14/1/20

Μαθητές του Δημοτικού Αθηαίνου συνεργάζονται για το περιβάλλον και την κοινωνική ένταξη

Μαθητές του Δημοτικού Αθηαίνου συνεργάζονται για το περιβάλλον και την κοινωνική ένταξη


Φιλοξένησαν στο σχολείο τους ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου και φύτευσαν μαζί δέντρα

Μια πρωτότυπη εκδήλωση που στόχευε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Αθηαίνου.
Οι μαθητές του Δημοτικού, με τη συμμετοχή δεκαέξι ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου που φιλοξενούνται στην Κύπρο, δενδροφύτευσαν την καινούρια αυλή του Σχολείου τους, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, της Αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, κας Katja Saha,του Δημάρχου Αθηαίνου, κ. Κυριάκου Καρεκλά, και της κύπριας μουσικού Αλέξιας Βασιλείου, η οποία είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της εν λόγω εκδήλωσης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος “Re-bE”.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Καδής τόνισε πως η σημερινή εκδήλωση δεν ήταν μόνο εκδήλωση δενδροφύτευσης, αλλά έδωσε την ευκαιρία στα φιλοξενούμενα παιδιά να μοιραστούν την εμπειρία και τη χαρά να φυτέψουν ένα δέντρο μαζί με φίλους και να συμμετάσχουν σε μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, που σε κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν στο δικό τους σχολείο, στη χώρα τους.  «Ταυτόχρονα, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του Σχολείου να γνωρίσουν και να αποδεχτούν την ετερότητα και την ποικιλομορφία και όλοι μαζί να συνεργαστούν για έναν πιο πράσινο πλανήτη», ανέφερε ο Υπουργός. «Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, που συνδυάζουν την αύξηση του πρασίνου με την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς των παιδιών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε ο κ. Καδής.
Η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κα Katja Saha, σημείωσε ότι προγράμματα όπως το“Re-bE” και δραστηριότητες όπως η σημερινή, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της απογοήτευσης, της ανασφάλειας και της μοναξιάς που αισθάνονται τα περισσότερα παιδιά πρόσφυγες.  Παράλληλα, τόνισε, πως συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων, ενισχύουν την ανθεκτικότητα των προσφύγων και συμβάλλουν στη διατήρηση της ειρήνης. «Τέτοιες πράξεις αλληλεγγύης μας εμπνέουν και αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν και να ευημερήσουν μαζί» ανέφερε και κατέληξε καλώντας τον καθένα να στηρίξει με το δικό του τρόπο τους πρόσφυγες: «Ας  συνεργαστούμε ώστε να δώσουμε φωνή στους πρόσφυγες, να καταπολεμήσουμε τη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το φόβο».
Τόσο ο κ. Καδής, όσο και η κα Saha συνεχάρησαν την Αλέξια για την πρωτοβουλία της και εξήραν το καινοτόμο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “Re-bE”, το οποίο βοηθά τα ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και να ελπίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Η πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης στηρίχτηκε στη συνέργεια των τριών προγραμμάτων που δημιούργησε η κύπρια μουσικός.  Πρόκειται για τα Προγράμματα Re-bE Σχολεία, Re-bE Περιβάλλον και Re-bE Κοινωνική Ένταξη και Ενσωμάτωση. Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, η Αλέξια συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον σχεδιασμό Προγραμμάτων και βιωματικών εργαστηρίων για ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου.
Τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο προαύλιο του Σχολείου, παρείχε το Τμήμα Δασών στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυτεύω για το κλίμα», ενώ λειτουργοί του Τμήματος βοήθησαν τα παιδιά με την τεχνογνωσία τους, για την επιτυχή υλοποίηση της δενδροφύτευσης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού.