29/9/23

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 3o Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού

 


Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 3o Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην τελετή έναρξης του 3ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Μελιού, που έχω θέσει υπό την αιγίδα μου και πραγματοποιείται στον πανέμορφο αυτό χώρο του Παλιού Λιμανιού της Λεμεσού. Μια εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες που είτε επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις για τη μέλισσα και τη μελισσοκομία, είτε απλά να συνδυάσουν τη γευστική απόλαυση των εδεσμάτων που προσφέρονται και τη διασκέδαση, με τη δημιουργία όμορφων αναμνήσεων και οικογενειακών στιγμών.

Σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο έκδηλες και η επισιτιστική κρίση άρχισε να μαστίζει διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο ρόλος της μέλισσας στην παραγωγή τροφίμων και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας γίνεται ζωτικός. Το ενδιαφέρον των Κύπριων νέων για ενασχόληση με τη μελισσοκομία και η μοναδικότητα του κυπριακού μελιού σε αρώματα και γεύσεις, λόγω της ποικιλόμορφης χλωρίδας του τόπου μας, αποτελούν πρόσθετους παράγοντες που υποχρεώνουν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να θέσει τη μελισσοκομία ως προτεραιότητα και να την εντάξει στην πολιτική του για στήριξη μέσω ενωσιακών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Βασικό εργαλείο στήριξης της μελισσοκομίας αποτελεί το Μελισσοκομικό Πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027, μέσω του οποίου πριμοδοτούνται δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης, με ύψος ενίσχυσης €340.000 ετησίως. Στήριξη δίνεται φυσικά και μέσω διαφόρων άλλων αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων καθώς και μέσω της κρατικής ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης, μειώνοντας το κόστος για την άσκηση νομαδικής μελισσοκομίας.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων συνεισφέρει σημαντικά όχι μόνο στην επιλογή των δράσεων που ενισχύονται, αλλά και στην υλοποίηση, ως ανάδοχος φορέας των δράσεων που αφορούν την κατάρτιση των μελισσοκόμων και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας. Με την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μελισσοκόμων και τους υπόλοιπους φορείς, προσβλέπουμε στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει για προστασία της μέλισσας και ανάπτυξη του τομέα της μελισσοκομίας.

Φίλες και φίλοι,