2/2/10

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον ΓΓ την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον ΓΓ την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης
Την ενόχληση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε για μισή ώρα με τον κ. Μπαν στο Προεδρικό Μέγαρο.



Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες τους.

Η συνάντηση άρχισε στις 13.35 και έληξε στις 14.35.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον ΓΓ την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης για ''αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί'' στο πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο και συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της συνάντησης του με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα κι όχι στην οικία του Τ/κ ηγέτη.

Αυτό εξηγεί και τη διευκρινιστική σύντομη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ - απάντηση που προέρχεται από τον Μπαν Γκι-μουν - που έγινε μετά την ολοκλήρωση συνάντησης Μπαν-Χριστόφια και στην οποία αναφέρεται σε τρία βασικά σημεία.

Το πρώτο είναι ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήταν υπό την ιδιότητα του ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας και τρίτο πως ο χώρος της συνάντησης δεν έχει πολιτική σημασία.

Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη δεν ήταν ενήμερα για το χώρο συνάντησης και πως αυτό έγινε μόλις την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά από την τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τους οποίους είχε σχετική διαβούλευση για το θέμα που προέκυψε.







ΚΥΠΕ