11/4/10

Εμείς θέλουμε μέσα από το διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ, όπως και με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και με τα κόμματα, να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που βρίσκονται μπροστά μας ενόψει του Προγράμματος Σταθερότητας και ενόψει της προσπάθειας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν».

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 
 11/04/2010 
 Η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τον Ντερβίς Καβάζογλου και τον Κώστα Μισιαούλη, που πραγματοποιήθηκαν στο Δάλι. Κληθείς να πει πόσο επιτυχημένες μπορεί να είναι οι προσπάθειες που διεξάγονται για επίτευξη συναίνεσης μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Στεφάνου είπε: 


«Εμείς θέλουμε μέσα από το διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ, όπως και με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και με τα κόμματα, να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που βρίσκονται μπροστά μας ενόψει του Προγράμματος Σταθερότητας και ενόψει της προσπάθειας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν». Ερωτηθείς πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη συναίνεσης έχοντας υπόψη και τις δηλώσεις από πλευράς αντιπολίτευσης για το θέμα, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όταν κάνεις διάλογο, ο καθένας φέρνει τις δικές του ιδέες και σκέψεις. Έχει απευθυνθεί εκ νέου πρόσκληση προς όλα τα κόμματα περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Ας φέρει τις προτάσεις του ο ΔΗΣΥ για να τις συζητήσουμε. Έχουμε και εμείς τις προτάσεις μας, και μάλιστα σοβαρές προτάσεις, και για αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, που αποτελεί πληγή για τα οικονομικά της Κύπρου.

Έχουμε διαμορφώσει πακέτο 22 μέτρων που θέλουμε να τα συζητήσουμε και θα τα συζητήσουμε εντός και εκτός Βουλής, και με τους κοινωνικούς εταίρους. Υπάρχει το θέμα της στόχευσης των κοινωνικών παροχών για την οποία όλοι μιλούν και εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το διάλογο.

Υπάρχουν τα ζητήματα της τόνωσης της ανάπτυξης και της προσπάθειας που όλοι πρέπει να καταβάλουν έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα». Κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες ότι μέρος των κεφαλαίων που φεύγουν από την Ελλάδα έρχονται στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό έχει ξανατεθεί και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι. Απ' εκεί και πέρα είναι ένα θέμα που συνεχώς η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει λόγω και των προβλημάτων της οικονομίας που αντιμετωπίζει».
Ερωτηθείς για το έγγραφο από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε σχετική πληροφόρηση από τις 11 Δεκεμβρίου 2009 για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πρώτα από όλα η ίδια η Μόνιμη Αντιπροσωπεία δεν είχε ενημέρωση».

Πρόσθεσε ότι αυτό αναφέρει η ίδια η Μόνιμη Αντιπροσωπεία. «Δεν είχαμε πληροφόρηση επί του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν αποκαλύφθηκε το θέμα, μάς είπε ότι έγινε διαδικασία στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει για τη συναπόφαση. Εμείς το θέμα το αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας της Κυβέρνησης και των κομμάτων, έχοντας και πολιτικά και νομικά επιχειρήματα στα χέρια μας», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό που λέγεται είναι πως βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση των κανονισμών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτό έχουν επικαλεστεί, ότι τα διάφορα εκκρεμούντα ζητήματα θα πρέπει να σταλούν και για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της συναπόφασης του Ευρωκοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εμείς, με πολλή προσοχή και αποφασιστικότητα, εργαζόμαστε σε συνεννόηση και συντονισμό με τους Ευρωβουλευτές μας όλων των κομμάτων, και τα κόμματα εδώ στην Κύπρο διότι θα αξιοποιήσουμε και αξιοποιούμε τις σχέσεις που έχουν τα κόμματα με τις αντίστοιχες ομάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει έρευνα για το θέμα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Είναι ζήτημα που αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι δεν είχε πληροφορηθεί η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, θα πρέπει να δούμε και το έγγραφο».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του, ο κ. Στεφάνου είπε: «Τούτη την ώρα μια βδομάδα πριν τις παράνομες εκλογές, αντιλαμβάνεστε τί μπορεί να λέγεται και το τί δεν πρέπει να λέγεται». Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κάθοδο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου σημείωσε:

«Με την Ελλάδα ανέκαθεν και διαχρονικά υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός και πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεργασία και ο συντονισμός
Η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κρίσιμη φάση του Κυπριακού να τα συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με το Άτυπο Συμβούλιο των Αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας».