4/2/10

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στα εγκαίνια της Έκθεσης «Γαστρονομία-Γαστρογνωσία», στη Λευκωσία
04/02/2010

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να εγκαινιάσω την έκθεση «Γαστρονομία – Γαστρογνωσία», μια πολύ ενδιαφέρουσα, λόγω αντικειμένου, και καθόλα άρτια διοργανωμένη εκδήλωση που σκοπό έχει την παρουσίαση των τελευταίων δημιουργιών, προϊόντων και υπηρεσιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών.

Η ποιότητα και η αναγνωρισιμότητα των κυπριακών προϊόντων, η υγιεινή παρασκευή τους και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους χαράζεται και υλοποιείται η πολιτική της Κυβέρνησης ώστε ο παραγωγικός κλάδος των τροφίμων και ποτών της χώρας μας να μεταβληθεί σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική βιομηχανία τροφίμων.

Η κυπριακή βιομηχανία τροφίμων και ποτών μπορεί να αντιστέκεται, με ιδιαίτερο δυναμισμό, παρουσιάζοντας θετικές προοπτικές, παρά τη γενικότερη οικονομική κρίση και παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό που υφίσταται. Παράλληλα αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της εγχώριας αγοράς με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του κλάδου για την οικονομία, εφαρμόζει διάφορα σχέδια και προγράμματα που στόχο έχουν την έμπρακτη ενίσχυση των παραγωγικών μονάδων του τόπου.

Διοργανώσεις όπως η «Γαστρονομία-Γαστρογνωσία» προωθούν εμπράκτως το στόχο όλων μας εφόσον αφενός συμβάλλουν στη δημιουργία ζωντάνιας και κινητικότητας στην αγορά και αφετέρου φέρνουν πιο κοντά τους επαγγελματίες των κλάδων με το ευρύ κοινό, σε έναν ενιαίο χώρο. Επίσης, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών επαφών και δραστηριοτήτων και στην προώθηση ντόπιων και ξένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Πέρα από την πολύ σημαντική εμπορική σημασία τους, οι πολλές και σημαντικές εξειδικευμένες εκθέσεις που διοργανώνονται σήμερα στη χώρα μας επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι η εξειδίκευση έχει πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας, με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, αναγνωρίζοντας την χρησιμότητα και την προσφορά του θεσμού αυτού, θα συνεχίσει να τον στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο.

Θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθηση μου ότι η έκθεση θα πετύχει τους στόχους και επιδιώξεις των διοργανωτών της, προσφέροντας τόσο στο κυπριακό καταναλωτικό κοινό όσο και στους ξένους επισκέπτες ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η κυπριακή παραγωγή στον πολύ σημαντικό κλάδο των τροφίμων και ποτών.

Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της έκθεσης, το Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αρτοποιών, την Ομοσπονδία Ζαχαροπλαστών Κύπρου και την εταιρεία Georgallis Fair & Easy Systems Ltd για την πραγματικά αξιόλογη και αξιέπαινη προσπάθεια τους και να ευχηθώ στους εκθέτες κάθε επιτυχία.