16/1/20

Στην Αίγυπτο για επαφές με ομολόγους του από χώρες που συγκροτούν το EastMed Gas Forum μεταβαίνει ο Υπουργός Ενέργειας

Στην Αίγυπτο για επαφές με ομολόγους του από χώρες που συγκροτούν το EastMed Gas Forum μεταβαίνει ο Υπουργός Ενέργειας

Για την Αίγυπτο αναχωρεί απόψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης για να συμμετάσχει στις συναντήσεις με τους ομολόγους του από τις χώρες που συγκροτούν το EastMed Gas Forum. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με εξουσιοδότησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία να διαπραγματευτούμε το καταστατικό για τη μετατροπή του East Med Gas Forum σε διεθνή οργανισμό.
Απόψε μεταβαίνω στην Αίγυπτο για συναντήσεις που θα γίνουν αύριο στις οποίες θα συμμετέχουν και οι επτά χώρες που συγκροτούν το  EastMed Gas Forum.
Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η συνομολόγηση και ολοκλήρωση του καταστατικού, το οποίο, αφού ολοκληρωθεί, θα πρέπει να αποσταλεί και στην ΕΕ για τα δικά της σχόλια, εφόσον οι τρεις από τις επτά χώρες είναι και μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία)».
Πρόσθεσε ότι τις εργασίες του αυριανού φόρουμ θα παρουσιαστεί η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία καταπιάνεται με τις επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
«Υπενθυμίζω ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του του East Med Gas Forum είναι ακριβώς η δημιουργία μιας πλατφόρμας ενεργειακού διαλόγου, μεταξύ των χωρών, είτε αυτοί είναι παραγωγοί είτε διακομιστές είτε καταναλωτές, για να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο κ. Υπουργός.
Ερωτηθείς είπε ότι οι τεχνικές συζητήσεις ήδη έχουν αρχίσει στην Αίγυπτο από σήμερα, και ότι οι αυριανές συζητήσεις θα είναι πολιτικές με τη συμμετοχή των επτά αρμόδιων Υπουργών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απάντησε «αναπόφευκτα, αφού είναι και πολιτική η διάσταση και θα συζητηθεί και το τι συμβαίνει στην περιοχή μας».
Ερωτηθείς για την αναμενόμενη γεώτρηση από την κοινοπραξία EΝΙ/TΟΤΑL περί τα τέλη Φεβρουαρίου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλωτό γεωτρύπανο που έχουν μισθώσει λόγω των καιρικών συνθηκών και κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, όπου και επιχειρεί τώρα το γεωτρύπανο, δεν επιθυμεί να αναφερθεί σε ημερομηνίες, «μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει η ακριβής αναχώρησή του από την Αίγυπτο. Μετά την Αίγυπτο θα ακολουθήσει ο Λίβανος και ακολούθως η κυπριακή ΑΟΖ», είπε.