλώσεις με τις οποίες επιρρίπτεται ευθύνη στον Πρόεδρο της Βουλής για τη μη διευθέτηση μέχρι τώρα του θέματος της μείωσης του μισθού των Βουλευτών, η Βουλή των Αντιπροσώπων διευκρινίζει τα ακόλουθα:



Ο Πρόεδρος της Βουλής επανειλημμένα έθεσε το θέμα σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρχηγών /εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Υπήρξε προβληματισμός μεταξύ των κομμάτων κατά πόσον η μείωση των μισθών των Βουλευτών έπρεπε να γίνει μέσω απλής ενημέρωσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Διεφάνη ότι η πλειοψηφία των κομμάτων ευνοούσε τη νομοθετική ρύθμιση ενώ ένα κόμμα επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα.

Με εντολή του Προέδρου της Βουλής ετοιμάστηκε πρόταση νόμου ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2010 για μείωση των ετήσιων απολαβών του Προέδρου και των Μελών της Βουλής κατά 10%, για την οποία ενημερώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών /εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου προϋποθέτει υπογραφή της από Βουλευτή ή Βουλευτές.

Πρόθεση του Προέδρου της Βουλής είναι να θέσει και πάλιν το θέμα στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών /εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με σκοπό την κατάθεση της πρότασης νόμου και την υιοθέτησή της με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αυριανή ολομέλεια του Σώματος.

Συνεπώς, ο Πρόεδρος της Βουλής έχει πράξει ό,τι είναι δυνατό για τη διευθέτηση του θέματος της αποκοπής των απολαβών των Μελών της Βουλής. Οποιαδήποτε δήλωση περί του αντιθέτου υποδεικνύει άγνοια των προθέσεων και των ενεργειών του Προέδρου της Βουλής, αλλά και των τοποθετήσεων των πολιτικών κομμάτων στη σύσκεψη των αρχηγών και κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.