13/5/10

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Κυπριακό Σύνδεσμο Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει, τα οποία έχουν καταστεί πια θεσμός και μέσο προβολής καίριων και επίκαιρων θεμάτων της διεύθυνσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο ετήσιο συνέδριο του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού
13/05/2010

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Κυπριακό Σύνδεσμο Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού για τα ετήσια συνέδρια που διοργανώνει, τα οποία έχουν καταστεί πια θεσμός και μέσο προβολής καίριων και επίκαιρων θεμάτων της διεύθυνσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Το συνέδριο σας επικεντρώνεται φέτος «σε καυτά θέματα της καθημερινότητας του επαγγελματία ανθρώπινου δυναμικού». Ομολογώ ότι δεν συνηθίσαμε να βλέπουμε ως θεματικό αντικείμενο ενός συνεδρίου την καθημερινότητα του επαγγέλματος. Ίσως αυτό να χαρακτηρίζει τη μοναδικότητα του Συνδέσμου σας ο οποίος, μέσα από τη δράση του, μέσα από τις παρεμβάσεις του, μέσα από τον πρωτοποριακό του ρόλο και την επαγγελματική καθοδήγηση, συνταιριάζει το επάγγελμα και την επιστήμη, το τι παίρνει και το τι δίνει ως φόρουμ επαγγελματικού προβληματισμού και ως φορέας επαγγελματικής δεοντολογίας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η καθημερινότητα, το βραχυπρόθεσμο των παρεμβάσεων μας και τα άμεσα αποτελέσματα είναι θέματα προτεραιότητας όταν αντιμετωπίζουμε ζωντανές στην καθημερινή μας ζωή τις επιπτώσεις, τις πιέσεις και τις στενότητες της οικονομικής κρίσης.

Για την Κυβέρνηση η ενθάρρυνση, σε τέτοιες συνθήκες, της οικονομικής δραστηριότητας και της επιχειρηματικής διεύρυνσης είναι πρώτιστης προτεραιότητας. Για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το θέμα της απασχόλησης και της ανεργίας, μαζί με αυτά της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, καθίστανται προτεραιότητες κρίσιμης σημασίας.

Σε τέτοιες συνθήκες είναι που πραγματικά ξεχωρίζει το αξιόλογο του ανθρώπινου κεφαλαίου. Σε τέτοιες συνθήκες οι ικανότητες των ηγετικών στελεχών, και ιδιαίτερα των στελεχών των οργανισμών και επιχειρήσεων που αντικείμενο τους είναι ο άνθρωπος ως συντελεστής στην παραγωγική διαδικασία, ως κεφάλαιο ανθρώπινο κεφάλαιο, περνούν τη δοκιμασία της επιβεβαίωσης και καταξιώνονται ή, αντίθετα, με την ανεπάρκεια τους απαξιώνονται. Τα στελέχη αυτά αναμένεται να διαδραματίζουν, σε τέτοιες συνθήκες, τον πραγματικά καταλυτικό τους ρόλο.
Το κράτος σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης παρεμβαίνει στο κεφάλαιο της απασχόλησης με σχέδια χορηγιών για ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της οργανωσιακής ανάπτυξης και της απασχόλησης με έργα και προγράμματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτισης και επανακατάρτισης, στήριξης των πλέον ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον δικό σας ρόλο και την ετοιμότητα σας να αξιοποιήσετε αυτά τα σχέδια.

Σήμερα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την νέα στρατηγική για την μετά τη Λισαβόνα περίοδο, τη στρατηγική Ευρώπη 2020, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο στόχος για έξυπνη ανάπτυξη, για διατηρήσιμη ανάπτυξη, και για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς θα μείνει γράμμα κενό αν στελέχη σαν εσάς δεν πάρουν τις πρωτοβουλίες που απαιτούν οι καιροί και αν δεν στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές της «Ευρώπης 2020», όπως διαμορφώνονται, μας αγγίζουν όλους: Κράτος, επιχειρήσεις, εργαζομένους. Αφορούν την οικονομία και το περιβάλλον, την αποτελεσματική χρήση των πόρων και την παραγωγικότητα, την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας, τη γνώση, την έρευνα και ανάπτυξη, την καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία. Αφορούν και στις επιδόσεις των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην κοινωνική ένταξη και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Το εγχείρημα είναι μεγάλο, οι ευθύνες όλων μας τεράστιες έναντι της κοινωνίας, έναντι της οικονομίας, έναντι του οργανισμού για τον οποίο δουλεύουμε, έναντι του εαυτού μας, έναντι της νέας γενιάς και αυτών που έρχονται καθώς και των παλαιότερων γενιών.

Οι γνώσεις και δεξιότητες των επαγγελματιών ανθρώπινου δυναμικού πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται και να αναβαθμίζονται. Το δύσκολο ασταθές περιβάλλον συχνά απαιτεί καινούριες γνώσεις και διαφορετικές δεξιότητες διαμόρφωσης πολιτικής, άσκησης ηγεσίας και διαχείρισης των προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων. Είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο του συνεδρίου σας. Θα περιμένω τα πορίσματά σας.

Τελειώνοντας, σας συγχαίρω και πάλιν για το καθιερωμένο πια συνέδριο σας και εύχομαι κάθε επιτυχία.