18/4/18

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην 7η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην 7η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην 7η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, η οποία διοργανώνεται από το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού.
Το θέμα της φετινής Συνόδου: «Χρηστή διοίκηση των ΜΚΟ και το νομικό πλαίσιο που τις επηρεάζει» κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό και επίκαιρο. Η όλη διοργάνωση αποσκοπεί, μέσα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, να προσφέρει τη δυνατότητα για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, εποικοδομητικό διάλογο και προβληματισμό, προκειμένου να μπορέσουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε την τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, καθώς και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος του κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Το γεγονός ότι το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού δημιούργησε τον «Κώδικα Χρηστής Διοίκησης Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» αποτελεί μία αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία αναμφίβολα θα είναι προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας μας, αφού αναμένεται να συμβάλει στην ορθή λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ήδη, κατά τα τελευταία χρόνια, καταγράφονται σημαντικές προσπάθειες στον τομέα της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο, με κυριότερη την υιοθέτηση ενός εκσυγχρονισμένου νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ.
Οι ΜΚΟ λειτουργώντας με διαφάνεια, ευαισθησία και ηθική προβάλλουν αξίες, όπως η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η συνεργασία, η ακεραιότητα και η αμεροληψία. Επιπρόσθετα, μπορούν να συμβάλουν στην προστασία και στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, καθώς και στην αύξηση των ευκαιριών μάθησης και εξέλιξης των πολιτών, ώστε να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στις σύγχρονες κοινωνίες. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κώδικας δίδει εφόδια στις ΜΚΟ να επιτελέσουν το έργο τους με χρηστό και ορθολογικό τρόπο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια προς το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για την άρτια διοργάνωση και τον συντονισμό της 7ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών. Συγχαίρω επίσης τους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων για την ανταπόκριση και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση των εργασιών της Συνόδου. Παράλληλα, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να επιβεβαιώσω την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όπως αναπτύξει περαιτέρω συνεργασία με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, γιατί αναγνωρίζουμε ότι από τη συμμετοχή και την εθελοντική προσφορά των μελών τους σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν για τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, και κατ’ επέκταση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.