16/9/20

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΚΑΦ



 

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΚΑΦ

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ την φετινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας, που ομολογουμένως πραγματοποιείται υπό πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, που οδήγησαν όλα τα κράτη παγκόσμια, σε αναπροσαρμογή της καθημερινότητάς μας, με επιπτώσεις κυρίως σε ομάδες ασθενών, που όντας πιο ευάλωτοι, χρειάζεται να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να συμβαδίσουν με τις νέες συνθήκες.

Η προσπάθειά μας όλους αυτούς τους μήνες ήταν επίπονη και πρωταρχικό μέλημά μας υπήρξε η διασφάλιση της υγείας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μεταξύ αυτών και οι καρκινοπαθείς, κάνοντας όλες τις ενέργειες, ώστε να μην παρεμποδιστεί η πρόσβασή τους στις απαιτούμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

Αναγνωρίζοντας ότι ο ΠΑΣΥΚΑΦ καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας λειτούργησε επικουρικά και ανακουφιστικά για τους ασθενείς με καρκίνο και σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε στην άμεση επίλυση διαφόρων δυσκολιών που προέκυψαν, αλλά και λόγω του οικονομικού πλήγματος που δέχθηκε ο Σύνδεσμος, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε, ως κρατική ενίσχυση, ποσό ύψους 500 χιλιάδων ευρώ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση προς όφελος των ασθενών.

Παράλληλα, θέλοντας να διασφαλίσουμε ότι καθ’ όλη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων οι ασθενείς με καρκίνο είχαν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, συμπεριλάβαμε την ομάδα των καρκινοπαθών στα άτομα με δικαίωμα διενέργειας δωρεάν εργαστηριακής εξέτασης για κορωνοϊό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας με παραπομπή από τον θεράποντα ιατρό τους πριν την εισαγωγή τους για θεραπεία.

Κυρίες και Κύριοι,

Όντας πλήρως εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έθεσε εξ αρχής ψηλά στην ατζέντα της την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε στην αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, με την εισαγωγή ρηξικέλευθων δομών, όπως είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Καρκίνου, με στόχο να αποτελέσει τον εθνικό συντονιστή όλων των πυλώνων της Στρατηγικής για μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Επιπλέον, μέσα από τις διάφορες ενέργειες επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε το κάθε περιστατικό καρκίνου εξατομικεύοντας τα πρωτόκολλα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Προς επίτευξη των στόχων μας, εργαζόμαστε παράλληλα και με πλήρη σύμπνοια με τον ΠΑΣΥΚΑΦ, ώστε να πετύχουμε το ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από την ολιστική αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς με βάση τις ανάγκες του.

Αγαπητοί φίλοι,

Μεσούσης της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν στην έναρξη της 2ης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, χωρίς ωστόσο την ένταξη όλων των υπηρεσιών, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούσαν.

Παρόλα αυτά, διαφυλάξαμε ότι οι καρκινοπαθείς συμπολίτες θα λάμβαναν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονταν, ακολουθώντας τη διαδικασία που ίσχυε και προηγουμένως. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, από την 1η Σεπτεμβρίου οι ογκολογικές υπηρεσίες εντάχθηκαν στο Γενικό Σύστημα Υγείας, διασφαλίζοντας την άμεση και ίση πρόσβαση των καρκινοπαθών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της παροχής υπηρεσιών αποθεραπείας και αποκατάστασης για τους χρόνιους πάσχοντες, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, προωθείται η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Φίλες και φίλοι,

Ο καρκίνος δεν επιφέρει μόνο σωματική ταλαιπωρία, αλλά και ψυχοκοινωνική. Οι επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που καλούνται να επιλύσουν οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικείοι τους, είναι πολλές φορές δυσβάσταχτες. Η εξασφάλιση και η προσφορά όλου του φάσματος των υπηρεσιών είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους καρκινοπαθείς μας. Η συνεισφορά του ΠΑΣΥΚΑΦ, ιδιαίτερα μέσα από τα διάφορα προγράμματα επανένταξης που προσφέρει, αλλά και με τη συνεχή προσφορά υποστηρικτικής φροντίδας προς τους ασθενείς και τους οικείους τους, είναι το κομμάτι του παζλ που ενισχύει τις δράσεις του Υπουργείου.  

Με τη σημερινή μου παρουσία, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του Κράτους και τη δική μου προσωπικά προς όλους εσάς που, αν και συχνά οι συνθήκες είναι δύσκολες, παραμένετε σταθερά στο πλευρό των καρκινοπαθών συμπολιτών μας και αναζητάτε διαρκώς τις καλύτερες δυνατές επιλογές για απάμβλυνση των προβλημάτων.

Με αυτά τα λίγα λόγια, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και να ευχηθώ καλή δύναμη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέξετε σήμερα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συνεργασία του Συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να είναι αγαστή με επίκεντρο την ευημερία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας.