13/5/10

Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

13/05/2010
Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η κινδυνολογία του ΔΗΣΥ για την οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας δέχθηκε ευρωπαϊκά χαστούκια, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προσθέτοντας ότι η αξιοπιστία των δηλώσεων αξιωματούχων του ΔΗΣΥ έχει πέσει στο ναδίρ.



Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: «Είχαμε τα σχόλια και την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% πριν ακόμη τεθούν σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες για αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κυπριακής Κυβέρνησης καταρρίπτει μια κινδυνολογία και ένα μύθο που προσπάθησε να κτίσει η ηγεσία του ΔΗΣΥ το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η κινδυνολογία αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλους αξιωματούχους του ΔΗΣΥ θα απορριπτόταν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μάς το έστελναν πίσω κακήν κακώς, όπως είχαν πει και μάλιστα ένας συγκεκριμένος Βουλευτής είχε πει ότι θα μάς το ‘ρίξουν στα μούτρα’. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διέψευσε τους αξιωματούχους του ΔΗΣΥ και τις εκτιμήσεις του κόμματός τους με αποτέλεσμα η αξιοπιστία των δηλώσεών τους να έχει πέσει στο ναδίρ. Ο μύθος που έχει καταρρεύσει αφορά το ότι τάχα ‘η Κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για αντιμετώπιση του ελλείμματος για να έρθει η ΕΕ να τα επιβάλει και να φορτώσει η Κυβέρνηση τις ευθύνες στην ΕΕ’. Θα θυμάστε αυτή τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Η ΕΕ διαψεύδοντας το ΔΗΣΥ επισημαίνει στην αξιολόγησή της ότι η Κυβέρνηση έγκαιρα κινείται πριν ακόμη ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στην Ευρώπη. Η κινδυνολογία του ΔΗΣΥ για την οικονομία και το Πρόγραμμα Σταθερότητας δέχθηκε ευρωπαϊκά χαστούκια».

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου ότι παρατηρούνται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι ενδείξεις για σαφή βελτίωση του επενδυτικού και του ψυχολογικού κλίματος στην οικονομία. Ο κ. Νεοφύτου, όμως, συνεχίζοντας την προσφιλή του τακτική να κινδυνολογεί για την κυπριακή οικονομία και να σπέρνει τον πανικό, βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος, βλέπει το δάκτυλο και όχι το φεγγάρι. Και σε αυτή την περίπτωση θα διαψευστεί ο κ. Νεοφύτου».

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «είναι ασήκωτο το βάρος για το Κυπριακό» και ότι «χρειάζεται ενότητα και συλλογικότητα για να σηκώσουμε αυτό το βάρος», ο κ. Στεφάνου είπε: "Αυτή τη δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την έκανε πάρα πολλές φορές και δεν είναι μόνο χθες που την έχει κάνει. Παραπέμπω τον κ. Αναστασιάδη σε πάρα πολλές ομιλίες και δηλώσεις του Προέδρου όλο αυτό το διάστημα που είναι Πρόεδρος. Ο κ. Αναστασιάδης το ανακάλυψε μια φορά για να εξαγάγει το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήθεν αγνοούσε τις θέσεις των κομμάτων, ενώ τώρα ζητά τη στήριξή τους. Πράγμα, ασφαλώς, που δεν συμβαίνει. Αλήθεια, δεν είναι ο κ. Αναστασιάδης και αξιωματούχοι του κόμματός του που καλούσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αγνοήσει τα κόμματα της συμπολίτευσης και τις θέσεις τους στο Κυπριακό και να πορευθεί προς τη λύση;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναζητεί, αγωνίζεται και προσπαθεί για την ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Στη δική μας αντίληψη, ενότητα δεν σημαίνει ομοφωνία σε όλα. Είναι φανερό ότι υπάρχουν και διαφωνίες. Είναι, όμως, δυνατόν να υπάρχουν συγκλίσεις σε διάφορα θέματα και πάνω στις οποίες μπορούμε να κτίσουμε μια κοινή πορεία με στόχο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει και πρέπει να υπάρχει ενότητα ακόμη και μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων, ακόμη και μέσα από τις διαφωνίες. Φτάνει να υπάρχει αλληλοσεβασμός, φτάνει να υπάρχει ένα κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο που να επιτρέπει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, να εργάζεται για λύση στο Κυπριακό απερίσπαστα και, ταυτόχρονα, ένα κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο που να επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν και να αξιολογούν τις όποιες εξελίξεις.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρεται σε κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν σε βάρος της ΕΔΕΚ ότι ‘συμπλέει με τη δεξιά και την ακροδεξιά’. Και αυτό το αναφέρει για να πει ότι αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της ενότητας. Αλήθεια, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει εκτοξεύσει αυτές τις κατηγορίες προς την ΕΔΕΚ; Δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που το έχει πει αυτό ούτε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που τον εκφράζει. Αλλά, επειδή επιμένει ο κ. Αναστασιάδης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός - και όντως πρέπει να υπάρχει σεβασμός - ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλω να ρωτήσω τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ: η ενότητα κτίζεται με τη συνεχή επίκληση των ιδεολογικών αγκυλώσεων που, δήθεν, καθοδηγούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη διαχείριση του Κυπριακού ή με τις αναφορές για σοβιέτ; Ποιός δαιμονοποιεί ποιόν με αυτές και άλλες αναφορές που ο κ. Αναστασιάδης συχνά χρησιμοποιεί;

Ο κ. Αναστασιάδης επανήλθε σε μια δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την οποία σχολίασε ο κ. Αναστασιάδης την περασμένη Κυριακή, την αναφορά δηλαδή του Προέδρου ότι ‘στο κάτω κάτω ας λάβουν υπόψη όλοι ότι εγώ είμαι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος για να διαχειριστώ και το Κυπριακό και, συνεπώς, να μην το ξεχνούν αυτό κάποιοι’. Επειδή ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέρχεται και σε αυτό το θέμα, είναι καλό να διερωτηθούμε όλοι: κάθε εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προηγούμενοι και αυτοί που θα ακολουθήσουν, έχουν ή δεν έχουν την πρώτη και την τελευταία ευθύνη για τη διαχείριση στο Κυπριακό; Είχαν ή δεν είχαν οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας την πρώτη και την τελευταία ευθύνη για τη διαχείριση στο Κυπριακό; Ασφαλώς και την είχαν. Οπως την έχει και ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας. Αυτό δεν σημαίνει - και δεν είναι με αυτό το νόημα που το είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ότι αποφασίζει ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από μόνος του και από μόνος του διαχειρίζεται το Κυπριακό. Πολύ περισσότερο ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει αποδείξει ότι και τη συλλογικότητα και την ενότητα επιδιώκει. Ας μη διαστρεβλώνουμε λοιπόν το περιεχόμενο δηλώσεων για να κάνουμε τοποθετήσεις που μας βολεύουν».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ με τις οποίες επέκρινε τη Γενική Ελέγκτρια και ερωτηθείς τι θα κάνει Κυβέρνηση αν επιμένει ο Αρχιεπίσκοπος ότι δεν θα καταβάλει στο κράτος ούτε ένα σεντ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Μια ευνομούμενη κοινωνία έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό το σεβασμό προς τους θεσμούς και, πρώτα από όλα, προς τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. Και έχουμε την άποψη, με όλο το σεβασμό προς ένα θεσμό όπως είναι η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι δεν επεδείχθη αυτός ο σεβασμός. Είναι προσβλητικές οι αναφορές και θα έπρεπε να αποφευχθούν. Η κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κάνοντας τη δουλειά της έτσι όπως επιβάλλουν τα καθήκοντά της και ο ρόλος της ως Γενική Ελέγκτρια του κράτους έχει σημειώσει καθηκόντως κάποια ζητήματα που αφορούν και τα οφειλόμενα που η Εκκλησία έχει προς το κράτος. Και δεν είναι σήμερα που τα έχει σημειώσει η Γενική Ελέγκτρια. Αυτές οι αναφορές υπάρχουν και πιο παλιά, πολύ πιο παλιά και διερωτώμαι γιατί τώρα ερχόμαστε με αυτό τον τρόπο και μέσα από προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προσπαθούμε να προσδώσουμε στην εργασία που κάνει η κα Γιωρκάτζη άλλα ελατήρια και άλλα κίνητρα. Ηταν καθήκον της, σωστά το έπραξε και σωστά το πράττει.

Από 'κει και πέρα, είναι διακηρυγμένη η θέση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το κράτος διεκδικεί αυτά που οφείλει η Εκκλησία να πληρώσει, με βάση και τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. Είναι φόροι. Όπως ο κάθε πολίτης πληρώνει τους φόρους που πρέπει να πληρώσει το ίδιο και η Εκκλησία και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους. Προσπαθήσαμε να κάνουμε διάλογο έχοντας υπόψη να βελτιώσουμε μια προσυμφωνία που είχε γίνει το 2005 επί προηγούμενης Κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή και τον Μακαριότατο για να εξοφληθούν οι οφειλές της Εκκλησίας προς το κράτος. Αυτή η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ετεροβαρής και από την ίδια τη Γενική Ελέγκτρια και εμείς προσπαθήσαμε, μέσα από διάλογο, να βελτιώσουμε αυτή τη συμφωνία. Ο διάλογος δεν απέδωσε. Ανταποκρινόμενοι προχθές στις εκκλήσεις και στις τοποθετήσεις των Βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο, είπαμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία, αλλά με τοποθετήσεις του τύπου ότι ‘και στο δικαστήριο να με πάρετε και το δικαστήριο να αποφασίσει ότι πρέπει να πληρώσω δεν θα πληρώσω’ διερωτώμαι ποια προοπτική έχουμε. Η συμφωνία ήταν από το 2005. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε τρία χρόνια να την επικυρώσει και δεν την επικύρωσε. Δεν την ψήφισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό δηλαδή δεν προβληματίζει;»

Κληθείς να σχολιάσει την προτροπή του Αρχιεπισκόπου για αλλαγή του Συντάγματος, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν θα αρχίσω να σχολιάζω και να κάνω τοποθετήσεις για διάφορες απόψεις που ακούστηκαν. Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο θέμα: Η Εκκλησία, με βάση το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, το οποίο σημειώνει η Γενική Ελέγκτρια σε πολλές από τις Εκθέσεις της και όχι μόνο σήμερα, οφείλει ένα συγκεκριμένο ποσό ως φορολογία στο κράτος. Εδώ είναι η ουσία, εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε και εμείς εδώ επικεντρωνόμαστε. Εκτός και αν κάποιοι θέλουν να θολώσουν τα νερά για να χάσουμε και την ουσία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εμείς έχουμε μια βασική θέση, ότι διεκδικούμε και θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά που δικαιούται το κράτος. Αυτή είναι και η υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης, όχι μόνο της παρούσας. Μιλάμε για λεφτά του κράτους. Από κει και πέρα, πώς θα πράξουμε και το πώς θα κινηθούμε δεν είναι της ώρας. Εμείς, ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις Βουλευτών είπαμε να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στο διάλογο και πάμε με ‘ανοικτό’ μυαλό σε αυτό το διάλογο. Αλλά, για να επιτευχθούν συμφωνίες χρειάζεται η εποικοδομητική προσέγγιση όλων των συμβαλλομένων. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει με αυτό το διάλογο, όμως, εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας».

Ερωτηθείς για τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με μειώσεις δαπανών, ο κ. Στεφάνου σημείωσε: «Είναι διακηρυγμένη θέση μας για μείωση των δαπανών. Αύριο ο Υπουργός Οικονομικών θα αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στις πολιτικές και στα μέτρα της Κυβέρνησης που αφορούν την εξυγίανση της οικονομίας που έχουν να κάνουν και με τη μείωση των δαπανών. Και εκεί η Κυβέρνηση έχει πρόγραμμα, όπως έχει και την αποφασιστικότητα να εξυγιάνει την οικονομία αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικά προβλήματα και προβλήματα που χρονίζουν με αποφασιστικότητα».