4/2/10

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

04/02/2010
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επεκτείνεται ο θεσμός του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). Αυτό αποτελεί και υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενίσχυση και επέκταση του θεσμού των ΚΕΠ, ο οποίος αποδεικνύεται πολύ πετυχημένος. Η απόφαση αφορά στη δημιουργία άλλων τεσσάρων ΚΕΠ.

Το πρώτο Κέντρο θα δημιουργηθεί στην Πάφο πολύ σύντομα, εντός Φεβρουαρίου. Το δεύτερο Κέντρο θα δημιουργηθεί στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου το πρώτο εξάμηνο του 2010, το τρίτο Κέντρο θα δημιουργηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2010 στη Λάρνακα – είναι το δεύτερο που θα λειτουργεί στη Λάρνακα – και το τέταρτο θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία το πρώτο εξάμηνο του 2011. Θα είναι, επίσης, το δεύτερο Κέντρο που θα λειτουργεί στη Λευκωσία.

Το ΚΕΠ στην Πάφο θα στελεχωθεί με απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων από άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου. Σήμερα λειτουργούν συνολικά πέντε ΚΕΠ που προσφέρουν, περίπου, 70 δημόσιες υπηρεσίες που υπάγονται σε διάφορα Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων, Υπηρεσίες από το Υπουργείο Υγείας, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κ.ά.

Από την έναρξη του θεσμού μέχρι το 2009, εξυπηρετήθηκαν από τα ΚΕΠ 1.238.509 πολίτες και, μέσω τηλεφώνου, εξυπηρετήθηκαν 776.212 πολίτες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, την παροχή βοήθειας προς την Αϊτή. Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση έχει, ήδη, εξαγγείλει οικονομική βοήθεια στην Αϊτή ύψους 100 χιλιάδων ευρώ. Τώρα, επιπρόσθετα με αυτή τη βοήθεια, προγραμματίζουμε την αποστολή βοήθειας σε διάφορα είδη, όπως σκηνές, ξηρά τροφή, ορρούς, κονσερβοποιημένο κρέας, χρηματικής αξίας ύψους 122 χιλιάδων ευρώ».

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Θα μειωθούν οι μισθοί των αξιωματούχων του κράτους, όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών;

Απάντηση: Να κάνουμε λίγη υπομονή και, όταν θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, θα την ανακοινώσουμε και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Ερώτηση: Για τα μέτρα φορολόγησης τί γίνεται;

Απάντηση: Διεξάγεται τώρα μια συζήτηση, ο Υπουργός Οικονομικών έχει θέσει κάποιες σκέψεις και προτάσεις στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και, όπως έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση, πάνω σε αυτές τις προτάσεις εργάζεται, θα τις συγκεκριμενοποιήσει και θα συζητήσουμε εκ νέου με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους τις διάφορες πολιτικές που η Κυβέρνηση θα προτείνει και θα υλοποιήσει με σκοπό να αντιμετωπίσουμε, ασφαλώς, και την οικονομική κρίση και για να προβούμε σε εξοικονομήσεις χωρίς, όμως, να κάνουμε περικοπές στην αναπτυξιακή και την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Ερώτηση: O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα εκδώσει ένα είδος σχεδίου για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Τί εννοεί με αυτό ο Γενικός Γραμματέας;

Απάντηση: Εννοεί το ζήτημα που αφορά στις επόμενες συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Ερώτηση: Μετά την ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, θα μπορεί και ο κόσμος να ενημερωθεί πού υπήρξαν συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης;

Απάντηση: Να περιμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αυτό θα ήταν φρόνιμο. Όπως έχουμε πει εδώ και αρκετές μέρες, στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει πλήρως και θα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις επί των εξελίξεων στο Κυπριακό και, ασφαλώς, και για τις διαπραγματεύσεις.

Ερώτηση: Θα ενημερωθεί ο κόσμος;

Απάντηση: Αυτό θα το δούμε.

Ερώτηση: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Ταλάτ επέμενε να αναφερθούν στο κοινό ανακοινωθέν οι συγκλίσεις.

Απάντηση: Είχαμε συμφωνήσει το κοινό ανακοινωθέν και δεν γίνεται την τελευταία στιγμή να τίθενται κάποια ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να συζητηθούν κιόλας ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι συγκλίσεις είναι εκεί. Θα ενημερωθούν αύριο ενδελεχώς και εκτενώς οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν μια πρώτη αδρομερή ενημέρωση από τηλεφώνου, αλλά χρειάζεται η συζήτηση και η επεξήγηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ερώτηση: Δεν θα τους πει, δηλαδή, κάτι καινούργιο ο Πρόεδρος; Άρα, δεν θα εκπλαγούν ευχάριστα.

Απάντηση: Να περιμένουμε αύριο την ενημέρωση και θα σας πουν οι πολιτικοί αρχηγοί αν έχουν εκπλαγεί ευχάριστα ή δυσάρεστα ή άλλως πως.

Ερώτηση: Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει προσέγγιση των τουρκικών προτάσεων και δεν ανακοινώθηκαν αυτές οι συγκλίσεις για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Απάντηση: Ο κ. Ταλάτ δεν λέγει την αλήθεια. Αυτή είναι η απάντησή μου προς τον κ. Ταλάτ και θα ήταν καλό, όταν κάνουμε δηλώσεις, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.