8/6/10

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκστρατείας διαφώτισης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη στη συνέντευξη Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, στη Λευκωσία
08/06/2010





Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα που μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκστρατείας διαφώτισης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία όλων των γυναικών. Είναι ο δεύτερος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό, μετά από τον καρκίνο του μαστού. Παγκόσμια κάθε τρία λεπτά πεθαίνει μια γυναίκα από αυτό τον καρκίνο.

Υπάρχουν όμως καλά νέα: Ο καρκίνος αυτός μπορεί να προληφθεί. Είναι, ίσως, η μοναδική περίπτωση καρκίνου της οποίας γνωρίζουμε την κύρια αιτία. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πλέον αποδεκτό ότι «δεν υπάρχει καρκίνος τραχήλου, χωρίς προηγούμενη μόλυνση της γυναίκας με τον ιό HPV», τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Αυτός ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, άρα λοιπόν, με μια υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Παράλληλα, η επιστήμη ανέπτυξε εμβόλιο εναντίον των κυριότερων καρκινογόνων τύπων του ιού HPV, επομένως ο εμβολιασμός προφυλάσσει κατά 70% από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για την πρόληψη αυτού του καρκίνου είναι το τεστ Παπανικολάου. Μετά από τη μόλυνση του οργανισμού με τον ιό HPV, τα κύτταρα εξαλλάσσονται σε καρκινογόνα μέσα σε διάστημα περίπου δέκα χρόνων.

Με το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύονται τα κύτταρα αμέσως μόλις αρχίσουν να αλλοιώνονται και πριν γίνουν καρκινικά. Ο γιατρός τότε μπορεί να παρέμβει, να διερευνήσει και να προχωρήσει σε θεραπεία, για να προληφθεί ο καρκίνος.

Το Υπουργείο Υγείας προσφέρει το τεστ Παπανικολάου ήδη από τη δεκαετία του 1970 στις δικαιούχους γυναίκες. Στόχος μας, που έχει ήδη τεθεί και στην εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, είναι να αναπτύξουμε οργανωμένο πληθυσμιακό έλεγχο που να καλύπτει όλες τις γυναίκες της Κύπρου συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων. Έχουμε εκπονήσει σχεδιασμό που καλύπτει τις γυναίκες μεταξύ 25-60 ετών παγκύπρια, και σύντομα θα αρχίσουμε πιλοτικά σε συγκεκριμένη επαρχία.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, αφού εφαρμοστεί πρώτα ο πληθυσμιακός έλεγχος παγκύπρια, θα εισαχθεί στα κορίτσια ηλικίας 12-13 χρονών, όπως προνοούν οι οδηγίες της ΕΕ.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει και η ενημέρωση. Σε αυτό το έργο σταθερούς υποστηρικτές έχουμε τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων που επέλεξε να ενημερώσει τις Κύπριες γυναίκες για αυτό το μείζον θέμα. Έχουμε ήδη συνεργαστεί και στο παρελθόν για την αντικαπνιστική μας εκστρατεία και ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιήσουμε, το ίδιο επιτυχώς, και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί σίγουρα να προληφθεί. Η υπεύθυνη σεξουαλική δραστηριότητα, ο έγκαιρος εμβολιασμός και ο συστηματικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου διασφαλίζουν την προστασία της κάθε γυναίκας από τον καρκίνο.