13/5/10

Η Γιορτή Νεολαίας καθιερώθηκε, πλέον, ως ένας ετήσιος θεσμός που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Να ψυχαγωγηθούν και να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους. Και φέτος, η Γιορτή Νεολαίας προσφέρει ένα εννιαήμερο εκδηλώσεων.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Γιορτή Νεολαίας του ΟΝΕΚ «Νεολαία εν Δράσει»
13/05/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 9.30 μ.μ.



Η Γιορτή Νεολαίας καθιερώθηκε, πλέον, ως ένας ετήσιος θεσμός που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων. Να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Να ψυχαγωγηθούν και να καλλιεργήσουν το πνεύμα τους. Και φέτος, η Γιορτή Νεολαίας προσφέρει ένα εννιαήμερο εκδηλώσεων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση. Σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου προσφέρετε να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας. Ανάμεσα στους νέους ανθρώπους αυτού του τόπου που καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα και κινδύνους oραματίζεστε και κτίζετε το αύριο της Κύπρου. Εσάς, τα παιδιά και τους νέους που ξέρετε να αγωνίζεστε και να ελπίζετε για ένα καλύτερο μέλλον. Για ένα μέλλον που θα διασφαλίζει σε όλους εσάς τη δυνατότητα της μόρφωσης και της δημιουργίας ώστε να γίνετε χρήσιμοι και ωφέλιμοι πολίτες για τον τόπο μας, που θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλους εσάς και θα αναβαθμίζει τον κοινωνικό σας ρόλο.

Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα τυχερό, και σε μεγάλο βαθμό ευνοημένο, γιατί όλη η κοινωνική και πολιτική μου σταδιοδρομία, εδώ και μερικές δεκαετίες, έχει ως αφετηρία της την ενεργό συμμετοχή μου στο οργανωμένο πολιτικοποιημένο και διεκδικητικό κίνημα νεολαίας του τόπου μας.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι και έχω έντονες προσωπικές εμπειρίες από την καθημερινή ενασχόληση με τα τρέχοντα προβλήματα των νέων ανθρώπων. Τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τις όχι σπάνια φαινομενικά αδιέξοδες καταστάσεις όπως και τη ριζοσπαστικότητα των προσεγγίσεων, αλλά, την ίδια στιγμή, και τη βαθιά ωριμότητα με την οποία οι οργανωμένοι νέοι, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, χαράσσουν νέους απάτητους δρόμους και επιλύουν προβλήματα. Αναγνωρίζω και χαιρετίζω στα πρόσωπα σας το φωτεινό, γεμάτο αισιοδοξία χαμόγελο της νιότης, τη σιγουριά που εκπέμπει το βλέμμα σας ότι μέσα από τις διεκδικητικές σας προσπάθειες, τη μαχητικότητα και την ενεργητικότητά σας θα γυρίσετε τελικά τον ήλιο. Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, που σε μερικές χώρες δημιουργεί συνθήκες καταλήστευσης του εθνικού τους πλούτου από τις παγκόσμιες αγορές, ακρωτηριάζει τα όνειρα των νέων, ανατρέπει κάθε έννοια δημιουργικής ενατένισης του αύριο, δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τα κοινωνικά αδιέξοδα. Όμως, ο δρόμος προς το αύριο μπορεί και πρέπει να ανοίξει.

Το κράτος, η Κυβέρνησή μας και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να σας προσφέρουμε όλα τα εφόδια και τις δυνατότητες για να εκπληρώσετε τις προσδοκίες και τα όνειρά σας. Κάθε ένας από εσάς πρέπει να έχει, και σας διαβεβαιώνω ότι αγωνιζόμαστε για να έχετε, ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες επιτυχίας στη ζωή σας. H αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της νεολαίας βρίσκεται ψηλά στις δικές μας προτεραιότητες και είναι καθημερινή μας έγνοια.

Όραμά μας είναι η διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας για εσάς τους νέους. Μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών με ευγενή οράματα και υψηλούς στόχους ζωής. Η αναβάθμιση του κοινωνικού σας ρόλου, η τοποθέτησή σας στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής, η ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας, η ενεργός συμμετοχή σας στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας, η προστασία σας από τις εξαρτήσεις και τις παραβατικές συμπεριφορές, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου σας χρόνου, αποτελούν τη βάση της δικής μας προσέγγισης. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι ενισχυμένες δαπάνες για την παιδεία, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στοχεύουν ακριβώς στην αποκατάσταση ενός θετικού κοινωνικού κλίματος, στην απάμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, στη δημιουργία νέων φιλόδοξων προοπτικών.

Η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί για κάθε κοινωνία επένδυση στο μέλλον. Οι νέοι του τόπου μας αποτελούν τον πιο σημαντικό ανθρώπινο πλούτο για την ανάπτυξη και, την ίδια ώρα, το πιο μαχητικό και ελπιδοφόρο κομμάτι για κοινωνική πρόοδο και αλλαγή.

Συγχαίρω τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τον αρμόδιο κρατικό φορέα για θέματα νεολαίας, για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, όπως και άλλων εκδηλώσεων, που στόχο έχουν τη συμμετοχή, την υγιή απασχόληση των νέων, τη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό.

Συγχαίρω, επίσης, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου για τη συνολική συνεργασία της στο θέμα της διοργάνωσης της συναυλίας και των εκδηλώσεων της Γιορτής Νεολαίας.

Εύχομαι να απολαύσετε τη σημερινή συναυλία και να συνεχίσετε να κάνετε το σύνθημα της γιορτής αυτής, ζωή και πράξη. Θα βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα σας.