19/6/10

Επικήδειος λόγος του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Βάσου Γεωργίου στην ταφή των λειψάνων του Κρίνου Ηλία Χαραλάμπους στην εκκλησία Αγίου Χαραλάμπους, στα Πηγαίνεια
19/06/2010






Είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε άλλο ένα ηρωϊκό παλληκάρι του 1974, τον Κρίνο Ηλία Χαραλάμπους. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε το ηρωϊκό παλληκάρι μας εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Προέδρου Χριστόφια. Το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς κηδείες, που έχουν σημείο αναφοράς τον ομαδικό τάφο κοντά στο Γ.Σ. Πράξανδρος στην Κερύνεια, βιώνουμε ξανά την τραγωδία. Ξαναζούμε με οδύνη αλλά και οργή την προδοσία και καταδικάζουμε αυτούς που έστειλαν τα παιδιά του λαού μας στη σφαγή.

Οι κηδείες των προδομένων παλληκαριών μας στρέφουν τις μνήμες στις μαύρες εκείνες μέρες που σκόρπισαν στον τόπο μας τον όλεθρο και την καταστροφή, που γέμισαν την πατρίδα μας με χιλιάδες μαυροφορεμένες μάνες.

Η διενέργεια του φασιστικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974 ήταν η κορύφωση της υπονομευτικής δράσης της Χούντας των Αθηνών και της φασιστικής ΕΟΚΑ Β΄ σε βάρος της νόμιμης κυβέρνησης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και των δημοκρατικών θεσμών. Το προδοτικό πραξικόπημα πρόσφερε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στρατιωτικά στην Κύπρο και να τη διχοτομήσει ντε φάκτο με την κατοχή του 37% του εδάφους της.

Τα στρατευμένα νειάτα μας αντιστάθηκαν γενναία στα τουρκικά στρατεύματα εισβολής παρόλο που οι πραξικοπηματίες τα έστειλαν στο μέτωπο χωρίς προγραμματισμό, σχεδιασμό και οργάνωση, χωρίς επαρκή εξοπλισμό και πολεμοφόδια. Τα παιδιά των απλών ανθρώπων του λαού μας αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση μέχρι τελικής πτώσης στο πεδίο της αξιοπρέπειας και της τιμής υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Με ηρωισμό και αυταπάρνηση αγωνίστηκε και ο Κρίνος Ηλία Χαραλάμπους που υπηρετούσε στον 120ό Λόχο Βαρέων Όπλων με έδρα τη Λακατάμια. Ο Κρίνος χάθηκε κατά τις σκληρές και άνισες μάχες με τους εισβολείς στις 22 του Ιούλη 1974 στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Άδικα οι γονείς του περίμεναν το γυρισμό του, και η μητέρα του Μυριάνθη απεβίωσε πριν δύο περίπου χρόνια με τον πόνο της προσμονής του ακριβού της παιδιού. Για 36 χρόνια ήταν αγνοούμενος και σήμερα περνά στον κατάλογο των ηρωικώς πεσόντων, στον κατάλογο των αθανάτων.

Σήμερα η ψυχή του ήρωα θα αναπαυθεί. Η κηδεία των λειψάνων του με τις δέουσες τιμές βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας στην οποία για χρόνια ολόκληρα έζησε η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι του.

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια δίνει μεγάλη σημασία στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Στα δύο τελευταία χρόνια εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες με πολύ θετικό αποτέλεσμα, αφού ανευρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά αρκετών αγνοουμένων μας, και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή προκάλεσαν στη χώρα και το λαό μας πόνο, προσφυγιά, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους, παθόντες. Η εισβολή έφερε την κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας. Οι πληγές είναι πολλές και αυτές είναι που ο Πρόεδρος Χριστόφιας αγωνίζεται νυχθημερόν να επουλώσει και μέσω μιας βιώσιμης λύσης να επιτύχει τη λύτρωση και την επανένωση της πατρίδας μας.

Θα επαναλάβω αυτό που τονίσαμε και στην κηδεία του ήρωα Ιάκωβου Χατζηπασχάλη την περασμένη Τετάρτη: Η προδοσία του ΄74 δεν μας αφήνει περιθώρια να διεκδικήσουμε με πιθανότητες επιτυχίας άλλη λύση από αυτήν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η λύση αυτή είναι ο ιστορικός συμβιβασμός της πλευράς μας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Αυτή η λύση, που ενώ είναι οδυνηρή είναι και δύσκολο να επιτευχθεί, είναι το τίμημα για την προδοσία που προκάλεσε την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πραξικοπηματίες με το έγκλημα τους δεν άφησαν άλλη επιλογή. Αυτό που ήταν ανεφάρμοστο και αταίριαστο πριν το 1974 έγινε αδήριτη ανάγκη μετά τον εδαφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό που επέβαλε ο Αττίλας.

Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση είναι ο ειρηνικός διακοινοτικός διάλογος. Κάποιοι που ασκούν κριτική εφ΄ όλης της ύλης και για κάθε θέμα είτε παραγνωρίζουν είτε θέλουν να παραγνωρίζουν τα τραγικά γεγονότα. Παραγνωρίζουν το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα και τα 36 χρόνια που ήδη μεσολάβησαν, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τη λύση που μας αρέσει μεταξύ πολλών επιλογών. Τέτοια πολυτέλεια, δυστυχώς, δεν υπάρχει και η μόνη ρεαλιστική οδός είναι αυτή που ακολουθούμε.

Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη. Αν η άλλη πλευρά, και κυρίως η Τουρκία, επιδιώκει πραγματικά μια βιώσιμη λύση θα φανεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Θα φανεί αν η επιθυμία λύσης που εκφράζεται με λόγια μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για ένα λογικό και κυρίως λειτουργικό συμβιβασμό. Αν η άλλη πλευρά μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι εμείς είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις και τον δίνουμε. Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι των νεκρών μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας έναντι του κυπριακού λαού, έναντι της νέας γενιάς αλλά και έναντι των επόμενων γενεών.

Κρίνο, ας είναι αιωνία η μνήμη σου και ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Ο σεβασμός, ο θαυμασμός, η εκτίμηση και η αγάπη μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.