21/5/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας

20/05/2010

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Σέρβο ομόλογο του διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.



Ακολούθως υπογράφθηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Σερβίας. Συγκεκριμένα, υπεγράφη συμφωνία για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού και εκ μέρους της Σερβίας ο Υπουργός Εμπορίου της χώρας κ. Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς.

Υπεγράφη, επίσης, Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης και των επιστημών. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Πρόγραμμα υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου και εκ μέρους της Σερβίας από τον Πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία κ. Σάβο Τούρικα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε τα ακόλουθα: «Καλωσορίζω στην Κύπρο, εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, τον Πρόεδρο της Σερβίας, τον Yπουργό Εμπορίου της χώρας καθώς και τη σερβική αντιπροσωπεία».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο Πρόεδρος της Σερβίας, η αντιπροσωπεία του καθώς και οι επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν μας τιμούν με την επίσημη επίσκεψη τους εδώ στην Κύπρο.

Αυτή η επίσκεψη αποτελεί επιστέγασμα των μακρόχρονων παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των χωρών μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος μαζί με τον Πρόεδρο Τίτο ήταν από τους πρωταρχικούς εμπνευστές της ίδρυσης του Κινήματος Αδεσμεύτων και ότι οι δύο λαοί προσέφεραν στήριξη ο ένας στον άλλο κατά τις τραγωδίες που γνώρισαν.

Με τον Πρόεδρο Τάντιτς είχαμε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία κατά την οποία συζητήσαμε σε βάθος τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις μας και τρόπους ενίσχυσης τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σερβία επισημοποίησε την πολιτική της για ένταξη με την αίτηση που υπέβαλε το Δεκέμβρη του 2009. Η θέση μας πηγάζει από τις εξαίρετες παραδοσιακές σχέσεις με το Βελιγράδι και από την πολιτική μας για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση. Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής ως ενιαίου χώρου θα βοηθηθούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ήταν μια απαράδεκτη ενέργεια. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, μια θέση αρχής που είναι συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο. Η λύση πρέπει να είναι προϊόν αμοιβαίας διμερούς διαβούλευσης που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη διευθέτηση που πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήσαμε, επίσης, τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Σερβίας για τη βούληση μας να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση που συμφωνήθηκε με τον κ. Ταλάτ. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας για επίτευξη μιας συμφωνημένης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Εκφράσαμε ξανά τη δέσμευση μας να κάνουμε το παν ώστε να υπάρξει το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Καλούμε τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη να σεβαστεί τη βάση των συνομιλιών και να είναι ανοικτός και έτοιμος να συνομιλήσει. Ο στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των δύο κυπριακών κοινοτήτων σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Αυτός είναι ο στόχος. Μια λύση για τους Κύπριους, από τους Κύπριους. Χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Σερβίας για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Ο στόχος μας είναι να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξηγήσαμε ότι η υποστήριξη μας δεν είναι άνευ όρων. Τα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου προβλέπουν ότι αυτή η πορεία του 2009 δεν μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα όσο η ίδια η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη και προκλητική. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειες μας για λύση.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Τάντιτς για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές συνομιλίες».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Σερβίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φιλία των δύο χωρών υπάρχει από τον καιρό του Προέδρου Μακαρίου και του Προέδρου Τίτο και αναπτύχθηκε ακόμη πιο στενά και ουσιαστικά κατά τα τραγικά γεγονότα στη Γιουργκοσλαβία.

Ο Πρόεδρος Τάντιτς εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη συμπαράσταση της στους αγώνες της χώρας του καθώς και προσωπικές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστόφια σε ό,τι αφορά στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για την αμέριστη, όπως είπε, συμπαράσταση του στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι οι όποιες αποσχιστικές ενέργειες παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και σημείωσε ότι η Σερβία ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τέτοιου είδους ενέργειες και ποτέ δεν πρόκειται να προβεί σε αναγνώριση αποσχιστικής ενέργειας στην Κύπρο.

Επισήμανε, επίσης, ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να βρίσκουν λύση στο τραπέζι των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι με βάση αυτές τις αρχές η Σερβία αντιμετωπίζει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Αναφερόμενος στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κύπρου και Σερβίας, ο Πρόεδρος Τάντιτς είπε ότι μπορούν να βελτιωθούν. Προς το σκοπό αυτό, είπε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες από τις δύο χώρες να προχωρήσουν σε επενδύσεις. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Τάντιτς, οι επενδύσεις μεταξύ Κύπρου και Σερβίας είναι της τάξης των 15 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν έχουν συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστόφια τρόπους για ενίσχυση του τομέα των επενδύσεων και γενικότερα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία επιχειρηματικό φόρουμ στο οποίο θα παρευρεθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε ότι ενώ η πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων υπάρχει, ωστόσο θα πρέπει να ενθαρρυνθούν προς την κατεύθυνση αυτή και οι επιχειρηματίες. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι θα βρεθούν τρόποι αύξησης των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει εμπόδιο στις σχέσεις της Σερβίας στο χώρο των Βαλκανίων υπό το πρίσμα της πορείας ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Τάντιτς είπε ότι για τη Σερβία αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο, εφόσον και η ίδια η ΕΕ σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είπε, επίσης, ότι δεν έχει τεθεί οποιοσδήποτε όρος από κανέναν που να αφορά στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Σερβία ποτέ δεν θα δεχόταν έναν τέτοιον όρο.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει το θέμα της επικείμενης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου αναφορικά με την αποσχιστική ενέργεια του Κοσσυφοπεδίου, είπε: «Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να απευθυνθεί προς τη Γενική Συνέλευση σταθήκαμε στο πλευρό της και δώσαμε και τη δική μας συμβολή στην προσπάθεια ώστε να αποφασιστεί να απευθυνθούν στο Διεθνές Δικαστήριο γι' αυτήν τη γνωμοδότηση. Ελπίζω το Δικαστήριο να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο διότι αν το κάνει αυτό – που πρέπει να το κάνει – τότε θα τιμήσει τον εαυτό του και τη Σερβία. Ο κόσμος που ζούμε, βέβαια, δεν είναι ο δικαιότερος και το γνωρίζουμε. Άρα θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κυβέρνηση της Σερβίας γι' αυτήν την απόφαση και αναλόγως, από κοινού, θα δράσουμε».