20/6/18

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Λατινικής κοινότητας

Χαιρετισμός του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης της Λατινικής κοινότητας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που μεταφέρω στην εκδήλωση αυτή τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, έναν χαιρετισμό μεγάλης εκτίμησης και θαυμασμού για την πλούσια ιστορική προσφορά και δράση της Λατινικής κοινότητας στον τόπο μας.
Το αποδεικνύουν αυτό τα πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία των Λατίνων που σήμερα αποτελούν αξιόλογο μέρος της συνολικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως και η έντονη δραστηριότητα που ανέπτυξαν στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Οι Λατίνοι αποτελούν, δίχως άλλο, ένα εκλεκτό κομμάτι του λαού μας με ιδιαίτερα δημιουργική τη συμβολή τους στην πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας.
Μέσα από την ενεργή παρουσία της, η Λατινική κοινότητα, αν και είναι αρμονικά ενσωματωμένη στην Κυπριακή κουλτούρα, τιμά περήφανα και την δική της πλούσια κουλτούρα και θρησκευτική ταυτότητα.
Στα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης της Λατινικής κοινότητας στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας που εγκαινιάζουμε σήμερα και έχει δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Λευκωσία, τη μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου, εκτίθενται διάφορα χαρακτηριστικά στοιχεία της κουλτούρας που έφεραν οι Λατίνοι με την εγκατάσταση και τη ζωή τους στην Κύπρο.
Από τα στοιχεία αυτά καταδεικνύεται και η επιρροή που αναμφίβολα είχαν στην εν γένει ζωή του τόπου μας. Είναι, μεταξύ άλλων, στοιχεία από τα πρώτα Προξενεία στη Λάρνακα, τις ενδυμασίες, τα σχολεία που δημιουργήθηκαν και την εκπαίδευση που πρωτόφεραν οι Φραγκισκανοί μοναχοί και καλόγριες, δένοντας την εξέλιξη τους με την πολυπολιτισμική παράδοση και τις αξίες του λαού και του τόπου μας.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία, ευελπιστώντας ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και στο μέλλον, διαβεβαιώνοντας σας παράλληλα ότι η πολιτεία θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Ευχαριστώ θερμά το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη για τη μεγάλη συμβολή του στη σημερινή εκδήλωση και στην προβολή και ενδυνάμωση της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζει τον λαό και τη χώρα μας.
Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να συγχαρώ, αλλά και να ευχαριστήσω θερμά την Εκπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κα Αντωνέλλα  Μαντοβάνη, τόσο για τη σημερινή εκδήλωση, όσο βεβαίως και για τη στενή, συνεχή και άριστη συνεργασία μας, στην προώθηση των θεμάτων που αφορούν τη Λατινική κοινότητα, καθώς και για την προβολή και την ανάδειξη της θρησκείας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Λατινικής κοινότητας.
Σήμερα επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά ότι η μέριμνα και το ενδιαφέρον μας είναι συνεχής για όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο τη Λατινική κοινότητα, όσο και τις άλλες θρησκευτικές ομάδες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόοδος και η εξέλιξη τους.
Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι μαζί σας την πλήρη ευόδωση των στόχων της έκθεσης.