18/4/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην έβδομη Ειδική Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, που έχει στο επίκεντρο των εργασιών της, το «Υπόμνημα της 7ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών».
Η παρούσα έβδομη Σύνοδος, αποτελεί συνέχεια έξι προηγούμενων επιτυχημένων Συνόδων. Η πρώτη Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών πραγματοποιήθηκε το 2010 και καταπιάστηκε με το θέμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ακολούθησε η δεύτερη Σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε το 2011 και ενέκρινε την Εθνική Διακήρυξη για τον Εθελοντισμό που αποτέλεσε το «κοινό όραμα» και το «ευαγγέλιο» των μη εθελοντικών οργανώσεων, που στοχεύει να διασφαλίσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον εθελοντισμό.
Η τρίτη και η τέταρτη Σύνοδος ασχολήθηκαν με το θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όσον αφορά στη λειτουργία των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η πέμπτη Σύνοδος με τις σχέσεις των εθελοντικών οργανώσεων με τη δημόσια υπηρεσία στην ευρύτερη της διάσταση και η έκτη με την εμπλοκή των νέων στην εθελοντική δραστηριότητα.
Η σημερινή Σύνοδος αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αναδείξει τη σημασία της χρηστής διοίκησης όσον αφορά τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προβολή του Κώδικα Χρηστής Διοίκησης Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των ΜΚΟ, ως αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εμπέδωση της διαφάνειας και χρηστής διοίκησης που καθοδηγούν τη δράση του εθελοντισμού στην Κύπρο.
Συγχαίρω το ΠΣΕΕ για την πρωτοπόρα πρωτοβουλία του να συντάξει τον κώδικα αυτό και είμαι σίγουρος ότι αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση εμπέδωσης της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, της λογοδοσίας, της αμεροληψίας, της ακεραιότητας, της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας που πρέπει να αποτελούν τους άξονες δράσης ολόκληρης της κοινωνίας μας, αρχίζοντας από τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και την αποφυγή πράξεων διαφθοράς, δωροδοκίας και σύγκρουσης συμφερόντων.
Βασικό εργαλείο της σημερινής Συνόδου είναι το «Υπόμνημα της 7ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών», ένα ιδιαίτερα μελετημένο έγγραφο, που είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση και θα δώσει το έναυσμα για έναν ζωντανό διάλογο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με την έγκρισή του, ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες στον τομέα αυτό.
Με την παρουσίαση των στοιχείων του Υπομνήματος και μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις που θα κατατεθούν κατά τη συζήτηση, αναμένουμε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμπερασμάτων και πορισμάτων επί του θέματος, που θα ενισχύσει τη χρηστή διοίκηση στη δράση του εθελοντισμού στον τόπο μας
Ο εθελοντισμός έχει βαθιές και στέρεες ρίζες αλλά και παράδοση στην Κύπρο, που ανατρέχουν χρόνια πίσω. Βεβαίως, υπάρχουν και πολλά περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς και ενίσχυσής του, αλλά και της δημιουργίας πολιτικών φιλικών προς τις ιδέες του εθελοντισμού και παράλληλα κουλτούρας συμμετοχικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει η σημερινή Σύνοδος, καθώς και ο Κώδικας Δεοντολογίας, αφού η διαφάνεια αποτελούσε πάντοτε την πυξίδα υλοποίησης των χρόνιων στόχων του εθελοντισμού στον τόπο μας.
Εκφράζω την προσδοκία μου και τη βεβαιότητα, ότι η σύνοδος αυτή και τα πορίσματά της, θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής για την περαιτέρω ενίσχυση και θεμελίωση της καλύτερης συνεργασίας, του διαλόγου και της διαβούλευσης του εθελοντικού κινήματος που θα βασίζεται πάνω στα θεμέλια των αρχών της χρηστής διοίκησης.
Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα σταθεί δίπλα σας στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί, που είναι κοινά αποδεχτοί στόχοι, και θα συμβάλει μέσα από την προώθηση σχετικών νομοθεσιών, αλλά και μέσα από τη συμβολή της Βουλής, με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Για τον σκοπό αυτό, η Βουλή θα παρακολουθεί και θα στηρίζει την πορεία της υλοποίησης των στόχων αυτών.
Σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την πρωτοβουλία σας και εύχομαι το καλύτερο στις εργασίες της έβδομης αυτής Συνόδου.