28/1/10

Υιοθέτηση ψηφίσματος από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Υιοθέτηση ψηφίσματος από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, χθες
28/01/2010



Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας κατά την οποία υιοθετήθηκε ψήφισμα με 60 ψήφους υπέρ, 11 αποχές και καμία αρνητική ψήφο. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10-11 Φεβρουαρίου, στο Στρασβούργο.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια για την Τουρκία κα Ria Oomen-Ruijten παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Στην εισαγωγική τοποθέτησή της, η κα Oomen ανέφερε πως το κύριο μήνυμα από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι ότι έχει επιτευχθεί μεν πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αλλά ότι απομένουν ακόμη εμπόδια που θα πρέπει να υπερπηδηθούν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε συνοπτικά στα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης τονίζοντας πως το κλειδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων, περιλαμβανομένου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα νέο Σύνταγμα. Αυτό, είπε, θα αναγάγει την Τουρκία σε ένα ακμάζον και σύγχρονο κράτος.

Αναφορικά με την Κύπρο, σημείωσε ότι στην έκθεσή της εκφράζεται λύπη για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας γεγονός, που θα μπορούσε, πρόσθεσε, να αποτελέσει το κλειδί για τη θετική κατάληξη των συνομιλιών.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος έκρινε ότι η έκθεση είναι σκληρή για την Τουρκία, η κα Oomen απάντησε ως εξής:

«Αυτό που έπραξα τώρα και το οποίο έπραττα στο παρελθόν είναι να παρουσιάσω μια αντικειμενική έκθεση. Με κριτική, αν ήταν απαραίτητο, αλλά πάντοτε δίκαιη. Αυτό έπραξα και αυτή τη φορά. Είδατε πολλές τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι μπορούμε να επιλύσουμε το Κυπριακό στους επόμενους μήνες. Είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δυο κοινότητες στο νησί, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης είναι σημαντικό και για την Τουρκία και την ενταξιακή (της) διαδικασία. Αυτό το οποίο ζήτησα και έπραξα και την προηγούμενη φορά, είναι όπως γίνουν θετικά βήματα και από πλευράς της Τουρκίας. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, έχουμε ζητήσει και από τις γειτονικές χώρες και από άλλους εμπλεκόμενους να προβούν σε μια θετική αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων εάν αυτά προκύψουν».