28/5/10

"Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης" Ι.Ι. Μάγερ

28/05/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας κα Κατερίνα Φλουρέντζου-Μελισσηνού και κ.κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, Σοφοκλή Χατζηγιάννη και Χριστόφορο Χριστοφόρου και το Γραμματέα της Επιτροπής κ. Αναστάσιο Κούμα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ε.Δ.Υ. κ. Παύλο Παπαγεωργίου, οι οποίοι επέδωσαν στον Πρόεδρο την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για το έτος 2009.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εργασίες της Ε.Δ.Υ. για το 2009 ήταν αρκετές και ότι, συγκρίνοντας τον κύκλο εργασιών με τον προηγούμενο χρόνο, η Ε.Δ.Υ. αντιμετώπισε περίπου 700 θέματα περισσότερα φέτος.

Πρόσθεσε επίσης: «Η πλήρωση θέσεων και πρώτου διορισμού και προαγωγών είχε μικρή αύξηση και η Ε.Δ.Υ ασχολήθηκε με περισσότερα πειθαρχικά θέματα σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Οι προσφυγές που έγιναν εναντίον των αποφάσεων της Επιτροπής, σε σχέση με τα χρόνια 2004, 2005, 2006 και 2007, ήταν λιγότερες».

Επισήμανε ότι: «Η νέα Επιτροπή που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει, ήδη, 11 μήνες εργασίας. Οι προσφυγές στις αποφάσεις της νέας Επιτροπής έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%». Πρόσθεσε επίσης ότι γίνεται αρκετή δουλειά αναφορικά με τα σχέδια υπηρεσίας και ότι η Επιτροπή έχει στείλει στις αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Οικονομικών αρκετά σχέδια που ήταν πεπαλαιωμένα.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ακόμη ότι το βασικότερο πρόβλημα που παραμένει και δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής, αλλά και γενικά στη Δημόσια Υπηρεσία, είναι το θέμα των αξιολογήσεων των δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθεσε: «Το 2008 το 98,2% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογήθηκε ως ‛εξαίρετοι’, και ασφαλώς γνωρίζουμε ότι δεν είναι το 98% ‛εξαίρετοι’. Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε θέματα προαγωγών». Είπε, επίσης, ότι για το θέμα η Ε.Δ.Υ. βρίσκεται σε διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ.

Αναφορικά με τις μεταθέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Υ. είπε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν κριτήρια σε σχέση με τις μεταθέσεις ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, είπε ότι το στίγμα της νέας Επιτροπής είναι οι ομόφωνες αποφάσεις των μελών της.