20/12/21

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τον Αγώνα Επίδειξης Ενοποιημένου Ποδοσφαίρου για Άτομα με Οπτική Αναπηρία και Μη στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Μπάλα για Όλους»

 


Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για τον Αγώνα Επίδειξης Ενοποιημένου Ποδοσφαίρου για Άτομα με Οπτική Αναπηρία και Μη στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Μπάλα για Όλους»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σε δηλώσεις μετά το πέρας του αγώνα Επίδειξης Ενοποιημένου Ποδοσφαίρου για Άτομα με Οπτική Αναπηρία και Μη, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Μπάλα για Όλους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνονται στις σχολικές μονάδες για τον μήνα ενσυναίσθησης για τα άτομα με αναπηρία, διοργανώσαμε αυτόν τον αγώνα για να μπορέσουμε να καταλάβουμε όλοι πώς είναι να μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο όταν έχεις οπτική αναπηρία, αλλά και για να καταλάβουμε επίσης πώς μπορούν τα παιδιά με οπτική αναπηρία να χαρούν, έστω με δυσκολίες το ποδόσφαιρο.

Ο αγώνας έγινε με τις προδιαγραφές του παραολυμπιακού ποδοσφαίρου. Όσοι έχουν συμμετάσχει χωρίς πρόβλημα όρασης -και είχα κι εγώ την εμπειρία- παίζουν με μάσκα και έτσι είμαστε όλοι σε ίση μοίρα, δηλαδή χωρίς οπτική επαφή. Ακούγοντας απλώς τον ήχο από τα κουδούνια της μπάλας και κάποιες οδηγίες για να προσανατολιστούμε.

Όσοι εκ των συμμετεχόντων δεν έχουν οπτική αναπηρία, κατάλαβαν πόσο δύσκολο είναι το να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο αγώνα. Λειτουργείς σε αυτόν τον αγώνα με την ακοή, με τις οδηγίες δηλαδή που ακούς και με το κουδούνισμα της μπάλας. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο και πιστεύω ότι αυτές τις μέρες που πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι το πιο ωραίο μήνυμα. Ένα μήνυμα συνεργασίας, αγάπης και  προσπάθειας όλων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αλληλέγγυα και με αλληλοσεβασμό.

Θέλω να συγχαρώ όσους/ες εργάστηκαν για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν ήταν απλό, να προετοιμάσουν τα παιδιά των Αθλητικών Σχολείων που συμμετείχαν μαζί με τα παιδιά που έχουν οπτική αναπηρία σε αυτόν τον αγώνα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Γυμνάσιο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο Πλατύ Αγλαντζιάς, αλλά και τη Σχολή Τυφλών. Βεβαίως έχουμε εκπληρώσει σήμερα μια υπόσχεση που δόθηκε τον Σεπτέμβριο στον Γιώργο που είχε εισηγηθεί να γίνει ποδοσφαιρικός αγώνας τυφλών. Από τούδε και στο εξής θα πρέπει να εργαστούμε για να γίνουν τέτοιοι αγώνες και σε άλλα σχολεία σε όλη την Κύπρο, ούτως ώστε να καταλάβουν τα παιδιά, να νιώσουν τι σημαίνει να έχεις οπτική αναπηρία. Αλλά να συνειδητοποιήσουν κιόλας ότι η όποια αναπηρία δεν σημαίνει μοιρολατρικά περιθώριο. Μπορούμε, αντίθετα, να κάνουμε πράγματα. Επιδίωξή μας είναι να κάνουμε κι ένα τουρνουά τέτοιων ποδοσφαιρικών αγώνων με συμμετοχή παιδιών με αναπηρία και άλλων παιδιών».