30/6/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριου Καρογιάν στην τελετή απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2010, στη Λευκωσία
30/06/2010




Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι και φέτος στην τελετή απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία για έβδομη συνεχή χρονιά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η νέα ανάπτυξη περνά μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, μέσα από τη διεύρυνση της επιχειρηματικότητας σε νέους και πιο ανταγωνιστικούς τομείς.

Με λίγα λόγια, η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να είναι η βάση της νέας οικονομίας, γιατί η κυπριακή οικονομία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Και για να υπάρξει μεγέθυνση της κυπριακής οικονομίας πρέπει να αναζητηθούν νέοι επιχειρηματικοί δρόμοι. Αυτούς ακριβώς τους νέους δρόμους αναζητά και εντοπίζει η έρευνα.

Είναι ακριβώς γι' αυτό το λόγο που πρέπει να στρέψουμε, και ως κράτος και ως κοινωνία, την προσοχή μας στην έρευνα και την καινοτομία. Να επενδύσουμε περισσότερα στην έρευνα. Αν είναι δυνατό να καταστήσουμε την Κύπρο κέντρο έρευνας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είμαστε σίγουροι ότι θα οδεύσουμε με σιγουριά στο δρόμο της ανάπτυξης και θα δώσουμε μια νέα προοπτική στην κυπριακή οικονομία και, βεβαίως, θα πετύχουμε υψηλότερους δείκτες απασχόλησης και ψηλότερα επίπεδα ευημερίας.

Σήμερα η ανάπτυξη και η πρόοδος οικοδομούνται πάνω στη γνώση και τη σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας. Και, βεβαίως, στη σωστή αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού. Ας μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος διαθέτει πλούτο επιστημόνων, καθώς και εξαίρετα επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας, αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει κατορθώσει να προσφέρει την ευκαιρία να μετουσιωθεί σε προτάσεις επιχειρηματικότητας η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση που υπάρχει στον τόπο μας. Παράλληλα, να προσφέρει ευκαιρίες και σε ξένους ερευνητές να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, το ταλέντο και τις ιδέες τους και να στοχεύσουν σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις.

Σημειώνω με ικανοποίηση ότι ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας έχει αγκαλιαστεί από ευρύτερες ομάδες ερευνητών και παράγει πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες για νέες επιχειρήσεις.

Συγχαίρω θερμά, για μια ακόμα φορά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας. Συγχαίρω, επίσης, και όσους στηρίζουν το διαγωνισμό, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου, την Τράπεζα Αναπτύξεως και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω, βεβαίως, προς τους ερευνητές που βραβεύονται απόψε για τις διακρίσεις τους στο διαγωνισμό.

Εύχομαι κάθε περαιτέρω επιτυχία στην επιστημονική και την επιχειρηματική τους δράση.

Τέλος, επιθυμώ να διαβεβαιώσω, για μια ακόμα φορά, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων παρακολουθεί με ενδιαφέρον το θεσμό και, γενικά, κάθε προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας και στηρίζει κάθε προσπάθεια που ανοίγει νέους ορίζοντες στην κυπριακή επιχειρηματικότητα.