5/7/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα για την παράλληλη έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή και ανακρίσεων από ποινικούς ερευνητές, είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι «μετά την ενημέρωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής και από το Γενικό Εισαγγελέα διαφάνηκε ότι τα ζητήματα που προέκυψαν μετά την ενδιάμεση απόφαση της πλειοψηφίας της Ερευνητικής Επιτροπής θα μπορούσαν να επιλυθούν με την παράλληλη διεξαγωγή ανακρίσεων από ποινικούς ανακριτές.

Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα για την παράλληλη έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή και ανακρίσεων από ποινικούς ερευνητές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από ανταλλαγή απόψεων θεωρεί ότι πέραν από την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών, οι πλείστοι από τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως αυτοί καθορίστηκαν με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπηρετούνται από τη συνέχιση της έρευνας που διεξάγεται από τη διορισθείσα Ερευνητική Επιτροπή και ως εκ τούτου αποφάσισε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη δύο παράγοντες ότι, ο διορισμός ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα καλύπτει το κενό που δημιουργείται από την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής και το ότι οι εργασίες της Επιτροπής θα λειτουργούν υποβοηθητικά στις ποινικές ανακρίσεις, ενώ η δημόσια ακρόαση, από τη μια διασφαλίζει τη διαφάνεια και από την άλλη επιτελεί σημαντικό βοηθητικό ρόλο στις ανακρίσεις αυτές».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ένας μάρτυρας κληθεί και στις δύο διαδικασίες, ο κ. Νικολάου είπε ότι «δεν προκύπτει οποιοδήποτε νομικό κώλυμα από την παράλληλη διερεύνηση. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει ζήτημα το οποίο θα εγερθεί εκεί θα αποφασίσει η Επιτροπή αν θα συνεχίζει την έρευνά της».

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο θέμα των πολιτικών ευθυνών, ο κ. Νικολάου είπε ότι «οι όροι εντολής που έχουν δοθεί από πλευράς του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν πάρα πολλοί. Δεν περιορίστηκαν μόνο στη διαπίστωση ποινικών, αστικών και πολιτικών ευθυνών. Και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής - όπως αυτή περιόρισε τη διαπίστωση ποινικών και αστικών ευθυνών για συγκεκριμένα πρόσωπα - δεν περιορίζει τον ρόλο και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής».

Κληθείς να πει αν θα χρησιμοποιηθεί από τους ποινικούς ανακριτές το πόρισμα που θα εκδώσει η Ερευνητική Επιτροπή με το πέρας των εργασιών της, ο κ. Νικολάου είπε ότι «το οποιοδήποτε πόρισμα θα εκδοθεί από την Ερευνητική Επιτροπή διαπιστώνεται ότι είναι χρήσιμο για τις ανακρίσεις, οι οποίες γίνονται από ποινικούς ανακριτές. Ακόμα και το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, ενόσω αυτό διεξάγεται μέχρι και την έκδοση του πορίσματος, είναι και εκείνο, επίσης, χρήσιμο για τους ανακριτές».

Τέλος, ερωτηθείς για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη κατά του πρώην Υπουργού κ. Ντίνου Μιχαηλίδη και του υιού του, ο κ. Νικολάου είπε ότι «τα ζητήματα αυτά θα τα αποφασίσει το Δικαστήριο όταν έχει ενώπιον του να εξετάσει την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος. Η υποχρέωσή μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο, είναι στο πλαίσιο της Οδηγίας να υποβληθεί το αίτημα για έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος ενώπιον του Δικαστηρίου».