8/6/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών

08/06/2010
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
 Η πλευρά μας είναι πάντοτε συνεπής και θα συνεχίσει να είναι συνεπής με τη βάση διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έγινε σήμερα μια πραγματικά πολύ εποικοδομητική συνάντηση του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν τις δικές τους σκέψεις και απόψεις και έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Ερωτηθείς αν η συνάντηση των μελών του Άτυπου Συμβουλίου έγινε με βάση την ανακοίνωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και με βάση το τι επακολούθησε της εμπλοκής στις συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε: «Στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών συζητήθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την παρούσα κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις. Ασφαλώς και το θέμα της εμπλοκής που παρουσιάστηκε ήταν μέρος αυτής της ενημέρωσης και συζήτησης».

Ερωτηθείς κατά πόσον στη συνάντηση υπήρξε κάποια πολιτική δύναμη που ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Για τις θέσεις του κάθε κόμματος πρέπει να ρωτήσετε το κάθε κόμμα ξεχωριστά. Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη αναφορικά με τη βάση. Η βάση είναι ξεκάθαρη και πάνω σε αυτή τη βάση εμείς ζητούμε να αξιολογούνται και οι τοποθετήσεις και οι θέσεις που οι δύο πλευρές θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς πάντοτε μένουμε συνεπείς στο στόχο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα που είναι και η βάση διαπραγμάτευσης και αυτό ζητούμε να κάνει και η άλλη πλευρά».

Σε ερώτηση κατά πόσον αυτή την αξιολόγηση θα την κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Τώρα βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων και όταν λέμε ότι με εποικοδομητικό τρόπο εμείς προσερχόμαστε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αυτό που εννοούμε είναι ότι εμείς πάντοτε βρισκόμαστε στο πλαίσιο αυτής της βάσης. Και είναι γι΄ αυτό που είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει και η βάση διαπραγμάτευσης, για να μπορεί να κρίνεται η κάθε πλευρά εάν και κατά πόσον είναι συνεπής με αυτή τη βάση. Εάν κάποτε έρθει και η ώρα της αξιολόγησης, της κρίσης, της επίκρισης ή της επίρριψης ευθυνών, αυτό είναι άλλο θέμα. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς με αυτή τη βάση».

Κληθείς να πει αν η πλευρά μας είναι ικανοποιημένη με τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί και αν τώρα θα υπάρξει επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η δήλωση του κ. Ντάουνερ ήταν για τη συμφωνημένη βάση του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει άλλη συμφωνημένη βάση μεταξύ των δύο κοινοτήτων από αυτή που περιγράφεται στα δύο κοινά ανακοινωθέντα που δίνουν τη βάση που ανέφερα προηγουμένως. Αναφέροντας αυτό το γεγονός υπογραμμίζουμε και τη σημασία της βάσης διαπραγμάτευσης και για αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε να επαναβεβαιωθεί αυτή η βάση».

Κληθείς να πει πόσο επηρεάζει τον Πρόεδρο Χριστόφια το ότι κανένα κόμμα εκτός του ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ότι είναι ξεκάθαρη η βάση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Για το ποιες τοποθετήσεις έχει το κάθε κόμμα ας ρωτηθούν τα κόμματα. Αυτό που συζητήσαμε, όμως, είναι για όλο εκείνο το σκηνικό το οποίο βρίσκεται μπροστά μας ενόψει του γεγονότος ότι και η ίδια η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Τουρκία έχουν δηλώσει ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις – και εμείς έχουμε διακηρυγμένη τη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί αυτής της βάσης που έχουμε αναφέρει και άρα αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη για όλους τους χειρισμούς που κάνουμε. Πέρα από το θέμα αυτό υπάρχουν και διάφορα άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν ασφαλώς τις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Προς το παρόν υπάρχει η αυριανή συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Ιακώβου και Οζερσάι που στόχο έχει να προετοιμάσει και την επόμενη συνάντηση διότι θα συζητηθούν θέματα των διαπραγματεύσεων».

Σε παρατήρηση ότι ο κ. ΄Ερογλου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ερωτηθείς εάν ανησυχεί η πλευρά μας ότι ο κ. ΄Ερογλου μπορεί να προχωρήσει σε νέες προτάσεις με την επαναφορά και του πακέτου του Ιανουαρίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό που πρώτιστα έχει σημασία είναι να είσαι εσύ ξεκάθαρος για το ποια είναι η πολιτική, η στρατηγική, η τακτική και οι στόχοι σου σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση. Και ασφαλώς να έχεις πάντοτε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει, ποιες προθέσεις και ποιες διαθέσεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά, αλλά και από τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Δεν μπορεί κανείς να κάνει επίκαιρη πολιτική χωρίς να έχει μια πλήρη εικόνα και αντίληψη. Η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος έχει και ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά την πολιτική στο Κυπριακό και μια σαφή εικόνα για όλο το πολιτικό σκηνικό έτσι όπως είναι διαμορφωμένο στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στη Γάζα δυνατόν να επηρεάσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας και την εμπλοκή της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι συνομιλίες είναι μια κυπριακή διαδικασία» και υπογράμμισε: «Εδώ μετρά και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος είχε ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2008, και τα οποία υπάρχουν καταγραμμένα στο ανακοινωθέν της 25ης Ιουλίου του 2008 όταν ανακοινώθηκε η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ότι, δηλαδή, θα είναι μια διαδικασία κυπριακή και ότι θα είναι μια διαδικασία πάνω σε μια ξεκάθαρη βάση και με στόχο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εμείς χειριζόμαστε τα πράγματα, εμείς θα συνεχίσουμε να τα χειριζόμαστε».

Κληθείς να πει αν στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφασίσει να υιοθετήσει την ΄Εκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ περί διεθνούς διάσκεψης τότε θα γίνει τροποποίηση αυτής της βάσης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι γνωστό ότι γίνονται διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη και δεν θα ήταν σωστό να αρχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα, να αναπτύσσουμε απόψεις και τελικά να χάσουμε και το στόχο».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ένα είναι η Έκθεση, άλλο είναι το Ψήφισμα, το οποίο ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, σε ό,τι αφορά τις επιδιαιτησίες. Άλλωστε όλα αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει όταν συμφωνούσαμε τη διαδικασία. Ούτε επιδιαιτησίες ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και σε ό, τι αφορά τη διεθνή διάσκεψη έχουμε, επίσης, σαφή θέση. Υπενθυμίζω ότι για το θέμα της διεθνούς διάσκεψης είναι ο Πρόεδρος που το είχε εγείρει στη βάση της πάγιας διαχρονικής θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ώρα της για τα θέματα τα οποία μια διεθνής διάσκεψη μπορεί να ασχοληθεί. Δηλαδή για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και στο πλαίσιο του ΟΗΕ με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εγγυητριών δυνάμεων».