25/4/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην εκδήλωση για τη σύμβαση της UNESCO για την προστασία και προώθηση της πολυμορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων (2005)

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία έχει ως θέμα τη Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων (2005) καθώς και την παρουσίαση της σχετικής έκδοσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τίτλο: «Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός: Όψεις της σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο».
Η Σύμβαση της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση της Πολυμορφίας των Πολιτιστικών Εκφράσεων (2005) είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής Συμφωνία, που διασφαλίζει ότι οι δημιουργοί, οι επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού αλλά και όλοι οι πολίτες γενικότερα έχουν δικαίωμα να δημιουργούν και να απολαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών αγαθών, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Προτείνει, επίσης, ένα πλαίσιο διακυβέρνησης και διαχείρισης του πολιτισμού, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση του κοινού σε ποικίλες πολιτιστικές εκφράσεις και ενσωματώνει τον πολιτισμό στις εθνικές στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τη συνολική συνεισφορά των πολιτιστικών βιομηχανιών στην οικονομική και κοινωνική ευημερία.
Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία συγκαταλέγεται ανάµεσα στα πρώτα 35 κράτη που κύρωσαν τη Σύµβαση το 2006, γεγονός ενδεικτικό της βαρύτητας που η πολιτεία μας αποδίδει στα θέµατα της πολιτιστικής πολυµορφίας και του διαπολιτισµικού διαλόγου. Την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την προώθηση της Σύμβασης της UNESCO του 2005 ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το οποίο αναπτύσσει σειρά προγραμμάτων και πρωτοβουλιών τόσο στην Εκπαίδευση όσο και στον Πολιτισμό.
Η Κύπρος, ως µέλος της UNESCO, ενός παγκόσμιου Οργανισμού για την προώθηση της ειρήνης µέσω της Εκπαίδευσης, του Πολιτισµού και των Επιστηµών, ενστερνίζεται το όραµα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς, τη διατήρηση της πολυµορφίας των πολιτιστικών εκφράσεων, την προαγωγή της εκπαίδευσης και τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης.
Το 2018 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κύριο στόχο να προβάλει τα πνευματικά, πολιτιστικά δημιουργήματα, αναδεικνύοντας τον ιστορικό πλούτο της Ευρώπης και ενισχύοντας το αίσθημα της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Οι προγραμματισμένες δράσεις του Έτους, που θα υλοποιηθούν υπό το σύνθημα: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», θεωρώ ότι θα ανταποκριθούν ακριβώς στις αρχές αυτής της Σύμβασης.
Φίλες και φίλοι,
Αναμφίβολα, ο πολιτισµός και ο σεβασµός των ποικίλων µορφών έκφρασης, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αρµονικής συνύπαρξης των ανθρώπων.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας κάθε λαού, προϋποθέτει τον σεβασμό στη διατήρηση της πολιτιστικής του ιδιαιτερότητας. Μέσω του πολιτισμού καλλιεργείται αβίαστα η ανοχή και η αποδοχή, στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Σε αυτή τη διεργασία, όπως εξάλλου προνοεί και η Σύμβαση, ο ρόλος της Κοινωνίας των πολιτών είναι θεμελιώδης.
Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προωθούμε προγράμματα και δράσεις, τα οποία είναι υποστηρικτικά προς το έργο των δημιουργών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκδοση «Πολιτιστικές Εκφράσεις και Πλουραλισμός: Όψεις της σύγχρονης δημιουργίας στην Κύπρο»,  που θα παρουσιαστεί απόψε, η οποία επιδιώκει αφενός να προσδιορίσει το θεωρητικό πλαίσιο της Σύμβασης και της σύγχρονης πολιτικής στην Κύπρο και αφετέρου να αναδείξει τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση των αρχών της Σύμβασης.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι εργάστηκαν για την ετοιμασία αυτής της έκδοσης, η οποία καταγράφει και αποτυπώνει σημαντικές πτυχές που αφορούν στη Σύμβαση. Συγχαίρω, λοιπόν, τους συντελεστές και τους επιμελητές της έκδοσης και βεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να προάγει την πολυμορφία στην πολιτιστική έκφραση, όπως αρμόζει και απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία της Κύπρου.