1/6/18

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών κας. Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΓΕΡΗΕΤ

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών κας. Βασιλικής Αναστασιάδου σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΓΕΡΗΕΤ

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την Ετήσια Συνάντηση Ενδιαφερόμενων Μερών και Παραγόντων στην Αγορά των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που διοργανώνει το γραφείο του Επίτροπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Η σύγχρονη κοινωνία και ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή εποχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της το Σεπτέμβριο του 2016 παρουσίασε το όραμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας του Gigabit Society, στην οποία η διαθεσιμότητα και η υιοθέτηση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας θα επιτρέπουν την ευρεία χρήση προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών στη Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.
 Στα επόμενα δέκα χρόνια εκτιμάται ότι παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένα έως και 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα, από σπίτια έως αυτοκίνητα, και τα περισσότερα από αυτά μέσω ασύρματης τεχνολογίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι το Internet of Things (IoT), τα Big Data, το Cloud Computing, τα Δίκτυα Υπερυψηλών Ταχυτήτων, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ασύρματη Τεχνολογία 5G είναι ήδη στο κατώφλι μας.
Ταυτόχρονα, ως Κύπρος, επενδύουμε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς (ΨΕΑ) η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στις επενδύσεις και στην καινοτομία. Πρωταρχικής σημασίας είναι η υλοποίηση της πρόνοιας για υπερταχεία δίκτυα ευρυζωνικών επικοινωνιών, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην Οδηγία για τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και που αναμένεται να συμφωνηθεί πριν το τέλος Ιουνίου. Για το σημαντικό αυτό θέμα έχουν ήδη συμφωνηθεί οι πρόνοιες που θα επιτρέψουν τη διαθεσιμότητα της δέσμης συχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία 5G μέχρι το 2020.
 Ως κράτος μέλος που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένη τη γεωγραφική απομόνωση μας από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, γεγονός που θέτει πρακτικούς περιορισμούς στην πλήρη συμμετοχή μας στην Ενιαία Αγορά, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά τα μέτρα της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς. Είναι σαφές ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν τόσο στις εταιρείες όσο και στους εργαζόμενους να απολαμβάνουν εν πολλοίς τα ίδια πλεονεκτήματα με την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος συμμερίζεται τον επείγοντα χαρακτήρα της έγκαιρης εφαρμογής όλων των πτυχών της στρατηγικής της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς.
 Φίλες και φίλοι,
 Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου είναι υψίστης σημασίας.  Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι κρίσιμης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.
Θεωρούμε ότι μια πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους ενεργούς χρήστες.  Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνει υφιστάμενες. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει εγκρίνει και προωθεί την υλοποίηση έργων ύψους πέραν των 200 εκ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουμε ότι οι μηχανισμοί υλοποίησης των έργων πρέπει να βελτιωθούν.
Επιπρόσθετα, αυτή την περίοδο ετοιμάζεται το νέο σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής για τη περίοδο 2018-20. Το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει έργα για την ανάπτυξη των υποδομών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις ψηφιακές δεξιότητες, τη ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την ασφάλεια, καθώς και έργα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σημειώνω, επίσης, ότι ιδιαίτερη σημασία δίδεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, τόσο σε παρεχόμενα ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών και υπέρ υψηλών ταχυτήτων, όσο και στις παρεχόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των κατοίκων των αγροτικών περιοχών.
 Κυρίες και κύριοι,
 Η πορεία υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), που εκδίδεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Στις 18 Μαΐου, ανακοινώθηκε ο εν λόγω δείκτης για το 2018, ο οποίος κατατάσσει την Κύπρο στην 21η θέση. Στις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η Κύπρος μαζί με την Ιρλανδία και την Ισπανία είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη πρόοδο τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων έχουμε ανεβεί κατά τρεις θέσεις στους δείκτες DESI, η συμπερίληψη της Κύπρου στην ομάδα χωρών με τις χαμηλές επιδόσεις δεν μας ικανοποιεί. Γι’ αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του για προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου και βελτίωση της θέσης της Κύπρου στον πιο πάνω δείκτη.
Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας και της οικονομίας μας, καλώ τόσο τους φορείς του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ψηφιοποίηση τους.
Κλείνοντας επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές της σημερινής συνάντησης και να ευχηθώ κάθε επιτυχία.