7/7/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής Πτυχίων Προσκόπου Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο
07/07/2010





Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τον Προσκοπισμό της Κύπρου. Οι Ανιχνευτές, μετά από τη δοκιμασία στην οποία έχουν ανταποκριθεί με επιτυχία, ανακηρύσσονται σε Προσκόπους Δημοκρατίας, κατακτώντας έτσι την ανώτατη τιμητική διάκριση στον Προσκοπισμό παγκόσμια. Με ιδιαίτερη τιμή απονέμω στους επιτυχόντες τα Πτυχία Προσκόπου Δημοκρατίας.

Γνωρίζω ότι ο Πρόσκοπος Δημοκρατίας είναι από πλευράς διαπαιδαγώγησης έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε βοήθεια προς συνάνθρωπο του και να τηρεί το Νόμο των Προσκόπων.

Με ευχαρίστηση παρατηρώ ότι το Σώμα Προσκόπων Κύπρου μέσα από τις δραστηριότητές του εμπεδώνει το αίσθημα του εθελοντισμού και του πνεύματος βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Χάρη στην αφοσίωση των στελεχών του αυξάνει κάθε χρόνο τους αριθμούς των Προσκόπων Δημοκρατίας. Αυτό φανερώνει ότι ο Προσκοπισμός στην Κύπρο βρίσκεται σε καλά χέρια.

Ο Προσκοπισμός ως ξεχωριστό, παιδαγωγικό, εξωσχολικό σύστημα οφείλει να στοχεύει στην ωρίμανση και ολοκλήρωση των σημερινών νέων με την ομαλή, αποτελεσματική και δημιουργική ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να τους διαπαιδαγωγεί ώστε να γίνουν δημιουργικοί πολίτες και να καλλιεργεί μέσα τους αισθήματα υπευθυνότητας μέσα από ένα προσεγμένο και επιτυχημένο πρόγραμμα. Κορύφωση των απαιτήσεων αυτών είναι οι δοκιμασίες και δράσεις για την απόκτηση του Πτυχίου Προσκόπου Δημοκρατίας.

Επιθυμώ να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για το έργο που επιτελεί το Σώμα Προσκόπων Κύπρου και να συγχαρώ τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και τους Βαθμοφόρους του. Επιτελούν ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο αφιερώνοντας εθελοντικά σημαντικό μέρος του χρόνου τους και έχουν την αγάπη μας. Θα μας βρουν αρωγούς σε κάθε ευγενική τους προσπάθεια που στηρίζει το συνάνθρωπο μας όταν το έχει ανάγκη, σε κάθε προσπάθεια τους που αναδεικνύει και εμπεδώνει τα αισθήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς.

Όχι μόνο κατά τις δύσκολες μέρες αλλά και σε καιρούς ειρηνικούς η προσφορά των Προσκόπων είναι ξεχωριστή. Σκαρφαλώνουν με προθυμία στα βουνά για να φυτέψουν δέντρα προσφέροντας το πράσινο στον τόπο μας, κατεβαίνουν στις παραλίες καθαρίζοντας τις αθόρυβα, ενημερώνουν τους πολίτες για τις μεταδοτικές ασθένειες, για το περιβάλλον, για την ενέργεια και ό,τι άλλο ταλανίζει τη σύγχρονη κοινωνία.

Το κράτος περιβάλλει με φροντίδα και παρακολουθεί με ξεχωριστό ενδιαφέρον την πρόοδο του Προσκοπισμού στον τόπο μας, όπως φροντίζει κάθε οργανωμένη προσπάθεια που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Εκφράζω θερμά συγχαρητήρια προς την ηγεσία και τα μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου για την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά και δράση τους και εύχομαι συνέχιση της παραγωγικής και ωφέλιμης αποστολής τους.