6/10/20

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον εκπρόσωπο της Λιβανικής Κυβέρνησης Στρατηγό Abbas Ibrahim


 

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον εκπρόσωπο της Λιβανικής Κυβέρνησης Στρατηγό Abbas Ibrahim

Ο Υπουργός Εσωτερικών υποδέχθηκε σήμερα τον Στρατηγό Abbas Ibrahim Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης του Λιβανικού Υπουργείου Εσωτερικών και την συνοδεία του, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης. Τους Λιβάνιους αξιωματούχους συνόδευε η πρέσβειρα του Λιβάνου στη Κύπρο κα Claude El Hajal.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα στο Υπουργείο Εσωτερικών και σ’ αυτή έγινε ανασκόπηση διμερών θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε την συμπάθεια και την στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του ιδίου, στον Λιβανικό λαό για την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ επαναβεβαίωσε την συμπαράσταση του κυπριακού λαού στους γείτονες Λιβάνιους.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκε και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με έμφαση τις τελευταίες αφίξεις δια θαλάσσης από τον Λίβανο προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Λίβανος και Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών του 2002 αλλά και του σχετικού πρωτοκόλλου που καταπιάνεται και με τη λαθρομετανάστευση. 

Συμφωνήθηκε επίσης ότι τα δύο κράτη θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους, πάντα μέσα στο πλαίσιο που το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, για αποτροπή των παράνομων αφίξεων, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η βοήθεια και συνδρομή της FRONTEX προς τον σκοπό αυτό.

Στη συνάντηση από κυπριακής πλευράς τον ΥΠΕΣ πλαισίωναν ο Αρχηγός της Αστυνομίας, οι επικεφαλής της ΥΑΜ και της Λιμενικής Αστυνομίας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ και υπηρεσιακοί παράγοντες.