2/2/10

Συνάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους

02/02/2010
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ενημέρωσε σήμερα τους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο προβαίνοντας στην ακόλουθη δήλωση:



«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν όταν εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο, ορθά η Κυβέρνηση τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενος. Είχαμε πει ότι η επίσκεψη του Γ.Γ. στην Κύπρο αποτελεί απόδειξη ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, αποτελεί απόδειξη ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, για τη λύση του οποίου ο διεθνής οργανισμός εργάζεται στη βάση των Ψηφισμάτων του.

Ως Κυβέρνηση είχαμε μεριμνήσει, σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού, έτσι ώστε η επίσκεψη αυτή να επαναβεβαιώσει το ρόλο του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες επίτευξης λύσης όπως αυτός καθορίζεται από το πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ήταν επιτυχημένη και έδωσε ώθηση στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

Η επίσκεψη επαναβεβαίωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας και τα Ηνωμένα Έθνη δεν διαδραματίζουν ρόλο διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή, αλλά στηρίζουν και διευκολύνουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, η κυπριακή ιδιοκτησία της διαδικασίας, που σημαίνει ότι οι Κύπριοι διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λύσης με το διεθνή παράγοντα να στηρίζει και να βοηθά αυτές τις προσπάθειες. Τα περί υπογραφής ενδιάμεσης ή κατ’ αρχήν συμφωνίας, για τα οποία γράφτηκαν και λέχθηκαν πριν την έλευση του Γενικού Γραμματέα, αποδείχθηκαν ανυπόστατα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενεργώντας ως Αρχηγός του κράτους, καλωσόρισε θερμά τον Γενικό Γραμματέα και φρόντισε έτσι ώστε η επίσκεψη να αποστέλλει μηνύματα σεβασμού προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενήργησε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ώστε η παγίδα που στήθηκε στο Γενικό Γραμματέα για μετάβασή του στο λεγόμενο "προεδρικό" γραφείο του κ. Ταλάτ, να γίνει μπούμερανγκ για την πλευρά που την έστησε. Η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Ντάουνερ στηρίζεται σε Ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού που προνοούν την αναγνώριση μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το παράνομο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Στη διάρκεια των συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα, δόθηκε η δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογραμμίσει ότι κλειδί στην επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία, η οποία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974. Έκτοτε, με τη δύναμη των όπλων, παράνομα κατέχει μεγάλο μέρος του κυπριακού εδάφους αλλοιώνοντας τη δημογραφική σύσταση του λαού με το μαζικό εποικισμό του βόρειου κατεχόμενου μέρους.

Στις συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Γενικό Γραμματέα επαναβεβαιώθηκε ο σεβασμός των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία πρέπει να καθοδηγούν όλους στις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Η κοινή δήλωση των δύο ηγετών είναι ισορροπημένη. Από τη μια, στέλνει μηνύματα επίτευξης προόδου στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και την ίδια ώρα υπογραμμίζει την ανάγκη συζήτησης και των υπολοίπων πτυχών του Κυπριακού, στα οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις και θέσεις. Υπογραμμίζεται η ανάγκη του πολλαπλασιασμού των προσπαθειών για να εξευρεθούν περισσότερες συγκλίσεις έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση. Υπογραμμίζεται, επίσης, η αρχή που καθοδηγεί τις δύο κοινότητες στις διαπραγματεύσεις, ότι δηλαδή τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια, πάντοτε συνεπής σε αρχές, για την εξεύρεση μιας λύσης το συντομότερο που να στηρίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79. Μια λύση που να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Γ. Σελινόπουλος: Δεν θεωρείτε ότι έγινε ζημιά με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο λεγόμενο προεδρικό από την άποψη της δημιουργίας εντυπώσεων;

Απάντηση: Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις παίρνοντας τον Γενικό Γραμματέα στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο του κ. Ταλάτ, αλλά κατέληξε μπούμερανγκ για τους ίδιους. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς, το λένε και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, στα κατεχόμενα. Χθες και σήμερα έχουν γίνει πολλές αναφορές ότι, τελικά, το γεγονός ότι πήραν το Γενικό Γραμματέα στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο προκάλεσε τη δήλωση του ΟΗΕ αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, το μοναδικό κράτος που αναγνωρίζεται, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Γ. Σελινόπουλος: Θεωρείτε ότι είχε ρόλο και ο κ. Ντάουνερ στα όσα έγιναν;

Απάντηση: Ο ΟΗΕ μάς διαβεβαίωσε ότι τα συμφωνηθέντα ήταν διαφορετικά και ότι δεν έφεραν αυτοί ευθύνη για το πού πήγε τελικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σ. Παπαδόπουλος: Η Κυβέρνηση είναι σύμφωνη με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν γνώριζε;

Απάντηση: Είχαμε συμφωνήσει για το πού θα πάει ο ΓΓ του ΟΗΕ και αυτή η συμφωνία αθετήθηκε. Τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι είχαν εκπλαγεί από την αλλαγή του τόπου, ντε φάκτο, εκεί στο συγκεκριμένο χώρο. Αυτά είναι όλα όσα λέγει ο διεθνής οργανισμός στη συνάντηση που είχαμε εδώ στο Προεδρικό.

Π. Ποταμίτης: Η συμφωνία, στην οποία αναφέρεστε ότι αθετήθηκε, ήταν συμφωνία μεταξύ ποιών;

Απάντηση: Μεταξύ και των δύο μερών στην παρουσία και του ΟΗΕ όταν συζητήσαμε το ζήτημα της καθόδου του ΓΓ του ΟΗΕ. Είχαμε καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε η συνάντηση του ΓΓ με τον κ. Ταλάτ να πραγματοποιηθεί στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο.

Γ. Σελινόπουλος: Άρα, είχε συμφωνήσει και ο κ. Ταλάτ;

Απάντηση: Ακριβώς, και αυτό καταγράφεται και στο πρόγραμμα επαφών, το οποίο είχε κυκλοφορήσει ο ΟΗΕ. Και είναι σαφές και αυτό που αναφέρεται στη δήλωση σε σχέση με την παγίδα.

Σ. Παπαδόπουλος: Μετά από αυτό που συνέβη, η Κυβέρνηση επιρρίπτει τις ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Με ποιά εμπιστοσύνη θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν ξεγέλασαν πάνω σε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί;

Απάντηση: Αυτό τονίζει τη σημασία και της συμφωνηθείσας βάσης αναφορικά με το Κυπριακό και την επιμονή μας σε όσα συμφωνούμε. Εάν η άλλη πλευρά εμφανίζεται ανακόλουθη στη μια ή στην άλλη συμφωνία, εμάς δεν πρέπει να μας οδηγεί σε θέσεις και συμπεριφορές που καταργούν τις όποιες συμφωνίες, τουναντίον πρέπει συνεχώς να τις θέτουμε στο τραπέζι και να υποδεικνύουμε την ανακολουθία.

Γ. Σελινόπουλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι από το Σεπτέμβριο έχει σκληρύνει η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τώρα έχει συμφωνήσει στη συνέχιση των συνομιλιών. Δεν υπάρχει ανακολουθία;

Απάντηση: Έχουμε πει, επίσης, ότι ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να κατανοήσει ότι είναι και προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων το να έχουμε πρόοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα πρέπει να πούμε ότι, μέσα από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, όπως διαπιστώνεται και στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών, έχει διαπιστωθεί μια τέτοια πρόοδος. Έχοντας υπόψη, λοιπόν, τα αποτελέσματα των εντατικών διαπραγματεύσεων, για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς έχουμε πει ότι δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, εφόσον, όμως, συμφωνήσουν οι ηγέτες μεταξύ τους για το πότε θα γίνουν οι επόμενες συναντήσεις.

Σ. Παπαδόπουλος: Ο ΓΓ με την επίσκεψή του στο λεγόμενο προεδρικό γραφείο δεν έχει παραβιάσει Ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως το 541 και 550;

Απάντηση: Ακριβώς για το λόγο αυτό έχουμε αναφερθεί και στη δήλωσή μας ότι, με τη δήλωση στην οποία έχει προβεί ο κ. Ντάουνερ - και που έγινε κατ’ απαίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν διαπιστώθηκε αυτή η παραβίαση της συμφωνίας - τα Ηνωμένα Έθνη στην ουσία παραπέμπουν σε αυτά τα Ψηφίσματα που πρέπει να καθοδηγούν όλους. Και σωστά έχετε αναφέρει, πρώτα από όλα, το 541, το οποίο καταδικάζει την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει το ψευδοκράτος και το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει αυτό το ψευδοκράτος, αλλά και να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να βοηθούν στις προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Π. Ποταμίτης: Αυτή η αθέτηση της συμφωνίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κανονικά θα πρέπει να έχει εξοργίσει και τα Ηνωμένα Έθνη. Εξέφρασαν ενόχληση;

Απάντηση: Δεν θα ήταν δόκιμο, από δικής μου πλευράς, να μιλήσω για τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά επαναλαμβάνω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λειτουργώντας άμεσα και με αποφασιστικότητα, αλλά και με την απαραίτητη ψυχραιμία ζήτησε όπως εκδοθεί δήλωση. Η δήλωση των Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύει και τη δική τους πρόθεση και τη δική τους διάθεση.

Γ. Γεωργιάδης: Ο κ. Ταλάτ διερωτήθηκε πού αλλού θα υποδεχόταν τον ΓΓ; Στο σπίτι του στην Κερύνεια;

Απάντηση: Είχαμε συνεννοηθεί για το πού θα πήγαινε τον ΓΓ. Αυτό ήταν σαφές. Υπάρχει στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

Σ. Παπαδόπουλος: Είπατε ότι ήταν πετυχημένη η επίσκεψη. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ο ΓΓ στη δήλωσή του σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, σε Ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε κατοχικά στρατεύματα.

Απάντηση: Πρώτον, η βάση λύσης του Κυπριακού είναι δεδομένη. Έχει συμφωνηθεί σε δύο κοινά ανακοινωθέντα μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου, όπου επαναβεβαιώνουν – διότι αυτά που έχουν επαναβεβαιωθεί υπάρχουν σε σωρεία Ψηφισμάτων του ΟΗΕ – για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται σε Ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί το συμβιβασμό και την κοινή βάση των δύο κοινοτήτων από το 1977, άρα αυτά υπάρχουν και είναι δεδομένα. Από κει και πέρα, εμείς χαρακτηρίζουμε πετυχημένη την επίσκεψη του ΓΓ διότι κρίνουμε και από τους στόχους που και ο ίδιος ο ΓΓ είχε θέσει για την επίσκεψή του. Όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψή του στην Κύπρο, ο ΓΓ είχε πει ότι θα μεταβεί στην Κύπρο για να εκφράσει και τη θέληση και τη βούληση του ΟΗΕ και του ίδιου προσωπικά να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και για να καλέσει τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν την εργασία που κάνουν με στόχο να εξευρεθεί λύση. Αυτό ακριβώς έκανε ο ΓΓ και εμείς είχαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις συναντήσεις μαζί του για να του μεταφέρουμε ξανά τις δικές μας θέσεις, σκέψεις και απόψεις αναφορικά με το Κυπριακό στο σύνολό του και για τα διάφορα ζητήματα που βρίσκονται μπροστά μας.

Τόσο στην πρόποση του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ΓΓ όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ΓΓ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπογραμμίσει το ρόλο της Τουρκίας στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ότι το κλειδί της λύσης, ουσιαστικά, βρίσκεται στην Τουρκία διότι το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής θα πρέπει να επιλυθεί με το να καταργήσουμε την πηγή των προβλημάτων, δηλαδή, την κατοχή, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, με την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άρα, μια συνάντηση με τον ΓΓ πάντοτε είναι επωφελής. Από κει και πέρα, επαναλαμβάνουμε ότι, εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε την εμπλοκή στο πλαίσιο που καθορίζουν τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ και του ίδιου του ΟΗΕ. Είναι στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Άρα, θέλουμε να υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, θέλουμε να δραστηριοποιείται ο διεθνής παράγοντας, πάντοτε προς την ορθή κατεύθυνση και με αυτό εννοούμε προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και πάνω στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Μ. Μιχαήλ: Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ήταν αρνητική η επίσκεψη και ότι είχαν δίκαιο σε σχέση με την επιλογή του χρόνου της επίσκεψης.

Απάντηση: Ήταν άποψη του κ. Ομήρου αν ήταν πετυχημένη ή όχι, εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτό που ακούστηκε – δεν αναφέρομαι μόνο στην ΕΔΕΚ, αλλά γενικότερα – για φόβους και ανησυχίες για την κάθοδο του ΓΓ ήταν ότι πίσω από την επίσκεψη υπάρχουν σενάρια για ενδιάμεσες συμφωνίες, για άσκηση πιέσεων, για καταγραφή συγκλίσεων, ότι θα επιχειρηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιαιτησία και άλλα. Όλα αυτά ακούστηκαν και προηγήθηκαν της επίσκεψης και τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Ν. Κουλέρμου: Μήπως υπήρχαν τα σενάρια και τα αντέκρουσε τελικά η Κυβέρνηση;

Απάντηση: Είχαμε πει ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ερχόταν στην Κύπρο ασκώντας το δικό του ρόλο έτσι όπως αυτός καθορίζεται. Διότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζοντας το έδαφος για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ξεκαθαρίσαμε τους ρόλους και τα της διαδικασίας. Το γεγονός ότι αυτά τα ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξαρχής και συνεχώς τα υπενθυμίζουμε, συνεχώς τα θέτουμε μπροστά, αυτό μάς προφυλάσσει από προθέσεις που, ενδεχομένως, να υπάρχουν για να πάμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε επιδιαιτησία ή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έρθει ένα σχέδιο λύσης από έξω. Είναι αυτό που λέμε εμείς «κυπριακής ιδιοκτησίας» διαδικασία – που, δυστυχώς, κάποιοι εδώ στην Κύπρο το χλευάζουν – αλλά είναι αυτό που κλείνει και τις πόρτες στις προσπάθειες για επιδιαιτησία, στην προσπάθεια ή στις προθέσεις, ενδεχομένως, που μπορεί να υπάρχουν ή να προκύψουν για να επιβληθεί μια λύση, έχοντας υπόψη και τις πικρές εμπειρίες του 2004. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η κυπριακής ιδιοκτησίας λύση δεν σημαίνει ότι αφήνουμε απ’ έξω την Τουρκία ή το διεθνή παράγοντα. Ο καθένας με τις δικές του ευθύνες και το δικό του ρόλο.

Γ. Σελινόπουλος: Υπήρξε έμμεση αναγνώριση ή όχι;

Απάντηση: Ασφαλώς όχι.

Γ. Σελινόπουλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το συζήτησε με τον κ. Ταλάτ και γιατί δεν το καταδικάζει ξεκάθαρα;

Απάντηση: Όταν αναφέρομαι σε παγίδα που έγινε στον ΓΓ – η οποία τελικά κατέληξε μπούμερανγκ στους ίδιους - η λέξη παγίδα είναι πολύ δυνατή. Δεν στήνει κανείς παγίδα για καλό. Από κει και πέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πείσει όλους ότι αυτά που έχει να πει τα λέγει ευθαρσώς και πάντοτε εκεί που πρέπει να τα πει.

Σ. Παπαδόπουλος: Η επόμενη ημέρα φέρνει νέο γύρο συνομιλιών. Από πού ξεκινάμε;

Απάντηση: Θα απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Το έχω αναφέρει και προηγουμένως ότι, αναφορικά με τα ζητήματα των συγκλίσεων, αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει πλήρως τις πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου πέραν από την πολύ συνοπτική αναφορά στην οποία έχει προβεί τηλεφωνικώς προς τα κόμματα. Για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα αποφασίσουν οι δύο διαπραγματευτές οι οποίοι είναι και οι ιδιοκτήτες της διαδικασίας. Και γι΄ αυτό υπάρχει ενημέρωση, όπως και για τα θέματα που συζητούνται.

Γ. Γεωργιάδης: Ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Απάντηση: Το έχει πει και δημοσίως, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει πει δημοσίως, ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει και θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες.

Ν. Κουλέρμου: Υπάρχει αμφισβήτηση για το περιεχόμενο της προόδου και υπάρχουν επικρίσεις από Βουλευτές συνεργαζόμενων κομμάτων, από τους οποίους σε συγκέντρωση μάλιστα ακούστηκαν τοποθετήσεις υβριστικού περιεχομένου.

Απάντηση: Θα πρέπει να καταδικάσω με βδελυγμία το σύνθημα που ακούστηκε ξανά σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον κυκλικό κόμβο Κολοκασίδη, το οποίο είναι και υβριστικό τόσο προς το θεσμό του Προέδρου όσο και προς τον συγκεκριμένο Πρόεδρο, ο οποίος έχει μια ιστορία πίσω του που καταδεικνύει και τον πατριωτισμό του, τη συνέπειά του σε αρχές, τη θέλησή και τη βούλησή του για λύση, τη θέληση και βούλησή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτά τα συνθήματα έχουν ξανακουστεί με Βουλευτές παρόντες και θεωρώ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, πρώτα από όλα οι Βουλευτές, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει ευθαρσώς να διαχωρίσουν τη θέση τους, όπως και τα κόμματα των οποίων οι Βουλευτές βρίσκονταν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ένας συγκεκριμένος Βουλευτής, μπροστά σε κάμερα, μάλιστα, έχει εκστομίσει αυτή την κατηγορία, την προσβολή και την ύβρη εις βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον καλώ να απολογηθεί.

Σ. Παπαδόπουλος: Την ίδια ώρα καταδικάζεται τις αντικατοχικές εκδηλώσεις;

Απάντηση: Όχι βεβαίως. Οι αντικατοχικές εκδηλώσεις να γίνονται. Οι εκδηλώσεις για την έκφραση της όποιας θέσης, άποψης και των διαθέσεων του καθενός, είμαστε δημοκρατία, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Όμως, η δημοκρατία έχει και τα όρια της. Όταν αρχίσουμε να κατηγορούμαστε ότι δεν είμαστε πατριώτες, ότι θα ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας, ότι ξεπουλούμε την πατρίδα μας, ότι είμαστε προδότες, αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό είναι ένας ολοκληρωτισμός από την ανάποδη. Η ελευθερία έκφρασης δεν επιτρέπει την εκστόμιση τέτοιων κατηγοριών που είναι και ανεδαφικές και ασύστολες. Έχουμε ως χώρα ζήσει τραγωδίες από τέτοιες συνθήκες, όπου κάποιοι προσπαθούν να μειώσουν τον πατριωτισμό κάποιων θεωρώντας ότι ανεβάζουν το δικό τους πατριωτισμό. Είναι γι΄ αυτό που έχουν καθήκον όλοι όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία, να υπερασπιστούν και θεσμούς αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε όλους μας ανεξάρτητα από τις απόψεις και τις θέσεις.

Γ. Σελινόπουλος: Ο κ. Ομήρου είπε σήμερα ότι από τις αναφορές για σημαντική πρόοδο, η τουρκοκυπριακή πλευρά κατοχυρώνει την πρόνοια για την εκ περιτροπής προεδρία.

Απάντηση: Έχω πει προχθές ότι βήματα σύγκλισης έχουν γίνει. Αυτά τα βήματα συνιστούν πρόοδο. Αν είναι μικρή ή μεγάλη αυτή η πρόοδος, ας αφεθεί στα κόμματα να το πουν όταν θα ενημερωθούν και στο Εθνικό Συμβούλιο. Οι ίδιοι από τη μια δηλώνουν ότι δεν έχουν επαρκή ενημέρωση και από την άλλη καταλήγουν σε συμπεράσματα και τοποθετήσεις πριν ενημερωθούν, όταν γνωρίζουν ότι είναι πρόθεση και απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τους ενημερώσει στο Εθνικό Συμβούλιο. Ας δείξουν, επιτέλους, και λίγη υπομονή για να συζητούμε και να διαφωνούμε, αν θέλετε, πάνω σε πραγματικά θέματα.

Γ. Γεωργιάδης: Πότε θα δει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους κ.κ. Καρογιάν και Ομήρου;

Απάντηση: Υπήρξε μια ανατροπή στον προγραμματισμό ένεκα και της καθόδου του ΓΓ και της προέκτασης των εντατικών. Εντός των ημερών θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τόσο τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όσο και τη συνάντηση του Προέδρου με τους ηγέτες των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση.

Σ. Παπαδόπουλος: Η θέση ότι υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο που έχουμε καταθέσει στο τραπέζι δεν είναι οριστική;

Απάντηση: Η θέση μας είναι εκεί. Έχω μιλήσει για τις συγκλίσεις και την πρόοδο, επειδή έχει εξάξει ένα συμπέρασμα ο κ. Ομήρου. Η θέση μας είναι ότι ας αναμένουν τα κόμματα να ενημερωθούν και από κει και πέρα ο καθένας να πει τις θέσεις του επί της προόδου και για το τί έχουμε συμφωνήσει και για το πού έχουμε συγκλίσεις. Η θέση μας, όμως, είναι εκεί.