21/6/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου, αφιερωμένης στους εθελοντές της Πορείας Χριστοδούλας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου, αφιερωμένης στους εθελοντές της Πορείας Χριστοδούλας

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά, που αποδέχομαι προτάσεις για να φιλοξενήσω και να χαιρετίσω στο Προεδρικό Μέγαρο εκδηλώσεις ανάλογες με αυτή που διοργανώνει σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, και οι οποίες αναγνωρίζουν την αξία της οικειοθελούς δράσης και προσφοράς συνανθρώπων μας, προς όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας.
Η Τράπεζα Κύπρου, ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός του τόπου μας, μετουσιώνοντας την επιχειρηματική της αριστεία σε κοινωνική προσφορά, μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συνέδεσε άμεσα το όνομα της με την Πορεία Χριστοδούλας.
Αποτελώντας τα τελευταία 20 χρόνια τον κύριο χορηγό, σύμμαχο και υποστηρικτή της μεγάλης αυτής προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον καρκίνο, μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό της οργανώνουν με περίσσια αισθήματα ευαισθησίας και αλτρουισμού πληθώρα εκδηλώσεων, στηρίζοντας και ενισχύοντας οικονομικά το ιδιαίτερα αξιέπαινο έργο που επιτελεί καθημερινά ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου.
Ένα έργο στήριξης πασχόντων καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, μέσω των δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρει ο Σύνδεσμος στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία, του μοναδικού κέντρου του είδους του στην Κύπρο, στο   «Ευαγόρειο» Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας  στη Λεμεσό, αλλά και μέσω της Παγκύπριας Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Φροντίδας.
Αναμφίβολα, το έργο αυτό, αλλά και η στενή συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσει ο Σύνδεσμος με την Πολιτεία, λειτουργεί ενισχυτικά στις προσπάθειές μας για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών, την αντιμετώπιση, αλλά και την παροχή της απαραίτητης ανακουφιστικής φροντίδας στους ασθενείς με καρκίνο.
Γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και συνακολούθως οι οικογένειες τους, ως κράτος στεκόμαστε στο πλευρό τους, πάντα μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων.  Δεικνύοντας ακριβώς τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας, εντατικοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες μας λαμβάνοντας σειρά αποφάσεων προς επίλυση, στο μέτρο του δυνατού, των όποιων προβλημάτων οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους αντιμετωπίζουν.
Στο πλαίσιο αυτό και στοχεύοντας να διευκολύνουμε και να διασφαλίσουμε στους πάσχοντες με καρκίνο την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής, μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε στην:
  • επικαιροποίηση του πρώτου στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης του καρκίνου και στη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου,
  • αναδιοργάνωση των ογκολογικών υπηρεσιών,  
  • εντατικοποίηση του πληθυσμιακού ελέγχου για διάφορες μορφές καρκίνου και την παροχή προληπτικών εμβολίων,
  • λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων αντιμετώπισης καρκίνου,
  • οργάνωση πυρήνων επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις μελλοντικές ανάγκες που αφορούν την ανάπτυξη ανακουφιστικής φροντίδας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια,
  • αποζημίωση πλέον των πολύ σημαντικών υπηρεσιών στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΗ) στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας,
  • παροχή χορηγίας προς τις Εθελοντικές Οργανώσεις, για τη λειτουργία πληθώρας κοινωνικών προγραμμάτων, με στόχο την ενεργό εμπλοκή τους στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
Στο σημείο αυτό, οφείλω να υπομνήσω ότι η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο Λεμεσού, η οποία τέθηκε σε ισχύ, θα τερματίσει πλέον την ταλαιπωρία των καρκινοπαθών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι χρειαζόταν να μεταβαίνουν για τις θεραπείες τους στη Λευκωσία.
Βεβαίως δεν θα μπορούσα να παραλείψω τις τεράστιας σημασίας υπηρεσίες του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου όσον αφορά την ανακούφιση και αντιμετώπιση της νόσου.
Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενοποίηση του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που πλέον μετατρέπονται σε μια ενιαία οντότητα και λειτουργούν συνεργιστικά, θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα υπηρεσιών για τους καρκινοπαθείς.
Αναντίλεκτα, η αθρόα συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις  για τη στήριξη του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, εμπνέοντας και ευαισθητοποιώντας με το παράδειγμά σας έναν ολόκληρο λαό να συνδράμει προς την κατεύθυνση της στήριξης των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας, θεωρείται ανεκτίμητης αξίας.
Δεδομένων τόσο των έργων επέκτασης του εξειδικευμένου κέντρου Αροδαφνούσας, όσο και του στόχου της εξέλιξης της λειτουργίας του Ευαγόρειου Κέντρου, η δική σας συνεισφορά θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των ποικίλων προγραμμάτων και τη δωρεάν παροχή των εξειδικευμένων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών των δύο κέντρων προς τους καρκινοπαθείς.
Το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, αποδεικνύοντας διαχρονικά έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη κι εθελοντική δράση, πέτυχε μέχρι στιγμής να παράξει ένα σημαντικότατο έργο, άξιο συγχαρητηρίων, βασισμένο στους πυλώνες της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης.
Η πρωτοβουλία της αποψινής εκδήλωσης, αφιερωμένης στους εθελοντές που εργάστηκαν άοκνα και με συνέπεια για την προαγωγή των σκοπών της Πορείας Χριστοδούλας, αποδεικνύει την εκτίμηση που τρέφει το Συγκρότημα απέναντι στους εργαζομένους του, για την τεράστια συνεισφορά τους στην προώθηση των στόχων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους θερμότατα. Η δράση που υιοθετήσατε ως στάση ζωής, αξιοποιώντας τον ελεύθερό σας χρόνο, τιμά τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, συμβάλλοντας την ίδια στιγμή στη συνολική ευημερία της κοινωνίας και στην καλλιέργεια της ενεργούς πολιτότητας, λειτουργώντας ως παράδειγμα για πλήθος άλλων συμπολιτών μας.
Είναι ακριβώς για αυτούς τους λόγους και αναγνωρίζοντας τη συμβολή και την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ο εθελοντισμός στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και στη διαμόρφωση νέων πολιτικών, που και εμείς ως κράτος στηρίξαμε και αναβαθμίσαμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκσυγχρονίσαμε τον εθελοντισμό και προωθήσαμε τη Συμμετοχική Δημοκρατία.
Εκφράζοντας για ακόμη μία φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας τόσο στους εθελοντές της Τράπεζας Κύπρου, όσο και στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για άλλη μία φορά ότι θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειές σας, οι οποίες έχουν πάντοτε τελικό αποδέκτη τον συνάνθρωπο μας.