19/5/10

Στα δύο αυτά χρόνια σημειώθηκαν πολλές εσωγενείς και εξωγενείς εξελίξεις οι οποίες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επηρέασαν το έργο και τις δραστηριότητες του Υπουργείου. Έμφαση και ιδιαίτερη σημασία θέλω να δώσω στη διεθνή οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει όλο τον πλανήτη και, αναπόφευκτα, την Κύπρο.

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη σε συνέντευξη Τύπου για το έργο του Υπουργείου στα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια
19/05/2010





Αγαπητοί φίλοι, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που σκοπό έχει να σας παρουσιάσουμε το έργο που έχουμε επιτελέσει στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Κατ΄ αρχάς, θα ήθελα εκ μέρους όλων των συνεργατών μου στο Υπουργείο Εμπορίου να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς σας θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες στην καθημερινή εργασία μας, καθώς η συμβολή σας είναι πολυσήμαντη στην προσπάθειά μας για ενημέρωση των πολιτών.

Ο ρόλος του Υπουργείου Εμπορίου, λόγω των πολλών αρμοδιοτήτων του και του μεγάλου εύρους δράσης του, αποτελεί κλειδί για την ευημερία και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας. Κεντρική στόχευση των ενεργειών μας είναι η ορθολογιστική ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και η δημιουργία νέων προοπτικών για το μέλλον της χώρας μας.

Στα δύο αυτά χρόνια σημειώθηκαν πολλές εσωγενείς και εξωγενείς εξελίξεις οι οποίες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, επηρέασαν το έργο και τις δραστηριότητες του Υπουργείου. Έμφαση και ιδιαίτερη σημασία θέλω να δώσω στη διεθνή οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει όλο τον πλανήτη και, αναπόφευκτα, την Κύπρο.

Ειδικότερα στους άμεσους τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου αναλάβαμε προωθήσαμε και υλοποιήσαμε τις εξής πρωτοβουλίες:

ΕΜΠΟΡΙΟ

Με στόχο την αύξηση των εξαγωγών μας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και την προώθηση της Κύπρου ως Κέντρου Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων προβήκαμε σε σειρά συγκεκριμένων ενεργειών. Μεταξύ άλλων, προωθήσαμε:

· Την κυπριακή συμμετοχή σε εκθέσεις, εμπορικές αποστολές και σεμινάρια στο εξωτερικό.
· Την πρόσκληση στην Κύπρο δημοσιογράφων και αγοραστών από το εξωτερικό.
· Την ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες της ΕΕ για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης εξαγωγών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών, το Υπουργείο κατά τη περίοδο 2008-2009:

· Συμμετείχε με κρατικό περίπτερο σε πέντε διεθνείς εκθέσεις.
· Πραγματοποίησε 39 σεμινάρια και επιχειρηματικά φόρουμ σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού.
· Έθεσε σε εφαρμογή σχέδια κρατικών ενισχύσεων κάτω από τον κανόνα “De Mínimis”, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν €490.000.
· Διοργάνωσε πέντε επιχειρηματικές αποστολές που πλαισίωναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επίσημες επισκέψεις του στο εξωτερικό.
· Προέβη στη σύσταση του Γραφείου e-Δράση για εφαρμογή του Σχεδίου Προώθησης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Κύπρο (συνολικά €4.7 εκ. μέχρι το 2011).

Με στόχο την προώθηση των βιομηχανικών προϊόντων, το Υπουργείο κατά τη περίοδο 2008-2009:

· Συμμετείχε σε 51 εκθέσεις με κρατικό περίπτερο και σε 16 εκθέσεις με πληροφοριακό υλικό.
· Κατέβαλε μέσω των σχεδίων κρατικής ενίσχυσης (κάτω από τον κανόνα “De Mínimis”) χορηγίες ύψους €6.32 εκ. σε 839 δικαιούχους.

Για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων, το Υπουργείο κατά τα έτη 2008 και 2009:
· Ενέκρινε τη συμμετοχή δικαιούχων εταιρειών σε 90 εκθέσεις αντίστοιχα.
· Κατέβαλε χορηγίες ύψους €6 εκ. σε 203 δικαιούχους.

Για το χαλλούμι έγιναν τα εξής:

· Εντατικοποίηση των προσπαθειών διείσδυσής του στις ξένες αγορές μέσω της προώθησης της εγγραφής του ως πιστοποιόν εμπορικό σήμα στις Αραβικές χώρες, πέραν της εγγραφής που έχει επιτύχει στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
· Εκκρεμεί στις Βρυξέλλες ο φάκελος που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για εγγραφή του χαλλουμιού ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).
· Χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων, στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων (ΕΕ 50%, Κυπριακή Δημοκρατία 30%, οργανωμένα σύνολα 20%), για προώθηση στην Αμερική, Καναδά, Ντουμπάι και Κουβέιτ, συνολικής αξίας €4.1 εκ., ενώ ένα τρίτο πρόγραμμα προώθησης στην Ρωσία και Ουκρανία βρίσκεται σε ισχύ.
· Οι εξαγωγές του αυξήθηκαν από €32 εκ. το 2007 σε €41.2 εκ. το 2009 (αύξηση 29%), αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 8.6% των εγχώριων εξαγωγών.

Επίσης, λειτουργούμε 11 Εμπορικά Κέντρα σε χώρες με ιδιαίτερο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Κατά τα έτη 2008 και 2009 αυτά δραστηριοποιήθηκαν έντονα με κυριότερες δραστηριότητες:

· Την προώθηση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.
· Την προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
· Ως δίκτυο πληροφόρησης και στήριξης των επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.

Η πρώτη θετική ένδειξη που αποδεικνύει την επιτυχία του Προγράμματός μας ήταν τα αποτελέσματα των εγχώριων εξαγωγών κατά το 2008, οι οποίες είχαν αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με το 2007. Δυστυχώς, οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης δεν άφησαν την Κύπρο ανεπηρέαστη, οδηγώντας τις εγχώριες εξαγωγές μας σε πτώση της τάξης του 12%. Η δεύτερη θετική ένδειξη είναι το γεγονός ότι η συνεισφορά του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών παρέμεινε τόσο για το 2008 όσο και για το 2009 στο 79% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Επιδίωξη του Υπουργείου στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής είναι:

· Η ανασυγκρότηση και στήριξη της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας.
· Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως εντάσεως κεφαλαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας.
· Η ενθάρρυνση της καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία βιομηχανιών για παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας για ικανοποίηση των σύγχρονων και απαιτητικών αναγκών του καταναλωτή.
· Η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) και της επιχειρηματικότητας.

Σχέδια Χορηγιών

Εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, Σχέδια Χορηγιών για Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα, το Σχέδιο Χορηγιών για τη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων και Σχέδια για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας σε Νέους και Γυναίκες.

Για την περίοδο 2007-2013 υπάρχουν διαθέσιμα τα ακόλουθα κονδύλια:

· Σχέδια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε νέους και γυναίκες: 11 εκ. ευρώ.
· Σχέδια Χορηγιών για ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα: 23 εκ. ευρώ.
· Σχέδιο Χορηγιών για τη Μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων: 24 εκ. ευρώ.

Συντήρηση και βελτίωση των βιομηχανικών περιοχών και ζωνών

Για τη βελτίωση των βιομηχανικών περιοχών και την εκτέλεση έργων υποδομής σε βιοτεχνικές ζώνες διατέθηκαν για το 2008 2.3 εκ. ευρώ και για το 2009 2 εκ. ευρώ.

Προώθηση της πρωτοβουλίας Small Business Act

Το Υπουργείο, συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα των ΜμΕ στην οικονομία του τόπου, υιοθέτησε την Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις, με σκοπό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αειφόρος ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα των ΜμΕ.




ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

· Στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων, η σύσταση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), που δραστηριοποιήθηκε στις αρχές του 2008, συμβάλλει αποφασιστικά στην αποτελεσματική προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου.

· Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέλαβε την αναβάθμιση και επέκταση του ήδη πετυχημένου θεσμού της «Υπηρεσίας Μονοθυριδικής Πρόσβασης», ώστε αυτή να καταστεί Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ, Point of Single Contact), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές πρόνοιες της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Μέσω του Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης, οι παροχείς υπηρεσιών θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εύκολα, από απόσταση και με ηλεκτρονικά μέσα, όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και διατυπώσεις.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στόχος του Υπουργείου Εμπορίου είναι η προώθηση της τεχνολογικής αναβάθμισης της βιομηχανίας και της ποιοτικής βελτίωσης των βιομηχανικών προϊόντων.

Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, το οποίο θα αποτελέσει την υποδομή ανάπτυξης της έρευνας και τον χώρο όπου θα στεγαστούν τα υπό ίδρυση ερευνητικά κέντρα, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και οι καινοτόμες επιχειρήσεις ταχείας ανάπτυξης.

Κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης άρχισε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οδικού δικτύου πρόσβασης, ενώ κατά το δεύτερο χρόνο ολοκληρώθηκε, τον Απρίλιο του 2009, η σχετική μελέτη για τη δημιουργία του Πάρκου που διενεργήθηκε από Κοινοπραξία Συμβούλων μετά από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρία του στις 5 Αυγούστου 2009 αποφάσισε να εγκρίνει τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο με τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων ύψους €21.5 εκ. για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, καθώς και τα λοιπά έξοδα διοίκησης και διαχείρισης για τα πρώτα εννέα χρόνια της προκαταρκτικής και της πρώτης φάσης ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι προχωρούμε τώρα με την οριοθέτηση του χώρου για το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο.

Παραχώρηση αυξημένων χορηγιών για προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

· €35 χιλιάδες στην ΟΕΒ για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας.
· €50 χιλιάδες για διοργάνωση του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Κλάδος Μέτρων και Σταθμών

Η Κυβέρνηση προώθησε περαιτέρω την ενίσχυση της μετρολογικής υποδομής της Κύπρου με την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών διαδικασιών για την ανέγερση του νέου Εργαστηρίου Μετρολογίας, το οποίο αναμένεται να περατωθεί στα μέσα του 2012.

Επίσης, η Κύπρος εντάχθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2009 στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Εθνικών Ινστιτούτων Μετρολογίας (EURAMET). Αυτό αναμένεται να έχει αριθμό θετικών εξελίξεων για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, θα αποκτήσουν περισσότερη αξιοπιστία οι μετρήσεις που γίνονται στην Κύπρο και, κατ’ επέκταση, τα προϊόντα που θα διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά ή θα εξάγονται σε τρίτες χώρες.

Νέα Βιομηχανική Πολιτική: Ενίσχυση της Ποιοτικής Βελτίωσης

Εφαρμογή Σχεδίων Χορηγιών
· Σχέδιο(Α) Παροχή Κυβερνητικών Χορηγιών για Ενίσχυση της Εργαστηριακής Υποδομής στην Κύπρο, το οποίο βασίζεται στις επιλέξιμες περιοχές για περιφερειακή ενίσχυση.
· Σχέδιο(Β) Παροχή Χορηγιών "De Minimis” για Ενίσχυση της Εργαστηριακής Υποδομής στην Κύπρο. Τα σχέδια Α και Β τέθηκαν σε ισχύ από τις 24/9/2008 και λήγουν στις 31/12/2010.
· Σχέδιο Παροχής Χορηγιών "De Minimis” για εργαστηριακό έλεγχο στο εξωτερικό.
· Σχέδιο Παροχής Χορηγιών "De Minimis” για το σύστημα ΗΑCCP για Τρόφιμα και Ποτά.

Για τα συγκεκριμένα Σχέδια, κατά το έτος 2008 - 2009 παραχωρήθηκε το ποσό των €2.5 εκ. περίπου σε 184 επιχειρήσεις.

Εκκολαπτήρια Επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχουν υποβληθεί από ομάδες επινοητών 51 αιτήσεις για ένταξη των σχεδίων τους σ’ αυτό, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 36. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 20 επιχειρήσεις, ενώ έχει διατεθεί ένα ποσό ύψους €6.6 εκ.

Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Ποιότητας
Κυπριακός Φορέας Διαπίστευσης

Διευρύνθηκε το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών διαπίστευσης. Συγκεκριμένα, τα έτη 2008 και 2009 υποβλήθηκαν 20 νέες αιτήσεις και διαπιστεύτηκαν 18 Εργαστήρια/Φορείς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 25.

Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας

Εφαρμόζοντας την πολιτική για διάσωση, συντήρηση και αναβίωση της λαϊκής τέχνης και την ανάπτυξή της σε σύγχρονη κυπριακή χειροτεχνία, κατά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας επιτεύχθηκαν πολλά. Μεταξύ άλλων:

· Στα Ετήσια Οργανωμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο στους κύριους τομείς της κυπριακής χειροτεχνίας εκπαιδεύτηκαν συνολικά 184 άτομα.
· Πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις, σε προσφυγικούς συνοικισμούς και στην ύπαιθρο 525 επισκέψεις σε οικοτέχνες, ΜμΕ, οργανωμένα σύνολα και παραδοσιακά κέντρα χειροτεχνίας για σκοπούς παροχής συμβουλών, προσφοράς υπηρεσιών, οργάνωσης παραγωγής και παροχής τεχνικής βοήθειας.
· Προβολή των κυπριακών χειροτεχνημάτων με συμμετοχή της Υπηρεσίας σε 35 εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
· Σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή UNESCO έγινε πρόταση της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας όπως το λευκαρίτικο κέντημα συμπεριληφθεί στη Άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά UNESCO, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Οι βασικοί στόχοι μας στον τομέα του Ανταγωνισμού και της Προστασίας των Καταναλωτών είναι η διασφάλιση και η ύπαρξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά με την καταπολέμηση των οργανωμένων μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων και με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων, καθώς και η επαρκής προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Προώθηση Νομοθετικού Πλαισίου

· Η Υπηρεσία προώθησε τον Απρίλιο του 2008 τη ψήφιση νέας νομοθεσίας με τίτλο «Ο περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος του 2008». Ο Νόμος αυτός βελτιώνει τον έλεγχο και την καταστολή περιοριστικών του ανταγωνισμού συμπράξεων και, ιδιαίτερα, της καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις.
· Έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί των Συμβάσεων Καταναλωτικής Πίστης Νόμος του 2010» για σκοπούς εναρμόνισης του κυπριακού δικαίου. Με το προωθούμενο νομοσχέδιο θα βελτιωθεί η δυνατότητα του Υπουργείου για αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών όταν συνάπτουν καταναλωτικά δάνεια.
· Η Υπηρεσία έχει εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για την ασφάλεια των προϊόντων, ώστε να προωθείται με Διάταγμα του Υπουργού η άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας των επικίνδυνων προϊόντων.


Παρατηρητήρια τιμών

Τα αποτελέσματα των Παρατηρητηρίων Τιμών δημοσιεύονται στον Τύπο και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε εβδομαδιαία βάση για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση των καταναλωτών.

Κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009 ενεργοποιήθηκαν συνολικά 404 Παρατηρητήρια Τιμών ως ακολούθως:





Παρατηρητήρια Τιμών για τα έτη 2008 και 2009.

2008 2009
Παρατηρητήριο Μεγάλων Υπεραγορών 32 41
Παρατηρητήριο Μικρών Υπεραγορών 20 38

Παρατηρητήριο Αρτοποιείων

22 30

Παρατηρητήριο Πετρελαιοειδών

56 43

Παρατηρητήριο Υγραερίου

20

Παρατηρητήριο Φρουταριών

49 47

Εποχιακά Παρατηρητήρια

6
Σύνολο 179 225

Σύστημα Επιθεώρησης και Επιτήρησης της Αγοράς

Εξουσιοδοτημένοι Επιθεωρητές τόσο των Κεντρικών όσο και των Επαρχιακών Γραφείων διεξήγαγαν καθημερινά επιθεωρήσεις και ελέγχους στην αγορά. Κατά το 2008 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 50.529 επιθεωρήσεις από τις οποίες οι 559 αφορούσαν έλεγχο ταμειακών μηχανών σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Κατά το 2009 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 50.297 επιθεωρήσεις από τις οποίες οι 2.931 αφορούσαν έλεγχο ταμειακών μηχανών και οι 696 έλεγχο ροομετρητών αντλιών καυσίμων σε πρατήρια με σκοπό να διαπιστωθεί η ακρίβεια τους.

Ενημερωτικές Εκστρατείες και Εκδόσεις

· Λειτουργοί της Υπηρεσίας συμμετείχαν σε αρκετά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα καθώς επίσης και σε διαλέξεις σε 27 σχολεία κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης με απώτερο στόχο την ενημέρωση των νεαρών μαθητών σε σχέση με τα δικαιώματα τους και την ανάπτυξη σωστής καταναλωτικής συμπεριφοράς.
· Πραγματοποιήθηκαν δυο ενημερωτικές εκστρατείες μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τίτλο: «Είσαι Καταναλωτής! Έχεις Δικαιώματα».

Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429

Την τελευταία διετία η Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429 αναβαθμίστηκε με σκοπό την άμεση παροχή στους καταναλωτές πρακτικών συμβουλών και πληροφοριών σε σχέση με καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες την υποβολή εισηγήσεων, παραπόνων και καταγγελιών.

Παρακολούθηση Τιμών Πετρελαιοειδών

Κατά την τελευταία διετία, η αρμόδια Επιτροπή παρακολουθούσε συνεχώς τόσο τις διεθνείς όσο και τις εγχώριες εξελίξεις, που αφορούσαν, κυρίως, τις τιμές εισαγωγής και διάθεσης των καυσίμων. Με συγκρίσεις που διεξήγαγε η Υπηρεσία Ανταγωνισμού διαπιστώθηκε ότι οι αυξομειώσεις των λιανικών τιμών πώλησης των πετρελαιοειδών στην Κύπρο ακολουθούσαν αναλογικά την αντίστοιχη αυξομείωση που σημειώθηκε στην διεθνή αγορά για τα προϊόντα αυτά.
Παρατηρητήρια Τιμών για τα έτη 2008 και 2009

Πρόσθετα, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών παρακολουθούσε τα εβδομαδιαία στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τιμές (προ και μετά φόρων) των πετρελαιοειδών στα κράτη μέλη και διαπίστωσε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο ήταν πλήρως ανάλογες με τις αυξομειώσεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, την Ιταλία την και Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσο όρο).

Συναφώς αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειδικού Δελτίου Τιμών Καυσίμων (Oil Bulletin), η Κύπρος, σε επίπεδο λιανικών τιμών με φόρους, συστηματικά κατατάσσεται ως η πιο φθηνή χώρα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τόσο στη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό οφείλεται στο ότι η Κύπρος, λόγω της πολιτικής της Κυβέρνησης, διατηρούσε τους χαμηλότερους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα αυτά, σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη.

Για την ορθότερη και πληρέστερη ενημέρωση των καταναλωτών, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών καθιέρωσε τα Παρατηρητήρια Τιμών για τα καύσιμα και δημοσιεύει συστηματικά τις λιανικές τιμές των καυσίμων και του υγραερίου.

Καταναλωτές και Τράπεζες

Το 2009, η Υπηρεσία προχώρησε στη συστηματική εξέταση των όρων των συμβολαίων που συνάπτουν οι καταναλωτές με τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, αφού διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους. Στόχος μας να διαπιστωθεί κατά πόσον οι εν λόγω συμβάσεις συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Μονάδα Ευρωπαϊκών Δικτύων

Η Μονάδα του Υπουργείου που στεγάζει τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα SOLVIT, RAPEX, ΙΜΙ, Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου και CPCS έχει αναβαθμιστεί με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών / πολιτών / επιχειρηματιών.

Μέσω των ευρωπαϊκών αυτών δικτύων έχει επιλυθεί μεγάλος αριθμός προβλημάτων, έχει παρασχεθεί πληροφόρηση στους καταναλωτές και με την συστηματική παρακολούθηση της αγοράς έχουν αποσυρθεί έγκαιρα τυχόν επικίνδυνα προϊόντα.

Κύπρος – Ευρωπαϊκή Ένωση

Έχει διοριστεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλες Ακόλουθος για θέματα καταναλωτών για στενότερη παρακολούθηση των θεμάτων στον τομέα αυτό, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το 2012.

Συνεργασία με Συνδέσμους και Οργανώσεις Καταναλωτών

Η Υπηρεσία έχει στενή συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών και την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, καθώς επίσης με τις Οργανώσεις Καταναλωτών των Συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ. Το Υπουργείο κατά το 2009 προσέφερε συνολική χορηγία στους Συνδέσμους/Οργανώσεις Καταναλωτών ύψους €170.860, ενώ το 2008 το ποσό της χορηγίας ανερχόταν στις €119.602.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Η ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία ασκείται από το Υπουργείο είχε ως απώτερο στόχο τη στήριξη της συνολικής προσπάθειας για οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου.

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για Ενθάρρυνση της Χρήσης των ΑΠΕ και της Εξοικονόμησης Ενέργειας

Το Σχέδιο βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2004. Τρία Σχέδια Χορηγιών τέθηκαν σε ισχύ το 2009. Τα δύο Σχέδια αποτελούσαν συνέχεια παλαιότερων Σχεδίων, ενώ το τρίτο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2009 και υιοθετήθηκε με σκοπό την προώθηση επενδύσεων για παραγωγή ηλεκτρισμού από μεγάλα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 έχουν υποβληθεί συνολικά πέραν των 51.300 αιτήσεων και έχουν παραχωρηθεί περισσότερο από €51.8 εκ. σε δικαιούχους. Πέραν των €19.5 εκ. παραχωρήθηκαν εντός του 2009.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Για το σκοπό αυτό λήφθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

· Συνέχιση της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου δράσης για την ενεργειακή απόδοση. Στόχος η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 1% για την περίοδο 2008-2016.
· Εκπαίδευση της Δημόσιας Υπηρεσίας ώστε να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας και καθορισμός 300, περίπου, δημοσίων υπαλλήλων ως ενεργειακών υπευθύνων ανά Υπηρεσία ή Τμήμα.
· Εφαρμογή σχεδίου δράσης για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ανάπτυξη ΑΠΕ

Εντός του 2009 υπογράφηκε η σύμβαση επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα, συνολικής δυναμικότητας 113,5ΜW. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής για τα δύο πάρκα στις περιοχές Ορείτες και Αλέξιγρο, με το πρώτο αιολικό πάρκο στους Ορείτες, δυναμικότητας 82ΜW, να αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2010 και το πάρκο στο Αλέξιγρο περί τα μέσα του 2011. Επίσης, αναμένεται σύντομα η συμπλήρωση των διαδικασιών για ακόμα τρία αιολικά πάρκα.

Αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα δυναμικότητας 1,8MW, αυξάνοντας την συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 3,5MW. Παράλληλα, η Υπηρεσία Ενέργειας έχει εξασφαλίσει την έγκριση για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 1,1 MW σε 65 δημόσια κτήρια, σχολεία και στρατόπεδα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό €5 εκ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2010. Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο δόθηκαν και τα 50 εκπαιδευτικά μοντέλα φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών με την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών.

Αναφορικά με τους εθνικούς στόχους για τα βιοκαύσιμα, κατά το 2009 επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή 2% βιοκαύσιμα στη μέση ετήσια ενεργειακή περιεκτικότητα των συμβατικών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις οδικές μεταφορές.

Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων

Στον υπό εφαρμογή Νόμο έχουν συμπεριληφθεί οι ακόλουθες νομικές υποχρεώσεις:

· Όλα τα νέα κτήρια, καθώς και περιπτώσεις κτηρίων άνω των 1.000τ.μ. που υφίστανται ριζική ανακαίνιση, πρέπει να συμμορφώνονται με τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων (υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιακού συστήματος για ζεστό νερό στις κατοικίες, καθώς και υποχρεωτική τοποθέτηση πρόνοιας για χρήση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κ.ά.).
· Έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κτηρίου για κτήρια που κατασκευάζονται, ενοικιάζονται ή πωλούνται.

Πρόσθετα, διοργανώθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χρήση του λογισμικού των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, δημιουργήθηκε η υποδομή για την ενεργειακή επιθεώρηση των συστημάτων και διεξήχθηκαν έλεγχοι από εντεταλμένους επιθεωρητές που ορίζει ο Υπουργός Εμπορίου για σκοπούς ελέγχου της εφαρμογής της νομοθεσίας.

Ενεργειακό Κέντρο και Έλευση Φυσικού Αερίου

Προμήθεια Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), που καταρτίστηκε σε σώμα τον Νοέμβριο του 2009, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου.

Πρόσληψη Σύμβουλου-Διευθυντή Έργου για το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό

Τον Ιανουάριο του 2009, κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, η Κυβέρνηση ανέθεσε την ετοιμασία ενός Βασικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) για την περιοχή του Βασιλικού. Στις 17 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε δημόσια παρουσίαση της μελέτης.

Τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών Βασιλικού

Στο παρόν στάδιο, γίνονται διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη νέας απόφασης αναφορικά με την ανάθεση της ευθύνης της κατασκευής του τερματικού.



Ηλεκτρισμός
Περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για αύξηση του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό της απελευθερωμένης αγοράς αυξήθηκε από 35% σε 65% από την 1/1/2009. Απώτερος σκοπός της ελευθεροποίησης της αγοράς ηλεκτρισμού είναι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές.

Βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής για το ηλεκτρικό ρεύμα για πολυμελείς και δυσπραγούσες οικογένειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΗΚ, 3.247 υποστατικά, δηλαδή το 57% του συνόλου των δικαιούχων, εντάχθηκαν μέχρι τον Δεκέμβρη του 2009 στην ειδική διατίμηση για πολύτεκνες και δυσπραγούσες οικογένειες.

Έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου

· Ετοιμάστηκε από γαλλικό Συμβουλευτικό Οίκο, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας, η γεωλογική έκθεση ερμηνείας των δεδομένων που λήφθηκαν κατά τις γεωφυσικές έρευνες και η οποία είναι διαθέσιμη προς πώληση σε ενδιαφερόμενες εταιρείες πετρελαίων.

· Ξεκίνησε με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος της Noble Energy International Ltd για το ερευνητικό τεμάχιο αρ.12.

Έλεγχος ποιότητας πετρελαιοειδών και καυσίμων

Κατά το 2009, διενεργήθηκαν εργαστηριακοί έλεγχοι σε 350 δείγματα πετρελαιοειδών και καυσίμων. Τρία δείγματα βρέθηκαν να είναι εκτός προδιαγραφών και έχουν κινηθεί οι νομικές διαδικασίες που προνοούν οι σχετικοί Νόμοι.

Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για την Προστασία του Περιβάλλοντος από τη Βιομηχανική Ρύπανση

Υπό το Σχέδιο αυτό υποβλήθηκαν 80 αιτήσεις εντός του 2009 και παραχωρήθηκε το ποσό των €2.142.191,18. Το Σχέδιο λήγει το 2009 και προγραμματίζουμε πολύ σύντομα να εξετάσουμε την αναγκαιότητα και μορφή ενός νέου Σχεδίου κρατικών ενισχύσεων για το σκοπό αυτό.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 2010 αναμένεται να είναι ακόμα μια δύσκολη χρονιά, η οποία ενώ άρχισε με σχετικά καλούς οιωνούς και με μια αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 3,5% για τους πρώτους τρεις μήνες, οι ακυρώσεις πτήσεων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας τον Απρίλιο μας έβλαψαν ιδιαίτερα και οδήγησαν σε μια συνολική μείωση της τάξης του 8,2%. Ευελπιστούμε πάντως ότι δεν έχουν χαθεί όλοι αυτοί οι τουρίστες και ότι ένα μεγάλο μέρος μπορεί να αναπληρωθεί με μελλοντικές κρατήσεις.

Εν μέσω της κρίσης είχαμε λάβει αποφασιστικά μέτρα για το 2009, ενώ με το πακέτο στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας που είχε εγκριθεί πέρσι από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι κοινή θέση όλων των εμπλεκομένων ότι καταφέραμε να αναχαιτίσουμε σε μεγάλο βαθμό της αρνητικές επιπτώσεις, με τη μείωση στις αφίξεις να περιορίζεται στο 10,9%. Εδώ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι κάποιοι προέβλεπαν μειώσεις της τάξης του 30% και 40% για τις τουριστικές αφίξεις του 2009. Να επισημάνω, επίσης, ότι το 2009 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος έφτασε περίπου τις 1.300.000 διανυκτερεύσεις.

Μετά από αξιολόγηση των δεδομένων, το γενναιόδωρο πακέτο μέτρων επαναλαμβάνεται και για το 2010 και, μάλιστα, ενισχυμένο. Τα μέτρα που ισχύουν και φέτος αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 8% σε 5%, την κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης, τη μείωση τελών στα αεροδρόμια και την ενίσχυση των κονδυλίων για εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό. Παράλληλα, η Κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων όπως είναι η εισαγωγή κυβερνητικών εγγυήσεων για δάνεια από ξενοδοχειακές μονάδες για σκοπούς αναβάθμισης και η εφαρμογή σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων.

Μαζί με τον ΚΟΤ, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, εργαζόμαστε τώρα για την ετοιμασία του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Τουρισμού για το 2011-2015. Στο πλαίσιο των νέων Σχεδιασμών προωθούνται τα εξής:

· Όλες οι δράσεις θα είναι υλοποιήσιμες με μετρήσιμα κριτήρια.
· Αλλαγή του ρόλου των Επιθεωρητών του ΚΟΤ και νέα στοχοθεσία.
· Αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των κονδυλίων προβολής με στόχο να καταβάλλονται συγκεκριμένες ενέργειες που θα προβάλλουν την κάθε αγορά ξεχωριστά.
· Ανάπτυξη νέων αγορών με την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων και τη διεξαγωγή συγκεκριμένων δράσεων προβολής.
· Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού.
· Ο ΚΟΤ θα προχωρήσει, επίσης, σε συγκεκριμένες εργασίες ως εξής:
1. Θεσμοθέτηση του «Φ» για τη φιλοξενία, με κριτήρια για τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής).
2. Σύσταση Παρατηρητηρίου Τουρισμού με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
3. Πρόγραμμα Τουριστικής Συνείδησης με στόχο την εκπαίδευση των Κυπρίων.
4. Αναδιάρθρωση των Γραφείων του ΚΟΤ στο εξωτερικό.

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΜΑΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ

Στρατηγική για την Ανάπτυξη του Ναυτικού Τουρισμού στην Κύπρο

Καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή και των τριών μαρίνων, σε Λεμεσό, Αγία Νάπα και Πάφο, που προβλέπονται από τη μελέτη για τη διαμόρφωση της εικοσαετούς Στρατηγικής Ανάπτυξης του Ναυτικού Τουρισμού (1993-2013). Προωθήσαμε, επίσης, νομοθεσία που αφορά στον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής.



Μαρίνα Λεμεσού

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της μαρίνας Λεμεσού.

Μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση με τον προσφοροδότη υπογράφηκε στις 25.1.2008 η σχετική συμφωνία με τον Στρατηγικό Επενδυτή, την εταιρεία Limassol Marina Ltd. Επίσης, στις 25.1.2010 υπογράφτηκε η συμπληρωματική συμφωνία με τον Στρατηγικό Επενδυτή.

Η μαρίνα Λεμεσού θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών περίπου και θα αναπτυχθεί δυτικά του παλιού λιμανιού. Το κόστος ανάπτυξης του όλου έργου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €300 εκ.

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Ζητήθηκαν διεθνείς προσφορές για την ανάπτυξη της μαρίνας Αγίας Νάπας με την μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Το έργο βρίσκεται τώρα στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τον προσφοροδότη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα είναι δυναμικότητας 600 σκαφών περίπου και θα αναπτυχθεί στην περιοχή Λούματα. Το κόστος ανάπτυξης του έργου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €200 εκ.

Μαρίνα Πάφου

Για την ανάπτυξη της μαρίνας Πάφου ζητήθηκαν διεθνείς προσφορές με την μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Ακολούθησε η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν και η λήψη σχετικών αποφάσεων προώθησης του έργου.

Δυστυχώς, η περαιτέρω προώθηση του έργου σημειώνει καθυστέρηση λόγω προσφυγής των προσφοροδοτών στην Αναθεωρητικών Αρχή Προσφορών, των αποφάσεων της Αναθεωρητικής Αρχής και της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η μαρίνα Πάφου θα είναι δυναμικότητας 1.000 σκαφών περίπου και θα αναπτυχθεί στην περιοχή των Ποτίμων στην Κισσόνεργα. Το κόστος ανάπτυξης του έργου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €300 εκ.

Πολιτική Ανάπτυξης Γηπέδων Γκολφ

Στόχος της Πολιτικής Ανάπτυξης Γηπέδων Γκολφ της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μέχρι και 14 γηπέδων γκολφ, περιλαμβανομένων και των τριών υφιστάμενων. Η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή έχει παραχωρήσει ήδη συνολικά 11 προκαταρκτικές εγκρίσεις στις Δηλώσεις ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν: Εννέα για τη δημιουργία νέων αναπτύξεων γκολφ και δύο για την αναβάθμιση υφιστάμενων γηπέδων γκολφ. Οι πλήρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Πολεοδομική Αρχή και αξιολογούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Έχει ήδη δοθεί η πολεοδομική άδεια για το γήπεδο γκολφ στην κοινότητα Τερσεφάνου, ενώ στις 28 Απριλίου 2010 διεξήχθη και η δημόσια ακρόαση για το γήπεδο στην περιοχή Χα Ποτάμι, στην κοινότητα Κουκλιών.

ΤΜΗΜΑ ΕΦΟΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Όσον αφορά στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, έχουμε εργαστεί μεθοδικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη συντομότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων του κοινού. Με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα και οι Κύπριοι επιχειρηματίες, ενώ διευκολύνονται και όσοι ξένοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στον Κλάδο Εταιρειών και στον τομέα των εργασιών και της εξυπηρέτησης του κοινού η εξέταση ονόματος οργανισμού γίνεται σε 1-2 μέρες και η εγγραφή εταιρείας μέσα σε 2-3 ημέρες.

Επίσης, μέσα στο 2010 αναμένεται η συμπλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής καταχώρησης των εταιρειών και της πλήρους μηχανογράφησης του Κλάδου Εταιρειών. Γενικότερα, κατά το 2010 θα είναι έτοιμη η ευρύτερη χρήση του διαδικτύου για καταχώρηση εγγράφων, εγγράφων εταιρείας και έρευνα εταιρειών.

Μέσα στο 2009 ψηφίστηκε νομοθεσία, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον CIPA, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό του Εταιρικού Δικαίου, ενώ εντός του 2010 αναμένεται, επίσης, η ψήφιση νομοθεσίας που εκκρεμεί στη Βουλή και η οποία αφορά τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του περί Πτώχευσης Νόμου.

Τέλος, κατά τα δύο τελευταία χρόνια άρχισε η μηχανογράφηση του Κλάδου Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ιδιαιτέρως των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, των Εμπορικών Σημάτων και των Βιομηχανικών Σχεδίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2010.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως βλέπετε, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας είναι πολλές και συνεχόμενες. Παρά την κρίση, παρά τα όποια προβλήματα και παρά τις όποιες δυσκολίες, τα τελευταία χρόνια δώσαμε πολλές μάχες σε πολλά μέτωπα.

Με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και την εξυπηρέτηση του πολίτη, εργαζόμαστε σκληρά και επίπονα για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο μας.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλοι οι συνεργάτες μου στο Υπουργείο είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα για το μέλλον της οικονομίας. Ανεξαρτήτως χρόνου και κόπων είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας για μια σύγχρονη, δυναμική και υποσχόμενη οικονομία.

Με εφόδια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη και στην ευρωζώνη και το φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, είμαστε σίγουροι ότι η επόμενη ημέρα της κρίσης θα βρει την Κύπρο σε μια νέα ελπιδοφόρα αφετηρία προς το μέλλον. Αυτό είναι το χρέος μας προς τις νέες γενιές, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.

Εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να εκπληρώσουμε το όραμα του Δημήτρη Χριστόφια για κοινωνικοοικονομική πολιτική με ανθρωποκεντρική εστίαση. Πιστοί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου προσπαθήσαμε, μεταξύ άλλων:

· Να επισπεύσουμε την εκτέλεση των σημαντικών έργων τουριστικής υποδομής, όπως οι μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ.

· Να προωθήσουμε την αξιοποίηση των ΑΠΕ και τα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

· Να προβάλουμε την Κύπρο διεθνώς ως Κέντρο Υπηρεσιών.

· Να εφαρμόσουμε μια νέα βιομηχανική πολιτική, αυξάνοντας τις χορηγίες για αναβάθμιση του βιομηχανικού τομέα και τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις.

· Να στηρίξουμε τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

· Να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό.