13/10/17

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μακρίδη

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μακρίδη


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Ανδρέα Μακρίδη «Εκδόσεις Κώστα Επιφανίου: Το ιστορικό των εκδόσεων και μονογραφία του ιδρυτή τους Κώστα Επιφανίου». Το βιβλίο αποτελεί μια ακόμα επιτυχημένη συγγραφική δραστηριότητα του καταξιωμένου φιλόλογου-ιστορικού-ερευνητή Ανδρέα Μακρίδη, αλλά και μια σημαντική συμβολή στη μελέτη της εκδοτικής δραστηριότητας του τόπου μας.

Ο Ανδρέας Μακρίδης έχει συγγράψει αρκετά κείμενα επιστημονικού ενδιαφέροντος στους τομείς της Ιστορίας, Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Γλωσσολογίας, Οστρακολογίας κ.ά., καθώς και αρκετά βιβλία και λογοτεχνικά κείμενα, τα οποία δημοσιεύει σε κυπριακά και ελλαδικά περιοδικά. Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη γελοιογραφία.

Στο τελευταίο του εγχείρημα ο συγγραφέας καταγράφει το ιστορικό των εκδόσεων Επιφανίου και τη μονογραφία του εκδότη Κώστα Επιφανίου, με τον οποίο συνδέεται με «αδελφική φιλία και στέρεα αγάπη και εκτίμηση», όπως ο ίδιος αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα. Ο δρόμος προς την επιτυχία του εκδοτικού οίκου Επιφανίου ήταν ανηφορικός και δύσκολος, η επιμονή, όμως, του ιδρυτή του να αλλάξει το πεπρωμένο του, και κυρίως η αγάπη του για τα γράμματα και την πατρίδα του, η πίστη του προς τον Θεό, η αυτοπεποίθηση και το πείσμα του, έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Ο Κώστας Επιφανίου αναδείχθηκε σε σπουδαίο εκδότη, με πάνω από 500 βιβλία μέχρι σήμερα, και με σημαντικότατη συμβολή στην κυπριακή και πανελλήνια βιβλιογραφία.

Το βιβλίο του Ανδρέα Μακρίδη εστιάζει ακριβώς στην απεριόριστη δύναμη της θέλησης ενός νέου ανθρώπου να ξεπεράσει αντιξοότητες και προβλήματα, και να επιτύχει επαγγελματικά. Ο συγγραφέας περιγράφει την παιδική ηλικία του Κώστα Επιφανίου στη Βιτσάδα Αμμοχώστου, τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, την ένταξή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, τον γάμο του και τις οδυνηρές στιγμές που έζησε αυτός και η οικογένειά του κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Στη συνέχεια καταπιάνεται με τις πρώτες εκδοτικές προσπάθειες του Κώστα Επιφανίου και, μέσα από την πορεία της δουλειάς του, παρουσιάζει τη σταδιακή του ανέλιξη σε έναν από τους σημαντικότερους Κύπριους εκδότες.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον συγγραφέα Ανδρέα Μακρίδη για την πρωτοβουλία του να καταγράψει την αξιοσημείωτη προσφορά των εκδόσεων Επιφανίου στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου και της Ελλάδας, και να του ευχηθώ καλή συνέχεια στην ήδη καρποφόρα συγγραφική του πορεία. Συγχαίρω, επίσης, τον εκδότη Κώστα Επιφανίου για το σύνολο της προσφοράς του στα γράμματα, και του εύχομαι κάθε περαιτέρω επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία.
____________