11/5/10

Είναι με χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, και μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στη 10η συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου στο πλαίσιο της εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Χρίστου Πατσαλίδη στη συνέντευξη Τύπου τoυ Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, στη Λευκωσία
11/05/2010





Είναι με χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, και μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω χαιρετισμό στη 10η συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος Κύπρου στο πλαίσιο της εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις.

Ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος από την ίδρυσή του το 2002, επικεντρώθηκε στη διοργάνωση διαλέξεων με σκοπό την εκπαίδευση των ρευματοπαθών γύρω από τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση της νόσου και στην εξασφάλιση δωρεάν και ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πάσχοντες από ρευματοπάθειες.

Τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι πάσχουν στη χώρα μας από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Οι φλεγμονώδεις αυτές παθήσεις προσβάλλουν άτομα στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής, στις ηλικίες, δηλαδή, 19-65 ετών, προκαλώντας έντονο πόνο, οίδημα, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και κόπωση που τους αναγκάζει να απουσιάζουν από την εργασία. Δεν έχουν, όμως, να παλέψουν μόνο με τον καθημερινό πόνο που βιώνουν εξ’ αιτίας της ασθένειας τους, ειδικά στις περιόδους έξαρσης της νόσου, αλλά και με τα απλά και καθημερινά προβλήματα μέσα στην ίδιά τους την οικογένεια. Η πρώιμη αντιμετώπιση και η ορθή παρέμβαση αποτελούν καταλυτική προτεραιότητα, ώστε να προληφθούν σοβαρές επιπλοκές και μόνιμες αναπηρίες.

Οι χρόνιες ρευματοπάθειες είναι ένα πρόβλημα με κοινωνικές προεκτάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μακροχρόνια αρρώστια που ταλαιπωρεί ψυχικά, σωματικά και οικονομικά όλη την οικογένεια. Οι ρευματοπαθείς χρειάζονται να παίρνουν φάρμακα για χρόνια, να κάνουν συχνά φυσιοθεραπεία, να υποβάλλονται σε εργοθεραπεία και ειδική διατροφή και να παρακολουθούνται από ρευματολόγους ή και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και ψυχολόγους. Όλα αυτά απαιτούν ένα συνεχή αγώνα από μέρους του ασθενή, της οικογένειας και των θεραπευτών, ώστε η αντιμετώπιση της ασθένειας να γίνεται με ολοκληρωμένο και σωστό τρόπο. Αν δεν υπάρχουν ή αν δεν εξασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να δημιουργηθεί ένα άτομο με ειδικές ανάγκες με όλες τις αυτονόητες συνέπειες. Το κοινωνικό σύνολο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να μην έχουμε αυτή την κατάληξη.

Εδώ ακριβώς, ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας είναι σημαντικός και πολύπλευρος. Να ενισχύσει τον αντιρευματικό αγώνα με στόχο την παροχή κάθε δυνατής επιστημονικής, οικονομικής και ηθικής συμπαράστασης προς τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες ρευματοπάθειες και τις οικογένειές τους. Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν μπορεί και ούτε είναι ορθό να αναληφθεί μονομερώς. Άκουσα με προσοχή τα όσα μου περιγράφηκαν από τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου και αυτά που ζήτησα να μου επεξηγηθούν από το επιστημονικό μας προσωπικό. Μετά από σκέψη έκρινα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη νοικοκυρέματος των παρεχομένων υπηρεσιών και προώθησης των προγραμμάτων πρόληψης τα οποία θα έχουν πρακτική εφαρμογή. Για αυτό, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω την έναρξη λειτουργίας ενός δυνατού και ενισχυμένου «Φόρουμ», το οποίο θα λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και θα επικεντρωθεί σε τρεις κυρίως άξονες: τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής, την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης και την επίλυση πρακτικών και ηθικών προβλημάτων που απασχολούν τους ίδιους τους ασθενείς και το άμεσο περιβάλλον τους.

Στόχοι και όροι εντολής για τη λειτουργία του «Φόρουμ» είναι: η πρόληψη, η ετοιμασία πρωτοκόλλων για τη διάγνωση και τη θεραπεία, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ατόμων αυτών στην αυτοδιαχείρηση, ώστε να αποφεύγουν την αχρείαστη ταλαιπωρία και τις υποχρεωτικά συχνές επισκέψεις στους ειδικούς.

Η Εθνική Επιτροπή απαρτίζεται από καταρτισμένους στο ειδικό αυτό θέμα κρατικούς και ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που είναι: Πρώτον, οι Πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι, των Συνδέσμων Ψυχολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Διαιτολόγων και Ποδιάτρων. Δεύτερον, ο Πρόεδρος ή εκπρόσωπος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου. Τρίτον, τεχνοκράτες και Λειτουργοί υγείας από τα σχετικά με το αντικείμενο Τμήματα του Υπουργείου Υγείας και τέταρτον, από εκπροσώπους του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου. Της Επιτροπής θα προΐσταται ο Υπουργός Υγείας και θα έχει σύμβουλο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης δρα Πούμπα. Με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η πολυθεματική αυτή ομάδα θα επικεντρωθεί στην ετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, ώστε κανείς να μην φτάνει στο σημείο που θα έχει ανάγκη τα κρατικά επιδόματα αναπηρίας ή άλλες κρατικές παροχές. Αυτά, από τη μια, ανεβάζουν το κόστος θεραπείας και τα προσωπικά έξοδα συντήρησης των ασθενών και, από την άλλη, κατακερματίζουν την παροχή υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι οι ρευματικές παθήσεις, που επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο ιατρικό, αλλά συγχρόνως και κοινωνικοοικονομικό.

Θεωρώ ότι η κατάρτιση των γιατρών καθώς και η παροχή κάθε διευκόλυνσης από το Υπουργείο Υγείας προς όλους τους εμπλεκομένους είτε βρίσκονται στη θέση του επιστήμονα είτε του ασθενή, έχουν κοινό σκοπό την ευζωία των ασθενών και την κοινωνική ένταξη όλων όσοι απειλούνται με αποκλεισμό.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τη δράση και την αφοσίωση του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου που διοργανώνει, για 10η συνεχή χρονιά, την Εβδομάδα Ρευματοπαθειών με το μήνυμα: «Είμαι ρευματοπαθής, είμαι ικανός για εργασία» και να σας ευχαριστήσω για όσα προσφέρετε στην κυπριακή κοινωνία.

Τέλος, επιθυμώ να καλωσορίσω τα μέλη τα οποία έχω επίσημα διορίσει για να αποτελέσουν το «Φόρουμ» και να σας ευχηθώ καλές, ουσιαστικές και εποικοδομητικές εργασίες.