11/5/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την κα Ρότε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την κα Ρότε
11/05/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφια δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την κα Μεχτίλντ Ρότε Ειδική Σύμβουλο του Προέδρου της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Μάρτιν Σουλτς.



Μετά τη συνάντηση, η κα Ρότε δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Είμαι εδώ εκ μέρους του κ. Σουλτς. Μετά από τις ‘εκλογές’ ήταν πολύ καλό που ακούσαμε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι έτοιμος να συνεχίσει και ελπίζουμε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα διαπραγματευθεί». Πρόσθεσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής» του εκστρατείας «έκανε δηλώσεις που μας ενόχλησαν πολύ, τώρα όμως θέλει να διαπραγματευθεί και είναι έτοιμος να συνεχίσει στη βάση που επιτεύχθηκε μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ».

Η κα Ρότε σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να βρουν οι Κύπριοι λύση για το Κυπριακό και είναι πολύ καλό το γεγονός ότι υπάρχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος είναι δεσμευμένος για να βρεθεί λύση».

Πρόσθεσε ότι τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν, ωστόσο, είπε «ελπίζω ότι τώρα μπορεί, επίσης, να υπάρξει καλό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείσα είπε ότι ενωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ, Ντερβίς Ερογλου ο οποίος, είπε η κα Ρότε, της ανέφερε ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Ρότε είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησαν για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. «Διεξάγεται μια εντατική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νομική βάση και δεν βλέπω να υπάρχει απόφαση σύντομα».

Τέλος, ερωτηθείσα είπε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί πριν την επίλυση του Κυπριακού και δεν άλλαξε αυτό. Είναι πρώτα από όλα σημαντικό να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα και ας ελπίσουμε ότι μπορεί να γίνει αυτό».