4/12/19

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και χαρά που χαιρετίζω την επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, ευχαριστώντας την ίδια στιγμή για την ευκαιρία που μου δίδετε να επαναβεβαιώσω και από αυτό το βήμα τον σεβασμό, την προσήλωση και τη σημασία που αποδίδουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία στη λειτουργία του Οργανισμού και τις αρχές και αξίες που αυτός πρεσβεύει.
Ενός Οργανισμού ο οποίος, ως αποτέλεσμα της συλλογικής συνείδησης και της κοινής βούλησης των εθνών, αμέσως μετά τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει 74 χρόνια μετά την ίδρυσή του διαχρονικά πιστός στους σκοπούς της δημιουργίας του.
Σκοποί οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εδράζονται:
  • Στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
  • Στη διασφάλιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ισότητας.
  • Στη διατήρηση και εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στη βάση της προληπτικής διπλωματίας και του διαλόγου.
  • Στην προώθηση της ανάπτυξης, της προόδου και της συνεργασίας μεταξύ των εθνών.
Μη περιορίζοντας τη λειτουργία του στην επίτευξη των σκοπών του αυτών, ο Οργανισμός αναπτύσσει παράλληλα μία πληθώρα δραστηριοτήτων, στη βάση συγκεκριμένων μηχανισμών και πρωτοβουλιών που αφορούν καίρια ζητήματα όπως είναι αυτά:
Της αντιμετώπισης της φτώχειας και της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, της καταπολέμησης των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παροχής επαρκών επιπέδων υγείας και εκπαίδευσης κ.ά.
Τούτων λεχθέντων, είναι απαραίτητο να υπομνήσω το γεγονός ότι, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον με διαφορετικά πλέον από τα πρότερα γεωπολιτικά δεδομένα, τα οποία σαφώς διαφοροποιούν τους παραδοσιακούς προσανατολισμούς ασφάλειας, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αναφυόμενα προβλήματα και προκλήσεις.
Προβλήματα και προκλήσεις, η ελλιπής αντιμετώπιση των οποίων έχει οδηγήσει στην επιδείνωση ανησυχητικών φαινομένων όπως ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, ο βίαιος εξτρεμισμός, ο σεχταρισμός, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι εθνικές συγκρούσεις.
Και θέλω να τονίσω, ως το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα αυτών, τον βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, με πρωτοφανή κύματα προσφύγων και μεταναστευτικά ρεύματα.
Στο πλαίσιο αυτό και προσμετρώντας ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη διεθνή κοινότητα για να λάβει αποτελεσματικά μέτρα, ο Οργανισμός καλείται να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία και τον ηγετικό του ρόλο.
Και παρά τις όποιες αδυναμίες, ελλείψεις ή και αποτυχίες του Οργανισμού, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελεί το πλέον σημαντικό διεθνές φόρουμ στο οποίο τα έθνη μπορούν να αλληλοεπιδρούν συλλογικά, να συζητούν και να επιδιώκουν κοινούς στόχους.
Ως εκ τούτου, εκείνο που προέχει είναι η μετεξέλιξη και αναβάθμιση της λειτουργίας του, ούτως ώστε να ανταποκριθεί περαιτέρω αποτελεσματικά στην αποστολή του.
Προς την κατεύθυνση αυτή και προς την οικοδόμηση και εδραίωση μίας  ευημερούσας, δίκαιης και ειρηνικής διεθνούς κοινότητας, κρίνεται απαραίτητη μία προσέγγιση επικεντρωμένη στη συνεργασία των κρατών μελών του, προς την άμεση και αποδοτική αντιμετώπιση των βαθύτερων γενεσιουργών αιτιών που οδήγησαν στην επιδείνωση των εν λόγω προβλημάτων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επείγουσες περιφερειακές και διεθνείς αυτές προκλήσεις ξεπερνούν τα στενά σύνορα των κρατών και ότι θέτουν τη διεθνή τάξη υπό αμφισβήτηση, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της προσήλωσης και της υποστήριξής μας προς τον Οργανισμό οφείλουμε, παρά τις όποιες αποκλίνουσες προσδοκίες και συγκρουόμενα συμφέροντα, να υιοθετήσουμε από κοινού μία στοχοπροσηλωμένη πολιτική προς τη διασφάλιση της εφαρμογής των αρχών και των αποφάσεών του.
Δεδομένων μάλιστα των καταστροφικών συνεπειών που προέκυψαν διαχρονικά είτε κατά παρέκκλιση των αρχών αυτών, είτε των κανόνων και των συνεργειών που έχουμε αναπτύξει μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ως Κύπρος υποστηρίζουμε σθεναρά το φιλόδοξο όραμα και τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. António Guterres.
Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εστιάζουν πρωτίστως στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Οργανισμού και στην περαιτέρω προώθηση των πολυμερών σχέσεων, της διατήρησης και οικοδόμησης της ειρήνης, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της μακροχρόνιας ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της διατήρησης της διεθνούς έννομης τάξης και τον ρόλο του Οργανισμού προς τον σκοπό αυτό, πέραν της ενεργούς και εποικοδομητικής μας συμμετοχής στις εργασίες και τις δράσεις που αναπτύσσει, ακολουθούμε παράλληλα μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία εξυπηρετεί απόλυτα τους σκοπούς του.
Συγκεκριμένα:
  • Έχοντας χαράξει ως έντιμος συνομιλητής μία αξιόπιστη και ολοκληρωμένη στρατηγική σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
  • Αναβαθμίζοντας τις σχέσεις μας με τα γειτονικά κράτη μέσω πολυεπίπεδων διμερών και τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, πετύχαμε την καθολική αναγνώριση της πατρίδας μας ως πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ειρήνη, την ασφάλεια και ευημερία, ως επίσης την ανάπτυξη της ευρύτερης ευμετάβλητης περιοχής.
Υπό το πρίσμα αυτό, η διεύρυνση των αμοιβαία επωφελών αυτών μηχανισμών τυγχάνει της δικής μας αμέριστης υποστήριξης.
Αναφερόμενος στην ειρήνη και την ασφάλεια και δεδομένης της παράνομης κατοχής και παρουσίας του τουρκικού στρατού από το 1974 στην πατρίδα μας, εκφράζοντας την εκτίμηση και τις ευγνώμονες μας ευχαριστίες, θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερης σημασίας συμβολή των Ηνωμένων Εθνών μέσω της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, όσον αφορά στην επίβλεψη και στην επιβολή της έννομης τάξης στο νησί μας.
Η εμπλοκή την ίδια στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες στην ατζέντα και η συζήτηση του κυπριακού ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη, αναδεικνύοντας τη διεθνή υπόσταση του προβλήματος, αποτρέπει τις όποιες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για τον υποβιβασμό του σε διακοινοτική διαφορά.
Εκείνο που επιθυμώ να τονίσω από τη δική μας πλευρά, είναι ότι αναγνωρίζοντας τον Οργανισμό ως το κατεξοχήν βήμα προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, στηρίζουμε πλήρως την όποια προσπάθεια αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, την επανένωση της πατρίδας μας και την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων.
Δεδομένου του πρώτου θετικού βήματος όσον αφορά στην προσπάθεια της επανέναρξης του διαλόγου, που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, είμαστε πεπεισμένοι, ότι μέσω των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και κυρίως μέσα από την απαραίτητη εποικοδομητική στάση των δύο πλευρών, είναι δυνατόν να επιτύχουμε μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Μια λύση, η οποία θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές τόσο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσο και του κοινοτικού κεκτημένου και απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία θα λειτουργεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Λύση, η οποία θα δικαιώνει τις προσδοκίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας και θα σέβεται την ίδια στιγμή τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, διασφαλίζοντας πως το νέο καθεστώς θα είναι πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Ένα καθεστώς, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέσα σε συνθήκες μόνιμης σταθερότητας θα μπορέσουν να συμβιώσουν ειρηνικά, να συνδημιουργήσουν και να προοδεύσουν μακριά από οποιουσδήποτε περιορισμούς, ξένες παρεμβάσεις και εξαρτήσεις.
Εκείνο για το οποίο θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας διαβεβαιώσω, είναι για την ισχυρή βούλησή μας, καταβάλλοντας το άπαν των δυνάμεών μας, να εργαστούμε άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε σε όλους τους Κυπρίους ένα ειρηνικό μέλλον.
Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω, ως άλλωστε αποδεικνύει και η στοχευμένη πολιτική που ακολουθούμε, ότι όραμα και φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο σταθερότητας και δημιουργίας συνεργειών για την προαγωγή της αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, και ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος.
Αφορμώμενοι από τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, και αντιλαμβανόμενοι την κοινή βάση των προβλημάτων και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι λαοί, εκείνο που πρέπει να προτάξουμε είναι η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της κοινής μας οικογένειας.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από την ενότητα, τη συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε διαρκείς και βιώσιμες πολιτικές λύσεις που θα προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι οποίες θα προστατεύσουν τις μελλοντικές γενιές από ασύμμετρες απειλές.
Ως άλλωστε καταφανώς μαρτυρείται από την πλήρη προσήλωση στα πανανθρώπινα ιδανικά και τις διακηρυγμένες αξίες και αρχές του Οργανισμού, η Κύπρος είναι ανέκαθεν στρατευμένη στην προσπάθεια, στη φιλοσοφία και τους στόχους αυτούς.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες και την ειλικρινή εκτίμηση της πολιτείας και του κυπριακού λαού στην προσφορά των Ηνωμένων Εθνών στην πατρίδα μας, ως επίσης και προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου για τις διαχρονικές τους υπηρεσίες στο νησί μας.