28/1/10

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή απονομής στον κ. Δημήτρη Πιερίδη του Βραβείου Πολιτισμού της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, στη Λευκωσία
28/01/2010
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.15 μ.μ.




Η απόδοση τιμών σε άτομα και φορείς που υπηρετούν τον πολιτισμό αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ωρίμανσης της κοινωνίας μας. Μαρτυρεί την αυξανόμενη συνειδητοποίηση απ' όλους μας της μεγάλης σημασίας του πολιτισμού στη ζωή μας αλλά και την ευθύνη όλων απέναντι στον πολιτισμό. Ένα βραβείο για υπηρεσίες προς τον πολιτισμό δεν είναι μόνο χρέος τιμής προς τον τιμώμενο. Είναι μια δημόσια δήλωση πίστης από όλους μας στη σημασία και αξία του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας ανάπτυξης. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα κτήρια, οι αρχαιότητες, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είναι περισσότερο η αίσθηση του ωραίου, του ανθρώπινου. Είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη, το περιβάλλον, την αρμονία της ίδιας της ζωής.

Για μας, το έχω πει και σε άλλες περιπτώσεις, ο πολιτισμός δεν είναι απλώς ένας ακόμη τομέας ευθύνης της κρατικής μηχανής. Η ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο μας κατέχει ξεχωριστή θέση στις προτεραιότητες μας. Η Κυβέρνηση μας προσπαθεί με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις να δώσει υπόσταση σε αυτή τη θέση αρχής. Προωθεί την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας για την πολιτιστική υποδομή, όπως και τη θεσμική αναδιοργάνωση των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων. Συνδέουμε αυτές τις προσπάθειες με την ταυτόχρονη ισχυρή ώθηση που προσπαθούμε να δώσουμε στην ανάπτυξη της παιδείας των νέων γενεών, μέσα από μια γενναία και αποφασιστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Θεωρούμε υποχρέωση μας την αποφασιστική αντιμετώπιση της κατακλυσμιαίας επέλασης της υποκουλτούρας αλλά και της έκπτωσης θεσμών, αρχών και αξιών με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις. Η παθητική και μοιρολατρική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου οδηγεί στη μοιραία εξάπλωση του και το ροκάνισμα κάθε στερεού υπόβαθρου ανάπτυξης και προόδου της κοινωνίας μας.


Οι δύο κοινότητες στον τόπο μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν και πρέπει να είναι περήφανες για τις πολιτισμικές τους καταβολές. Την ίδια όμως στιγμή είναι υποχρέωση όλων μας να εργαζόμαστε για την ανάδειξη εκείνων τον πολιτισμικών στοιχείων που μας ενώνουν.


Η διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, αλλά και οι ανοικτοί ορίζοντες για νέα σύγχρονη πολιτισμική ανάπτυξη θα είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας.


Αγαπητοί φίλοι,


Σκοπός της αποψινής σύναξης είναι να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές σε έναν άνθρωπο που με την επίπονη εργασία του και τη γενναιόδωρη προσφορά του στον πολιτισμό τιμά τον τόπο μας.


Μιλώντας ο ίδιος ο Δημήτρης Πιερίδης για τη ζωή και αναφερόμενος στη βιογραφία του που περιέλαβε στο βιβλίο του "Η Ζωή με Χιούμορ" ο Δημήτρης Πιερίδης είπε: «Θα επιθυμούσα μετά από πενήντα ή εκατό χρόνια, αν κάποιος ξεφύλλιζε τη βιογραφία μου, να σχημάτιζε την εικόνα ενός ανθρώπου που υπήρξε πραγματικά, μονάχα όταν μοιράστηκε τη ζωή του με τους άλλους».


Ο Δημήτρης Πιερίδης μοιράζεται τη ζωή του με όλους εμάς. Νοιώθουμε τυχεροί που στο συναπάντημα μας στη ζωή γίναμε φίλοι και μπορούμε να απολαμβάνουμε την τέχνη και τον πολιτισμό στους χώρους που αυτός δημιούργησε. Ως μουσειοπλάστης, έχει δημιουργήσει μια πλειάδα μουσείων στην Κύπρο και την Ελλάδα. Μάζευε γύρω του έργα και καλλιτέχνες, έφτιαξε μουσεία και χώρους πολιτιστικών συναντήσεων.


Το 1974 ίδρυσε το κοινωφελές Ίδρυμα Πιερίδη. Δημιούργησε μουσεία τέχνης, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, εξειδικευμένα μουσεία για τη θαλάσσια ζωή, για τη νεοελληνική χαρακτική, για την ιστορία και το μύθο των θαλασσών, εθνολογικό μουσείο και άλλους σημαντικούς και ενδιαφέροντες χώρους. Έχει δημιουργήσει, ο αγαπητός Δημητράκης Πιερίδης, με πολλή αγάπη και ζήλο, μια μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη. Αξίζει τον έπαινο και τις ευχαριστίες όλων μας και της Πολιτείας στο σύνολο της. Με πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Πιερίδη ο κυπριακός λαός είχε την ευκαιρία να απολαύσει κατά καιρούς έργα διάσημων καλλιτεχνών που το Ίδρυμα φιλοξένησε στην Κύπρο με δική του πρωτοβουλία.


Σήμερα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων τιμά τον Δημήτρη Πιερίδη με την απονομή του Βραβείου Πολιτισμού της Ομοσπονδίας. Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων για την απόφαση τους να θεσμοθετήσουν το Βραβείο Πολιτισμού, στα πλαίσια των 50 χρόνων δράσης της Ομοσπονδίας. Οι τιμές δεν ανήκουν μόνο στον τιμώμενο αλλά και σε όλους εκείνους που ξέρουν να τιμούν.


Σήμερα, μαζί με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, τιμούμε όλοι εμείς τον Δημήτρη Πιερίδη. Τον άνθρωπο που στο πρόσωπο του αναγνωρίζουμε ένα γενναιόδωρο μαχητή - υπερασπιστή της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα. Είμαστε πραγματικά συγκινημένοι αλλά ταυτόχρονα περήφανοι για τον συμπατριώτη μας, τον φίλο και συμπορευτή μας σε πολλούς δρόμους της ζωής.


Αγαπητέ φίλε Δημήτρη Πιερίδη,


Θέλω να εκφράσω την αγάπη και την εκτίμηση για όσα έχεις προσφέρει στον τόπο μας και τον πολιτισμό. Για τη σημαντική σου προσπάθεια για την υπεράσπιση του πολιτισμού και τον ακούραστο καθημερινό αγώνα σου να δίνεις απλόχερα στη μικρή μας Κύπρο μια θέση σημαντική στα διεθνή πολιτιστικά πράγματα. Οι κόποι σου έχουν αναγνωριστεί όχι μονάχα από την Κύπρο αλλά από την παγκόσμια κοινότητα. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι πολλές χώρες του κόσμου σε τίμησαν με ανώτερα και ανώτατα παράσημα και άλλες διακρίσεις.


Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσεις να προσφέρεις πολλά και στο μέλλον, με το ίδιο πάθος και με ακόμα πιο έντονη δημιουργική διάθεση.