20/1/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Μάριου Καρογιάν
20/01/2010
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με την Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Μόνιμης Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών της Βουλής της Τσεχίας, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας ως ακολούθως:



Κληθείς να σχολιάσει την τελική απόφαση του Αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση του Μελέτη Αποστολίδη κατά του ζεύγους Charles και Linda Orams ο κ. Καρογιάν είπε: «Η απόφαση του Βρετανικού Εφετείου για την υπόθεση Αποστολίδη - Όραμς είναι πολύ σημαντική για μας όπως είναι και τα αποτελέσματα της. Μας δίνει πολλά εφόδια και ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δική μας φαρέτρα, τη νομική αλλά και την πολιτική, και αναμφίβολα θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλά νομικά αλλά και πολιτικά ερείσματα. Ενισχύει τις προσπάθειες μας αλλά ταυτόχρονα θωρακίζει ακόμη περισσότερο τις δικές μας θέσεις σε ό,τι αφορά ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, των ατομικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του προσφυγικού μας κόσμου. Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να εκτιμηθούν σωστά αυτά τα αποτελέσματα και θα πρέπει να αξιοποιηθούν με πολλή μεθοδικότητα και με πολλή προσοχή, έτσι που να προωθήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού.

Όταν επιμένουμε σε κάποιες θέσεις αρχών και από τη στιγμή που εμείς ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο, αργά ή γρήγορα αυτό το δίκαιο θα πρυτανεύσει. Είναι μια απόφαση σταθμός που έρχεται να συνδεθεί με πολλές άλλες σημαντικές αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων οι οποίες δίνουν όλα τα απαραίτητα όπλα στην πλευρά μας για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε».

Ερωτηθείς εάν οι θέσεις που υπέβαλε η δική μας πλευρά σε σχέση με το περιουσιακό πρέπει να αποσυρθούν εν όψει της απόφασης Αποστολίδη – Όραμς, ο κ. Καρογιάν απάντησε: «Σε ό,τι αφορά στις θέσεις που υπέβαλε η πλευρά μας σε σχέση με το περιουσιακό οφείλω να πω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, στηρίζονται σε αρχές, στηρίζονται σε αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και σε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο. Αναμφίβολα, αυτή η απόφαση πολλαπλασιάζει και ενισχύει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς και δίνει επίσης μια ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους εκτός Κύπρου αλλά και ιδιαίτερα στην τουρκική πλευρά που επιδιώκει να λυθεί το Κυπριακό παραβιάζοντας αρχές και δικαιώματα τα οποία είναι ήδη κατοχυρωμένα και από διεθνείς συμβάσεις και από δεδικασμένα ευρωπαϊκών δικαστηρίων και βέβαια μετά και από τη συγκεκριμένη αυτή απόφαση. Άρα, λοιπόν, θωρακίζει και ενισχύει ακόμη περισσότερο τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της πλευράς μας και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι εμείς δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε ούτε με παρανομίες ούτε και με καταστρατήγηση ατομικών δικαιωμάτων που έχει ο κάθε πολίτης».

Σε ερώτηση εάν η κατηγοριοποίηση των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι ξεπερασμένη μετά από την απόφαση Αποστολίδη – Όραμς, ο κ. Καρογιάν είπε: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Η κατηγοριοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από απογραφή των περιουσιών, ιδιαίτερα μετά το 1974. Θέλω να υπενθυμίσω ότι παρόμοια πρόταση για απογραφή των περιουσιών στα κατεχόμενα είχε γίνει και επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και βέβαια η τουρκική πλευρά διαφωνούσε. Έγινε τώρα μια προσπάθεια με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ να υπάρξει αυτή η απογραφή, δηλαδή το τι συμβαίνει με τις περιουσίες στα κατεχόμενα. Άλλο είναι η απογραφή και άλλο είναι να υπάρξουν διάφορα κριτήρια. Εμείς διαφωνούμε με τα κριτήρια τα οποία η τουρκική πλευρά ήθελε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα, ας το διαχωρίσουμε για να είμαστε σωστοί και να ενημερώνουμε σωστά. Η κατηγοριοποίηση στη δική μας αντίληψη, και μετά από την ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι απογραφή, καταγραφή των περιουσιών όπως είναι η κατάσταση τους σήμερα και έχουν τεθεί διάφορες κατηγορίες. Δεν μιλάμε όμως για κριτήρια. Τα κριτήρια είναι απαράδεκτα και δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση σε ό,τι αφορά κριτήρια που να αφορούν περιουσίες νομίμων ιδιοκτητών».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μέρους της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ για τα κυβερνητικά μέτρα που αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Καρογιάν είπε: «Θέλω να διαχωρίσω κάποια πράγματα ξεκινώντας από τα θέματα της οικονομίας. Εμείς τουλάχιστον επεξεργαζόμαστε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις εφικτές, ουσιαστικές που θα θέσουν τα πράγματα πάνω σε κάποια διαφορετική βάση. Εμείς θέλουμε η κυπριακή οικονομία να βγει ενισχυμένη, θέλουμε τα αποτελέσματα της κρίσης να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στον Κύπριο πολίτη και ευρύτερα στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι γι’ αυτό το λόγο λοιπόν που τις επόμενες μέρες εμείς θα επιδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πακέτο από προτάσεις και εισηγήσεις για το πώς βλέπουμε τα πράγματα να κινούνται, έτσι που πραγματικά να δοθούν κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η ανεργία και επιπρόσθετα να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας βγάλουν από αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά στα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στους μισθούς και στο κρατικό μισθολόγιο έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το δικό μας βάρος προκειμένου να υπάρξουν εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες, συγκεκριμένες και ουσιαστικές για να μπουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς αναμένουμε από την Κυβέρνηση να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε και εμείς τις δικές μας εισηγήσεις και προτάσεις. Κάναμε μια νύξη στον Υπουργό Οικονομικών πριν από λίγες μέρες και θα ακολουθήσουν και άλλες δικές μας εισηγήσεις και προτάσεις. Από εκεί πέρα, μέσα σε ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνες τις καλύτερες λύσεις που θα βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση του κρατικού μισθολογίου και ταυτόχρονα στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα βοηθήσουν το κράτος και την κοινωνία μας χωρίς δογματισμούς και στενά κομματικά συμφέροντα. Είναι καθήκον όλων μας να υποβάλουμε τέτοιες προτάσεις και να έχουμε τέτοια συμπεριφορά έτσι ώστε να προχωρούμε μπροστά και να υπηρετούμε τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Χατζηπέτρου εγώ δεν έχω υπόψη μου τέτοιου είδους στοιχεία, άρα δεν μπορώ ούτε να τα αξιολογήσω ούτε να τοποθετηθώ. Ο κ. Χατζηπέτρου για να τοποθετηθεί σημαίνει ότι κάτι έχει υπόψη του. Θα ήταν ενδιαφέρον αυτά τα πράγματα να δημοσιοποιηθούν για να ξέρει ο πολίτης τι γίνεται, πώς γίνεται και πώς τεκμηριώνεται. Δεν μπορώ ούτε να αμφισβητήσω ούτε να υιοθετήσω θέματα που δεν έχουν περιπέσει στην δική μου αντίληψη».