19/6/10

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Κώστα Παπακώστα στην τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ηρώων, στο Άρσος Λεμεσού
19/06/2010





Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποδέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Άρσους κ. Κώστα Κωνσταντινίδη και βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των ηρώων του Άρσους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες του Ελληνισμού στην Κύπρο, στην Ελλάδα και όπου αλλού τους κάλεσε το ιερό χρέος για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η απόδοση τιμών σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση αυτών των ιδανικών αποτελεί οφειλόμενο χρέος της Πολιτείας και ελάχιστη ανταπόδοση στην ανιδιοτελή προσφορά τους προς την πατρίδα.

«Στους άνδρες που έγιναν με έργα επιφανείς, με έργα πρέπει να δηλώνουμε και τις τιμές μας». Πανάρχαια ελληνική παράδοση έχει καθιερώσει τη φιλοτέχνηση ανδριάντων και μνημείων ως απόδοση τιμής προς εκείνους που με τη ζωή και το έργο τους έχουν επιτελέσει το ύψιστο καθήκον του πολίτη που είναι η άμυνα και η υπεράσπιση της πατρώας γης.

Η επιβίωση, φυσική και εθνική, του Κυπριακού Ελληνισμού οφείλεται στη διαχρονική προσήλωση του στις ελληνικές πνευματικές αξίες. Οφείλεται στον ακατάλυτο δεσμό του με τις πηγές και τις ρίζες της προέλευσης και της υπόστασης του. Αυτοί οι πανάρχαιοι δεσμοί του Ελληνισμού της Κύπρου με την Ελλάδα διασταυρώνονται και ταυτίζονται με την ίδια τη ζωή και την ύπαρξη του. Και είναι δεσμοί αναλλοίωτοι, πέρα από το πρόσκαιρο και το εφήμερο, πέρα από κάθε υπολογισμό ή σκοπιμότητα. Αυτόν τον διαχρονικό δεσμό ενσάρκωσαν, υπενθυμίζουν και διακηρύττουν και οι ήρωες του Άρσους.

Τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Ηρώων του Άρσους που ανεγέρθηκε εδώ στη γενέτειρά τους και αποτίνουμε ελάχιστο φόρο τιμής στην υπέρτατη θυσία τους, που θα μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία απαιτεί αρετή και τόλμη. Το Μνημείο αυτό -όπου θα μπορούμε να εναποθέτουμε στο εξής τις δάφνες του θαυμασμού, της τιμής και της βαθιάς μας ευγνωμοσύνης- θα αποκαλύπτει στους ζώντες και στις επερχόμενες γενιές ονόματα ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Του Λοΐζου στους Βαλκανικούς Πολέμους, του Πάγκαλου, του Οικονομίδη και του Σαβιανού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Κωνσταντίνου και του Μαρκαντώνη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μαζί με αυτούς του Κουκή στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του ’55-’59, του Στιβαρού και του Θεοδοσίου κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Αυτή την ιστορικά αιματοβαμμένη πορεία ακολούθησαν οι τιμώμενοι εννέα πεσόντες ήρωες του Άρσους, οι οποίοι μας δείχνουν τον δρόμο της τιμής και του ιερού χρέους απέναντι στην πατρίδα και θα μας υπενθυμίζουν το χρέος και τις ευθύνες όλων μας για τη δικαίωση της θυσίας τους.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Ευελπιστούμε ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας για την επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος εισβολής και κατοχής. Μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτή η λύση μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Σήμερα στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ο κ. Έρογλου. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα.

Στις 26 Μαΐου έγινε η πρώτη συνάντηση με τον κ. Έρογλου και τη διαπραγματευτική του ομάδα στο πλαίσιο των συνομιλιών. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και με θέληση και να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις. Την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας αναμένουμε στην πράξη από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την τουρκική πλευρά, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

Σταθερός και συνεπής συμπαραστάτης στον αγώνα μας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα και ο ελληνικός λαός. Κοινοί υπήρξαν οι αγώνες και οι θυσίες, κοινό είναι και το όραμα μας για δικαίωση της Κύπρου. Την ίδια στιγμή προσδοκούμε ότι στο εσωτερικό μέτωπο θα πρυτανεύσει η σύμπνοια, η ενότητα και η ομοψυχία, όπως επιβάλλεται σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνά η Κύπρος.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Άρσους κ. Κώστα Κωνσταντινίδη που ανέλαβε την πρωτοβουλία της ανέγερσης του Μνημείου αποδεικνύοντας έμπρακτα τη θέληση για διατήρηση και διαιώνιση της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού. Και τούτο γιατί οι ήρωες που τιμούμε σήμερα αποτελούν για όλους μας διαχρονικά πρότυπα φιλοπατρίας και ανυποχώρητου αγώνα. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει περίτρανα ότι ο λαός μας δεν λησμονά το ιστορικό του χρέος σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας της πατρίδας μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην κα Μαρία Μαλακτού-Παμπαλλή, η οποία ως Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων το 2007 συνέβαλε έμπρακτα στην ανέγερση του Μνημείου.

Με αυτές τις σκέψεις και με ιδιαίτερη συγκίνηση αποκαλύπτω το Μνημείο Ηρώων του Άρσους και εύχομαι η θύμηση τους, την οποία θα προκαλεί και θα ανανεώνει το απέριττο και σεμνό αυτό Μνημείο, να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα αγωνιστικότητας στον δίκαιο αγώνα που διεξάγουμε για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας σε αυτήν τη δύσκολη και κρίσιμη από κάθε άποψη περίοδο που διέρχεται ο Ελληνισμός, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.