9/5/22

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Άνοια του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου ΙΘΑΚΗ στην Λευκωσία

 


Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Άνοια του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου ΙΘΑΚΗ στην Λευκωσία

Αγαπητή Κυρία Κουντούρη,

Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ και σας συγχαίρω για το μεγαλεπήβολο έργο που επιτελέσατε. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο χώρο ο οποίος θα στηρίξει και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας με άνοια.

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας,

Φίλη Αναστασία,

Αξιότιμε Υπαρχηγέ Αστυνομίας κύριε Δημητρίου,

Φίλοι Βουλευτές,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι εδώ για να χαιρετίσω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τη σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Άνοια του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου «ΙΘΑΚΗ» στην Λευκωσία.

Η δημιουργία του Κέντρου Ημέρας είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου, ο οποίος ιδρύθηκε στην Λεμεσό το 2011 με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, καθώς και την συνεχή στήριξη των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, ώστε να μπορούν να διατηρούν την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια τους σε όλα τα στάδια της νόσου.

Η δέσμευση του Συνδέσμου στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο, χαρακτηρίζει το όραμα και το πνεύμα του πολύπλευρου έργου της «ΙΘΑΚΗΣ».

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Κέντρου Ημέρας, αποτέλεσε ένα μεγαλεπήβολο στόχο για το Διοικητικό Συμβούλιου του Συνδέσμου, το οποίο μετά από μεθοδευμένη και οργανωμένη προσπάθεια κατόρθωσε να επιτύχει αυτόν το στόχο. Συγκέντρωσε τους κατάλληλους ανθρώπους, προκειμένου να παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα και ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και δημιούργησε τις κατάλληλες υποδομές στις οποίες παρέχονται υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες παρεμβάσεις.

Η ευαισθητοποίηση και η επιμόρφωση του κοινού για ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες των δράσεων του Συνδέσμου.

Η αντιμετώπιση της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου του Alzheimer είναι ένα μακρύ ταξίδι που ξεκινάει από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Ο ρόλος του Κέντρου Ημέρας είναι να είναι αρωγός στο ταξίδι της άνοιας, ώστε ο ασθενής και η οικογένεια του να πλαισιώνονται με την κατάλληλη φροντίδα.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο επίπονες μπορεί να είναι οι σταδιακές αλλαγές που φέρνει η νόσος στην λειτουργικότητα και την αυτονομία του ατόμου. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι προσαρμογή στις νέες συνθήκες της καθημερινότητας, τόσο για το ίδιο το άτομο με Άνοια, όσο και για την οικογένεια του.

 

Οι οικογένειες των ατόμων με Άνοια επωμίζονται το σημαντικό και συνάμα δύσκολο έργο της φροντίδας τους και είναι συχνά εκείνες που χρειάζονται υποστήριξη για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις δυσκολίες της νόσου.

Η φροντίδα των ατόμων με άνοια είναι σωματικά και ψυχικά απαιτητική, καθώς η ασθένεια πλήττει το άτομο στο σύνολο του, προκαλώντας πολλαπλές δυσκολίες.

Συναισθανόμαστε όλοι πόσο μοναχικό, αγχωτικό και δύσκολό μπορεί να είναι για έναν άνθρωπο να μην μπορεί να εκφραστεί, να αναγνωρίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα ή να εκτελέσει απλές καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και πόσο επώδυνο είναι για τους συγγενείς του, να βιώνουν μαζί του, αυτή την σταδιακή απώλεια του εαυτού.    

Η βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας ζωής είναι επομένως ο μέγιστος επιδιωκόμενος στόχος όλων των προγραμμάτων που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας και εθελοντές.

Τα προγράμματα του Κέντρου Ημέρας εστιάζουν στην ψυχοκοινωνική στήριξη, την διατήρηση της κοινωνικής συμμετοχής των ασθενών και την διαμόρφωση περιβαλλόντων φιλικών προς την Τρίτη Ηλικία.

Το Κράτος και το Υπουργείο Υγείας, επιδιώκει να συμμετέχει και να υποστηρίζει εθελοντικές δράσεις, αναγνωρίζοντας την σημασία και την σπουδαιότητα αυτών των συνεργασιών για την παροχή υπηρεσιών υγείας, που συμβάλλουν στην επίτευξη ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου για τους πολίτες όλων των ηλικιών.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΟΚΥπΥ και Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας) διαθέτει έναν Εργοθεραπευτή, οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Ημέρας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα άτομα με Άνοια.

Είναι προτεραιότητα μας η εξωστρέφεια και η συνεργασία με φορείς και οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών σε θέματα καθημερινής διαβίωσης, ευημερίας, εκπαίδευσης και την εξασφάλιση ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης, τόσο προς τα ίδια τα άτομα όσο και προς τις οικογένειές τους.

Είναι επομένως, ιδιαίτερη τιμή να χαιρετίζω τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας.

Εύχομαι τόσο στον Σύνδεσμο «Ιθάκη» όσο και στους  ανθρώπους που τον πλαισιώνουν να συνεχίσουν να προσφέρουν δυναμικά την πολύπλευρη βοήθεια στους ασθενείς και στους φροντιστές τους. Γνωρίζουμε ότι επιτελείτε ένα βαθύτατα ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο με σεβασμό και όραμα για την φροντίδα των ευάλωτων συνανθρώπων μας  με Άνοια και των οικογενειών τους.

Σας διαβεβαιώνω, ότι το Κράτος έχοντας οδηγό, ακριβώς τις ίδιες αξίες, θα στηρίξει την αξιόλογη προσπάθεια σας και το έργο σας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κατάφεραν να βρίσκονται μαζί μας στην σημερινή εκδήλωση. Καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας.