9/3/10

Πρέπει να σας πω ότι ένιωσα πραγματικά περήφανος ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εισόδου αυτού του λαμπρού οικοδομήματος με την επιγραφή «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης». Γιατί ξέρω, όπως και εσείς, ότι το όνομα αυτό σημαίνει αγάπη και πάθος για την Κύπρο και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν σύνορα στην επιτυχία ενός ανθρώπου με ταλέντο και όραμα που έχει όρεξη για δουλειά.

NEWS AGENCY-VOULI.NET-HELLAS AND CYPRUS NEWS 
 Ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Μιχάλης Kακογιάννης», στην Αθήνα 
09/03/2010 .


Πρέπει να σας πω ότι ένιωσα πραγματικά περήφανος ανεβαίνοντας τα σκαλιά της εισόδου αυτού του λαμπρού οικοδομήματος με την επιγραφή «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης».
Γιατί ξέρω, όπως και εσείς, ότι το όνομα αυτό σημαίνει αγάπη και πάθος για την Κύπρο και την Ελλάδα. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν σύνορα στην επιτυχία ενός ανθρώπου με ταλέντο και όραμα που έχει όρεξη για δουλειά.
Όταν μιλάμε για το Μιχάλη Κακογιάννη δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις. Γιατί ο Μιχάλης είναι ένας κορυφαίος καλλιτέχνης, ένας σκηνοθέτης παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνώρισης για τον οποίο ο Ελληνισμός είναι περήφανος. Το δημιουργικό έργο και η προσφορά του συνεχίζονται με τη σύσταση και λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο χώρο μελέτης, έρευνας, προβολής και στήριξης της Τέχνης και του Πολιτισμού που ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης υπηρέτησε με πειθαρχία και συνέπεια για μια ζωή. Ταυτόχρονα θα είναι και ένας χώρος παραγωγής νέων ιδεών, κυρίως από νέους καλλιτέχνες, τους οποίους ο Μιχάλης Κακογιάννης προσκαλεί και προκαλεί να κυνηγήσουν το ανέφικτο.
Γιατί και ο ίδιος αυτό ακριβώς έκανε. Αψήφησε την εξασφαλισμένη, προγραμματισμένη, επαγγελματική και οικογενειακή ζωή για να κυνηγήσει το όνειρο που έβλεπε να ζωντανεύει στις μαυρόασπρες οθόνες του σινεμά στη γενέτειρα του Λεμεσό.
Η ίδια η ζωή του είναι μια εντυπωσιακή ταινία με περιπέτεια, δράση, πάθος, αλλά κυρίως αληθινή λάμψη. Λάμψη δική του, αλλά και των μεγάλων ονομάτων της τέχνης που είχαν την τύχη να συνεργαστούν με αυτόν τον ιδιοφυή δημιουργό.
Τον σκηνοθέτη που έδειξε από τις πρώτες του ταινίες ότι μπορούσε με θαυμαστή ικανότητα και μαστοριά να μετατρέπει τη ζωή και τις ανατροπές της σε τέχνη υψηλής αισθητικής. Μιλάμε για τον Μιχάλη Κακογιάννη και στο μυαλό μας τρέχουν οι εικόνες του.
Οι δρόμοι της Αθήνας, τα τοπία όπου διαδραματίζονται οι αρχαίες τραγωδίες, τα βλέμματα των μεγάλων Ελλήνων και ξένων πρωταγωνιστών και πρωταγωνιστριών του. Βλέπουμε, όμως, και τα γεμάτα απόγνωση, οδύνη και απορία μάτια των Κυπρίων που βίωσαν το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και την τουρκική εισβολή, όπως τα κατέγραψε στη συγκλονιστική ταινία του «Αττίλας ΄74». Τότε ήταν που σκέφθηκε: «Εμένα αυτά είναι τα όπλα μου, οι εικόνες. Και μ’ αυτά θα πολεμήσω για την πατρίδα μου.»
Ως εκπρόσωπος του γενέθλιου τόπου σου, αγαπητέ Μιχάλη, έχω σήμερα τη μεγάλη τιμή να σε ευχαριστήσω όχι μόνο γι’ αυτήν την ταινία, που αποτελεί ένα από τα συγκλονιστικότερα ντοκουμέντα της Κυπριακής Τραγωδίας, αλλά και για το σύνολο του έργου σου που τιμά την Κύπρο και την Ελλάδα με τρόπο που ελάχιστοι μπόρεσαν να πετύχουν.
Γιατί, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης δεν είναι μόνο σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Είναι και ένας μεγάλος σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, καθώς επίσης και ένας σημαντικός μεταφραστής.
Και όλα αυτά ασφαλώς πρέπει να συνυπολογίζονται στην αποτίμηση του έργου του. Αποτίμηση που δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη και απολογισμό. Ο Μιχάλης Κακογιάννης, εξάλλου, δεν υπήρξε ποτέ αναχωρητής στη ζωή του. Και ούτε και τώρα πιστεύω ότι έχει αυτή την πρόθεση. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι και θα είναι συνεχώς δίπλα στους άξιους συνεργάτες που τον πλαισιώνουν εδώ στο Ίδρυμα, για να καθοδηγεί, να προτείνει, να δίνει λύσεις, μα κυρίως για να εμπνέει. Γιατί, προπάντων οι νέοι, αυτό κυρίως έχουν ανάγκη. Την έμπνευση και το όραμα.
Αγαπητέ Μιχάλη, χαίρομαι ιδιαίτερα για την τιμή που έχω σήμερα να τελώ τα εγκαίνια του Ιδρύματος μαζί με τον φίλο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έναν, επίσης, θαυμαστή του έργου σου αλλά και μεγάλο φίλο της Κύπρου.
Έναν πολιτικό του οποίου η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον κυπριακό λαό είναι ειλικρινές, συνεχές και κυρίως έμπρακτο.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να τον ευχαριστήσω και πάλι για την αγάπη και τη στήριξη του προς την Κύπρο. Τελειώνοντας, θέλω, αγαπητέ φίλε Μιχάλη, να σε ευχαριστήσω και εκ μέρους του κυπριακού λαού για όλα όσα μας πρόσφερες. Η προσφορά σου συνεχίζεται και εντείνεται με τη δημιουργία του Ιδρύματος. Σου είμαστε ευγνώμονες και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε σένα και τους συνεργάτες σου.