20/1/10

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν

20/01/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Μόνιμης Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών της Βουλής της Τσεχίας που πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Της αντιπροσωπίας ηγείται η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Sona Markova και σ’ αυτή συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος κ. Kosta Dimitrov και τα μέλη κα Vlasta Bohdalova και κ. Frantisek Laudat.



Ο κ. Καρογιάν και η κα Markova εξήραν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των κοινοβουλίων τους και εξέφρασαν την κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων αυτών. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του κυπριακού λαού προς το Κοινοβούλιο, την Κυβέρνηση και το λαό της Τσεχίας για τη στήριξη που παρέχουν, τηρώντας θέσεις αρχής, σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ενημερώνοντας την αντιπροσωπία για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Καρογιάν επαναβεβαίωσε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη λύσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.

Υπογραμμίζοντας το πνεύμα καλής θέλησης που χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε, ωστόσο, απαισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την απουσία προόδου στην εν εξελίξει διαδικασία λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκικής πλευράς η οποία, τόνισε, εκφεύγοντας σαφώς από το πλαίσιο που καθόρισε η διεθνής κοινότητα, εμμένει σε λύση συνομοσπονδίας επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση παρεμβατικών δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κλειδί για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, βρίσκεται στην Άγκυρα η οποία ελέγχει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι, δυστυχώς, η Τουρκία τηρεί αρνητική στάση, όπως καταδεικνύεται ιδιαίτερα και μετά την πρόσφατη κατάθεση των μαξιμαλιστικών προτάσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, χρειάζεται να ασκηθούν ουσιαστικές διεθνείς πιέσεις προς την Τουρκία για αλλαγή της στάσης της, αν πράγματι επιθυμείται η επίτευξη λύσης.

Η Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών του Τσεχικού Κοινοβουλίου κα Sona Markova επαναβεβαίωσε τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης, της Βουλής και του λαού της Τσεχίας στον κυπριακό λαό και στο δίκαιο αγώνα του για απελευθέρωση και επανένωση και επανέλαβε τη σταθερή και αμετάβλητη θέση της Τσεχικής Δημοκρατίας υπέρ της επικράτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Η κα Markova ανέφερε πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιθυμητή υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η χώρα αυτή θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου. Ανέφερε επίσης ότι όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να τοποθετηθεί πιο αυστηρά έναντι χωρών που παραβιάζουν τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας. Ευχήθηκε, τέλος, τη σύντομη εξεύρεση λύσης βασισμένης στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.