1/6/18

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς ισχυρισμούς περί δαπάνης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τις έρευνες για την Οικονομία

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας ως προς ισχυρισμούς περί δαπάνης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τις έρευνες για την Οικονομία

Ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2018 αναφέρει τα ακόλουθα αναφορικά με ισχυρισμούς περί δαπάνης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις έρευνες για την Οικονομία:
"Σε σχέση με χθεσινές αναφορές του δημοσιογράφου κ. Χρ. Γεωργίου στο δελτίο ειδήσεων του TV1 και επίσης σε σχέση με συχνές αναφορές στην εφημερίδα 'ΠΟΛΙΤΗΣ' και αλλαχού, ως προς ισχυρισμούς περί δαπάνης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη Νομική Υπηρεσία σε εμπειρογνώμονες σε σχέση με τις έρευνες για ποινικά αδικήματα για την Οικονομία, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
 1. Οι αναφορές αυτές, οι οποίες ανεβάζουν τα δαπανηθέντα ποσά σε €40 εκ. ή άλλα παραπλήσια ποσά, είναι ψευδείς και ατεκμηρίωτες, εκτοξευόμενες απλώς για να πλήξουν το κύρος της Νομικής Υπηρεσίας.
2. Τα οποιαδήποτε ποσά δαπανώνται για τον σκοπό τούτο, είναι κατόπιν διαφανών διαδικασιών, για να παρασχεθεί η αναγκαία τεχνογνωσία προς την αστυνομική ανακριτική ομάδα, η οποία έχει από το 2013 αναλάβει το δύσκολο και εξειδικευμένο τούτο έργο.
3. Το αποτέλεσμα των ανακρίσεων που διεξάγει η Αστυνομία με τη στήριξη των εμπειρογνωμόνων και την καθοδήγηση, όπου απαιτείται, από την  Νομική Υπηρεσία, σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να συναρτάται με τα ποσά που δαπανώνται, αναμένοντας ανάλογο αποτέλεσμα. Οι έρευνες καρποφορούν εκεί μόνο που ως αποτέλεσμά τους, στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.
4. Για όλη τη χρονική περίοδο για την οποία άρχισαν και συνεχίζονται οι έρευνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, ήτοι από τον Νοέμβριο 2013 – Μάιο 2018 δαπανήθηκε για εμπειρογνώμονες που στηρίζουν το έργο της Αστυνομίας, ήτοι Άγγλους, Ελλαδίτες και Κύπριους το συνολικό ποσό των €5,595,735.81.
5. Άλλο συνολικό ποσό €22,894,424.63 το οποίο καταβλήθηκε για την ίδια περίοδο, δεν έχει καμμιά σχέση με τις ποινικές έρευνες για την Οικονομία.  Πρόκειται για ποσά που δυστυχώς η Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει σε Διεθνή Διαιτητικά Σώματα αλλά και σε ξένους, έμπειρους δικηγόρους Οίκους, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της έναντι διεκδικήσεων επενδυτών, όπως της MIG, και άλλων. Από αυτό το ποσό, το ½ καταβάλλεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη επιτυχίας των αιτητών στις Διαιτησίες, η Δημοκρατία θα δικαιούται να ανακτήσει τα υπέρογκα αυτά ποσά που είναι υποχρεωμένη τώρα να δαπανά προς υπεράσπισή της.
 6. Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας των δαπανών και με την έκκληση όπως όσοι επιλέξουν να ασχολούνται με το θέμα τούτο, να μεριμνούν πρώτα να εξασφαλίζουν τα ορθά στοιχεία, αντί να προβαίνουν σε αβάσιμες κατηγορίες και κριτικές."